dagboek > overzicht
Dagboek desember 2012Bekiek hele maand 
 
5 desember om 20:14
 
Dave & Rinke
Lees sukrekt dat Dave Brubeck overleden is. Dat ik der hier op myn site bij stilsta het alles te maken met jeugdsentiment. 'k Sal un jonkje fan un jaar ňf 15/16 weest hewwe dat ik bij Rinke's Koffiebar kwam. Dęr draaie ik steefast Take Five fan Brubeck. Rinke had um in syn jukeboks sitten. At der gyn múzyk út de jukeboks kwam en ut dus stil was, gaf Rinke oans geld en sei 'draai even wat je...' Op dy momenten was Take Five myn favorite single!

Hieronder ut bericht fan de Volkskrantesite

De Amerikaanse jazzpianist en componist Dave Brubeck is op 91-jarige leeftijd overleden. Dat meldden Amerikaanse media vandaag.

Brubeck en zijn kwartet zijn wereldberoemd geworden met het nummer Take Five, geschreven door saxofonist en Brubecks muzikale partner Paul Desmond. Brubeck stond erom bekend dat hij de destijds geldende conventies van de jazzmuziek oprekte. Hij experimenteerde er onder meer op los met 'vreemde' maatsoorten.

Take Five uit 1959, op basis van een vijfkwarts ritme van Morello, was daar een goed voorbeeld van. Het verscheen op het baanbrekende album Time Out, dat ook klassiekers opleverde als het nummer Blue Rondo ŕ la Turk.

Brubeck schreef onder meer ook balletten, oratoria en symfonische werken, waarbij hij net als zijn illustere voorganger George Gershwin jazz vermengt met klassieke muziek. Hij werkte samen met grootheden als Louis Armstrong en Gerry Mulligan.

Brubeck zou donderdag 92 zijn geworden, hij overleed aan hartfalen. Brubeck was tot hoge leeftijd actief. Hij stond nog geregeld op het podium met zijn vier eveneens musicerende zoons, Darius, Chris, Dan en Matthew.

Bron: Volkskrant