dagboek > overzicht
Dagboek april 2013Bekiek hele maand 
 
10 april om 17:53
 
Gręnzen & Gesach ňftewel over opfoeden & su!

Micha de Winter in ut Theater fan Sneek ( foto Gerard de Boer )

In un bomfol Theater Sneek ( allienech op de earste twee rijen was nňch plak sat omdat de genoadegden ferstek gaan lieten) het gisteravend de earste CVO-lezing weest.

Gedrachswetenskapper Micha de Winter en foetbaltrener ( en oud-learaar ) Foppe de Haan lieten hun licht skine over ut tema Genzen & Gezag. Beide hearen deden dat op bysonder inspirearende wize! Berend Kamphuis, foarsitter fan de RVB fan CVO-Zuid-West Fryslân, kon na afloop fan de avend dan ok un soad positieve reaksy’s in ontfangst nimme.

“ Węr krije je nňch 600 minsen op un ouderavend…!” In theater Sneek dus, met prima sprekers, lui dy’t hun fak ferstaan. Micha de Winter had ut over ‘gezaghebbende gemeenschappen’. Dęr bedoëlde hij de sosjale omgeving fan kyndes met.

In buurten dęr’t kyndes nňch deur ouderen (h-) erkend wurde dat se der toe doën is ferbondenheid. Want dęr draait ut fňlgens de Utrechtse hoochleraar om. Kyndes mutte sich welkom foël, un goeie skoal is su’n gesachhewwend plak, bewearde De Winter.

Ik bin ut folledech met um eens. Mňrrensfroech bij de lokaaldeur staan: ‘ Moai datst der wear bist! ’ Kyndes groatbrenge, opfoede dus, is ok stried.

De Winter maakte gister gyn reklame foar syn boeken, en hij het der nňch al un antal op syn konto staan, mar ik doën dat hier wel even:

Verbeter de wereld, begin bij de opvoeding

In zijn nieuwe boek ‘Verbeter de wereld, begin bij de opvoeding: van achter de voordeur naar democratie en verbinding’, stelt de Utrechtse pedagoog prof. dr. Micha de Winter dat de hedendaagse opvoeding teveel beperkt wordt tot gedragstraining. Sociale opvoedingsidealen zijn uit de mode geraakt, individueel geluk lijkt het hoogste goed.

Toch heeft de manier waarop kinderen worden grootgebracht een belangrijke invloed op het functioneren van de samenleving. Daarom pleit De Winter onder meer voor een opvoeding tot wereldburgerschap en voor een grotere betrokkenheid van burgers bij de opvoeding van (elkaars) kinderen. Zijn boek is zojuist verschenen bij uitgeverij SWP.

‘Pedagogische civil society’

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat kinderen zich beter ontwikkelen als ze opgenomen zijn in sociale netwerken die groter zijn dan het gezin alléén. Als er bijvoorbeeld goede verbindingen zijn tussen ouders in de buurt en tussen ouders en school, dan presteren kinderen beter en hebben ze meer kans op maatschappelijk succes. De kansen op kindermishandeling en jeugdcriminaliteit dalen als de sociale effectiviteit in een buurt hoog is. “Daarom is in deze tijd van individualisering een versterking van de ‘pedagogische civil society’ nodig, waarin socialisatie een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid van burgers is, en waarin het weer vanzelfsprekender is dat mensen zich het wel en wee van elkaars kinderen aantrekken”, aldus De Winter.

Weerstand bieden tegen het wij-zij denken

Micha de Winter vindt dat het in opvoeding, onderwijs en jeugdbeleid om veel meer moet gaan dan om individueel gedrag. “Volwassenen moeten bijvoorbeeld aan kinderen en jongeren leren wat het betekent om te leven in een democratische samenleving, waarin mensen het recht hebben op een eigen identiteit, maar waarin ze anderen datzelfde recht gunnen. Ook moeten ze hen leren hoe ze weerstand kunnen bieden tegen het verleidelijke wij-zij denken. Dat denken geeft weliswaar een veilig gevoel van verbondenheid, maar brengt ook het risico van uitsluiting en dehumanisering met zich mee. Op allerlei momenten in de geschiedenis en op allerlei plekken in de wereld gaan morele uitsluiting en dehumanisering vooraf aan ernstig geweld tegen andersdenkenden, soms zelfs uitmondend in genocide. Opvoeding en educatie kunnen een zeer belangrijke bijdrage leveren aan het voorkomen van zulke uitwassen.”


Verbeter de wereld, begin bij de opvoeding (ISBN nr. 987 90 8850 187 6, Uitgeverij SWP Publishers, Amsterdam, €19,90) is een krachtig pleidooi voor een hernieuwde maatschappelijke ambitie in opvoeding, onderwijs en pedagogiek. Recensie-exemplaren zijn op te vragen via Hazel Smits, hsmits@mailswp.com of (020) 330 72 00.