dagboek > overzicht
Dagboek april 2013Bekiek hele maand 
 
12 april om 12:04
 
Gastblogger Maarten de Koning

Fandaach geef ik Maarten de Koning ( in ut ferleden was hij oait druk bezech met un ambisieus plan om fan Hotel Ozinga wear un bloeiende horekapand te maken ), digitale rúmte om un blog te públisearen. Illústray’s komme fan un oud kwartetspel. Hierbij!


Waterpoort…..

Wijd en Zijd bekend om er maar eens een oude Sneker klassieker erbij te halen. Wereldberoemd, al 400 jaar. De meeste niet Snekers, of mensen die Sneek nog nooit hebben bezocht, kan ik mij haast niet voorstellen maar ze zijn er, kennen de waterpoort louter van het kaartspel. Schoppenaas. Internationaal gezien als “de“ kaart, hoogste bij de meeste kaartspelletjes, de kaart die je moet hebben.

Beetje macaber is het wel dat de “ace of spades” wordt gezien als de kaart des doods. Van oudsher al werd het teken gebruikt voor het laten zien hoeveel vijandelijke vliegtuigen je had neergehaald.

In de Irak oorlog werd door de Amerikaanse troepen gebruik gemaakt van een kaartspel met daarop alle Irakese boeven gerangschikt naar belangrijkheid, jawel schoppenaas vertoonde Saddam Hoessein. Om nu gelijk een link te ontzenuwen tussen het voormalige “staatshoofd” en onze statige waterpoort, Saddam heeft de waterpoort nooit gezien.

Volgens mij is er tussen de iconen die op de azen te zien zijn nogal wat onderlinge strijd wie de schoppenaas mag sieren.

Op de klaveraas staan het Muiderslot en St.
Servaasbasiliek uit Maastricht, tussen die twee schijnt nog wat oud zeer te zitten sinds de 80 jarige oorlog, beide afgeschreven. Ruiten aas heeft de
Oudezijdsvoorburgwal en de Munsterkerk in Roermond, kerk en de wallen in Amsterdam, gaat al niet helemaal lekker samen natuurlijk, beide kansloos. Hartenaas, het Paleis op de Dam in Amsterdam en het Stadhuis van Rotterdam, tja iets met Ajax en Feyenoord, knokken elkaar zelf wel van de kaart.

De grande finale,de strijd om de schoppenaas, Rijksmuseum versus Waterpoort. Als je de afbeelding goed bekijkt zie je dat de waterpoort zeker twee keer zo groot is. Strijdt beslist!
En wie wil er nu met een sticker van het Rijksmuseum rondrijden achterop zijn auto, zeg nou zelf.

Conclusie: onze Waterpoort zou eigenlijk het symbool van Nederland moeten worden.

Maarten de Koning