dagboek > overzicht
Dagboek maart 2013Bekiek hele maand 
 
22 maart om 09:12
 
Comédienne Tineke Schouten verovert ook Sneek & SWF

Gisteravond op een paar stoelen na en vanavond een volledig uitverkocht Theater Sneek, het lukt alleen de groten uit de Nederlandse artiestenwereld. Tineke Schouten behoort tot de buitencategorie die dat dus ook voor elkaar krijgt. Wat een heerlijke avond bezorgde Tineke Schouten mij gister! Met het ‘ Moet niet gekker worden! , haar 21ste avondvullende show verraste Schouten mij vooral als zangeres: wat een prachtige stem heeft deze artieste!

Ze mag dan bekend staan als de comédienne van de sketches en conferences, de hilarische typetjes, vlak haar zangtalent niet uit!

Zuiver en uitstekend te verstaan knalt ze gevoelige liedjes de zaal in en zo ontstaat er een balans van uitbundige lach en ontroering. Wat een mooi lied over mensen met een beperking, kinderen met een handicap die haar in de spiegel laten kijken. Het zijn voor waarneemster Schouten ‘gebroken engeltjes’ waar je diep respect voor moet hebben. Dat Schouten zo excelleren kan als zangeres heeft uiteraard ook te maken met het prima orkest dat haar volledig ondersteunt. Top!
Schouten weten op perfecte manier te timen, niet alleen in de sketches zelf, maar ook in de opbouw van het programma. De Utrechtse is niet blind voor de crisis ( Zou ze er zelf veel van merken? Denk het niet als je gemiddeld vijfmaal per jaar op vakantie kunt gaan naar Miami. Tenminste zo staat in het keurig verzorgde programmaboekje te lezen) en steekt haar publiek een riem onder het hart: “Op het eind komt alles goed en als het dan nog niet goed is dan is het eind nog niet gekomen”, zegt de vitale Schouten.
Vanaf het moment dat ze het podium op komt, in een prachtig decor, gaat Tineke Schouten de ( ver-) binding met het publiek aan. Ze speelt in op de actualiteit wanneer Brave Henderik uit het publiek bij haar op het podium komt: “ Voorzichtig over straat! Denk om de Sneekse feeksen!”
Met zo’n opmerking kom je dichterbij dan alleen maar het woord Snits te gebruiken om te scoren.

Het taalgebruik van Tineke Schouten past uitstekend bij de typetjes die zij op toneel brengt. Als zij als Erica Terpstra verschijnt dan gebruik ze het woord mieters. In de sublieme rol van pubermeid heeft ze het over de ‘ krul in de lul ’ van haar moeders vriend.

Er is geen Nederlandse artiest die zo functioneel ordinair kan zijn dan Tineke Schouten. Tineke Schouten deed het gisteravond meer dan voortreffelijk in Sneek!

Vanavond is Tineke Schouten opnieuw te bewonderen in het Theater aan de Westersingel. In opnieuw een uitverkocht huis. Hoe zo crisis?