dagboek > overzicht
Dagboek desember 2012Bekiek hele maand 
 
28 desember om 08:56
 
KERAMIEK VAN ANNEKE HARTING EN COLLAGES EN MIXED MEDIA VAN PETER BOERSMA IN GALERIE PETER BAX TE SNEEK

SNEEK – Van 5 januari t/m 16 februari 2013 exposeren Anneke Harting uit Aalsmeer met keramiek en Peter Boersma uit Groningen, met collages en Mixed Media in Galerie Peter Bax. Zij beginnen in dit nieuwe jaar met een expositie die zeker een bezoek meer dan waard is. De expositie start zaterdag met een inloopdag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Genodigden en bezoekers worden de gehele dag verwelkomd met koffie, thee of een ander drankje. De inloopdag wordt in de middag afgesloten met muziek in samenwerking met het Kunstencentrum Atrium. Op deze middag wordt tevens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie gehouden, waarbij u van harte welkom bent.

Al meer dan 20 jaar is Anneke werkzaam als professioneel keramiste. In die tijd heeft zij, daartoe uitgenodigd door galeriehouders, geëxposeerd door heel Nederland. Een geruim aantal jaren geleden exposeerde zij reeds eerder in Galerie Peter Bax. Op diverse plekken staat haar werk in stock.

Ondanks de grote belangstelling voor haar werk, kiest Anneke bewust voor een aantrekkelijke prijsstelling ervan. Deze keuze wordt mede ingegeven door haar passie voor het materiaal en de wens iedereen de mogelijkheid te geven daarvan te genieten.
Haar creativiteit leidt tot steeds nieuwe ontwerpen. Bekend zijn de vaasobjecten, veelal gedecoreerd met afbeeldingen uit het oude Egypte en de tempelobjecten waarvoor zij inspiratie opdeed tijdens reizen naar China en Japan.
Meer en meer wordt Anneke gevraagd voor het ontwerpen en vervaardigen van grafmonumenten (zowel voor mensen als voor dieren). Haar betrokkenheid bij het verwerken van rouwprocessen en haar inzet om, waar mogelijk, hun wensen om te zetten in werkelijkheid, wordt zeer gewaardeerd.
Enkele jaren geleden hebben letter- en cijferobjecten hun intrede gedaan. Naast de succesvolle dierenreeks werkt Anneke sinds kort aan een serie gestileerde bloemfiguren. Haar liefde voor taal is ook in deze objecten weer duidelijk aanwezig.

Peter Boersma (1974) uit Groningen is grafisch ontwerper en kunstenaar. Hij studeerde af aan de Kunstacademie Minerva. Ook deze kunstenaar is al sinds jaren geen onbekende in de galerie. Al enkele malen nam hij deel aan een groepsexpositie en in 2005 exposeerde hij hier solo. Daarnaast circuleren er een aantal van zijn werken in de kunstuitleen van de galerie.

Boersma’s collages zijn gelaagde verhalen, gemaakt vanuit oude tijdschriften en plakband. Hij hanteert hiermee een sprekende en geheel eigen manier van werken. Laag voor laag creëert hij zijn collages. En tussen de lagen ontstaan de verhalen. “Het is mooi om iets nieuws te creëren uit oud materiaal, de verhalen ontstaan ter plekke”, zegt Boersma. “Daar hoef ik niets aan te doen. Ze ontstaan vanzelf.” Sommige regels gaan half schuil achter het beeld, anderen worden door nieuwe woorden overlapt. Laag voor laag ontstaat het ‘verhaal’. “Ik kies de woorden niet bewust”, zegt hij. “Het zijn puur esthetische keuzes. Ik kies woorden meestal vanwege de mooie typografie.” Toch maken die tekstfragmenten uiteindelijk het verhaal. “Voor jou springen er andere woorden uit dan voor iemand anders. Die woorden vertellen jullie, in combinatie met het beeld, een verschillend verhaal. Dat maakt mijn werken heel persoonlijk. Ik heb ze dan ook bewust geen titel gegeven. Als ik dat wel zou doen, zou er geen ruimte meer zijn voor jouw verhaal.”

Zijn collages komen tot stand met behulp van tape en/of de naaimachine. Zijn inspiratie vindt hij in oude documenten, verweerde boeken en tijdschriften uit vervlogen tijden. Daarmee creëert hij nieuwe geschiedenis. Zijn techniek is origineel en uniek, zijn werken zijn zowel abstract als figuratief. Ook drukt hij uitsnedes uit zijn werk vergroot af op canvas en aluminium. Van een afstand of van dichtbij, in zijn geheel of in vergrote vorm, zijn collages spreken zeer tot de verbeelding, want tussen de lagen liggen de verhalen…
Een aantal van deze laatste werken zijn in de expositie opgenomen.

De expositie duurt t/m 16 februari.

Lijstenmakerij Galerie Kunstuitleen Kunsthandel - Singel 82 Sneek - Tel. 0515 422772 - www.baxkunst.nl
Di. t/m vrij.: 13.30 - 18.00 uur. Do. koopavond: 19.00 - 21.00 uur. Za. 10.00 - 17.00 uur en op afspraak.


Voor meer info:
Galerie Peter Bax
0515-422772
www.baxkunst.nl
info@baxkunst.nl
Twitter: @baxkunst