dagboek > overzicht
Dagboek mei 2013Bekiek hele maand 
 
2 mei om 14:37
 
Hans Koppen in bibliotheek Sneek over Waterpoort. Plus rondleiding!

Op dinsdagavond 14 mei houdt Hans Koppen, stads- en museumgids in Sneek, in de Openbare Bibliotheek aan de hand van een PowerPointpresentatie een lezing over de Waterpoort. Aansluitend kunnen de bezoekers onder zijn leiding de Waterpoort van binnen bekijken.

In 1613 besloot het stadsbestuur de waterpoort aan de Kolk te verbouwen tot een prestigieus gebouw, dat vooral de welvaart en de glorie van Sneek moest uitstralen. Dat is goed gelukt, want in binnen- en buitenland wordt de Waterpoort in één oogopslag herkend als hčt symbool van de stad.

Dit jaar bestaat de Waterpoort dus 400 jaar. Ter gelegenheid hiervan voert Hans Koppen de bezoekers in zijn presentatie door de geschiedenis van de Waterpoort en vertelt hij over de betekenis die de Waterpoort voor Sneek heeft. Die geschiedenis begint met de aanleg van de vestingwerken van de stad aan het eind van de 15 eeuw. Het meeste verkeer ging toen over water en met een waterpoort aan de Kolk kon de stad regelen wie wanneer Sneek mocht binnen varen.

Zijden draadje


Rond 1875 hing het leven van de Waterpoort aan een zijden draadje. Hij vormde een obstakel voor de nieuwe en steeds groter wordende stoomschepen, die niet door de poort konden. De poort stond op de nominatie om te worden afgebroken, maar gelukkig werd hiertegen zo heftig geprotesteerd dat het gemeentebestuur besloot de poort voor de stad te behouden.

Deze en andere Waterpoortverhalen passeren de revue in de presentatie van Hans Koppen. De inlooptijd voor de lezing is 20.00 uur, de aanvang is om 20.15. Hij duurt ongeveer drie kwartier. Daarna gaan de bezoekers lopend naar de Waterpoort, voor een rondleiding. De toegang is gratis.