dagboek > overzicht
Dagboek april 2013Bekiek hele maand 
 
7 april om 16:46
 
Family Akkerman & de Waterpoort

Gister skreef ik hier over de Waterpoort, su as wel faker ( wat hyt ) krij ik reaksy's op dergeleke blogjes. Romke Akkerman reagearde ok. Ik kreech fan hem de fňlgende mail, dy't ik met toestemming fan hem hier nou plaats.


Dag Henk,

Ik lees altijd met veel interresse de stukjes over de Waterpoort.Dit was voor mij aanleiding om nog iets te melden over de Waterpoort vanuit mijn familiegeschiedenis. Mijn overgrootvader Klaas Akkerman (klokkenmaker te Sneek) was vanaf 8 november 1890 tot zijn pensioen in 1911 opwinder van de klokken van de Waterpoort en de Grote Kerk. Volgens mijn grootvader, Jacob Akkerman en zoon van Klaas, moest mijn grootvader tweemaal daags de klokken opwinden. Vooral de klim naar het uurwerk van de Grote Kerk was op het laatst inspannend.
In een artikel uit de Leeuwarder Courant uit oktober/november 1911 staat dat de raad van de gemeente Sneek heeft besloten om Klaas Akkerman, opwinder der stadsuurwerken, een pensioen van 90 gulden per jaar toe te kennen en niet zoals burgemeester en wethouders wilden een pensioen van 26 gulden. In het Fries Scheepvaartmuseum hangt nog een Friese klok die door mijn overgrootvader is gemaakt.

Klaas Akkerman