dagboek > overzicht
Dagboek desember 2012Bekiek hele maand 
 
4 desember om 19:11
 
Naslachwerk over Lemsteraak

Fanmiddach bij thúskomst lei der un prachtech su nyt fňrstelek boek op mij te wachten. Un naslachwerk over de Lemsteraak. Hierbij de info:


Al meer dan honderd jaar siert de Lemsteraak met haar fraaie lijnen de Nederlandse wateren. Dit schitterende schip verdient een prachtig naslagwerk. Uitgeverij PENN.nl werkt aan dit unieke boekwerk over de Lemsteraak in al haar glorie. Een caleidoscoop van meer dan 110 jaar ijzeren/stalen Lemsteraken, van Eersteling tot Warber. Na de zomer van 2012, of zo veel later als nodig is, verschijnt het. De werktitel luidt: De Lemsteraak. Waarschijnlijk wordt dat straks ook de echte titel. Hierin worden oude en nieuwe aken beschreven. Zowel de functionaliteit van visaken komt aan de orde als de fascinatie voor het snelzeilend model.

Om veel aspecten goed in woord en beeld te krijgen, is een breed samengestelde groep medewerkers gevraagd om een bijdrage. Het begint, om een beeld te geven, met de visserij bij Lemmer op de Zuiderzee. En het eindigt bij de nieuwste vindingen om nóg sneller en gerieflijker met deze schepen te varen. Daartussen zit het verhaal van ontwerpen, bouwwijzen en tuigages, de (bescheiden) scheepssier en inbouwmotoren.

Een register van aken

Het is de bedoeling om zoveel mogelijk Lemsteraken en alle bouwers van Lemsteraken in het boek op te nemen. Daartoe wordt een register van Lemsteraken samengesteld, waarin per aak de typerende bijzonderheden en enkele illustraties kunnen worden opgenomen. Van een aantal geselecteerde aken worden bovendien paginagrote foto’s opgenomen. Deze ‘eregalerij’ bevat deels historisch belangwekkende Lemsteraken, die met ‘een bloeiend verhaal’ in het boek worden beschreven. En de selectie bevat bijzondere Lemsteraken, waarvan de eigenaar graag structureel wil participeren in dit boekproject.

Auteurs en medewerkers: Dirk Blom jr., Andre Hoek, Dirk Huizinga, Klaas Jansma, Niels Moerke, Hielke Roelevink (fotografie), Marten Sandburg (fotografie), Willem Steen en Peter Tolsma.

Groot formaat, full colour. 400 pagina's. PENN -uitgevers.