dagboek > overzicht
Dagboek mei 2013Bekiek hele maand 
 
21 mei om 18:10
 
EXPOSITIE LANDSCHAPPEN VAN SJOERDTJE HAK EN METALEN OBJECTEN VAN JAN OSINGA IN GALERIE PETER BAX

SNEEK – Van 1 juni t/m 13 juli 2013 is er een nieuwe expositie te bezichtigen in Galerie Peter Bax. Sjoerdtje Hak exposeert met aquarellen en schilderijen in olieverf. Beeldhouwer Jan Osinga exposeert met metalen objecten. De expositie start zaterdag met een inloopdag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Genodigden en bezoekers worden de gehele dag verwelkomd met koffie, thee of een ander drankje. De inloopdag wordt in de middag opgeluisterd met live muziek, gespeeld door het saxofoonkwartet ‘Ladies Time’ afkomstig van het Kunstencentrum Atrium.


Sjoerdtje Hak

Sjoerdtje Hak werd in 1945 geboren in Lemmer. Het vlakke, waterrijke landschap van haar geboortegrond heeft Sjoerdtje gevormd, ook als kunstenaar. Al op jonge leeftijd legde ze zich toe op het tekenen en schilderen van het landschap om haar heen. Om zich verder te ontwikkelen als kunstenaar werkte ze van 1965 tot 1972 als leerling op het atelier van schilder Jos Lussenburg, een van de laatste impressionisten. Water, in de vorm van moerassen, rivieren, kustlijnen, meren, plassen en ondergelopen weilanden onder weidse wolkenluchten, is altijd het bepalende element in haar landschapsschilderijen gebleven. Sjoerdtjes voorkeur gaat uit naar het noordelijke landschap: de Nederlandse polders, rivieren en wadden, maar ook de groene heuvels en de marshes van Engeland, en de ruige kusten van Ierland. Landschappen die gevormd zijn door wind en regen en waarvan de sfeer bepaald wordt door de afwisseling van zon en wolken. In de loop der jaren heeft ze geprobeerd dit landschap uit te diepen tot de essentie. Soms blijft alleen nog een sfeertekening over, een andere keer scherpt ze het landschap aan door bepaalde onderdelen gedetailleerd weer te geven, als het thema zich daar beter voor leent.

Jan Osinga

Jan Osinga (Woudsend 1952) volgde tussen 1991 en 1995 cursussen kunstgeschiedenis, beeld-, schilder- en tekenkunsten. Deze kennis werd in praktische vorm toegepast met beeldhouwen in steen en andere materialen bij Herma Bovenkerk in 1997. Hierna volgden nog verschillende workshops bij bekende kunstenaars en ook een cursus airbrush aan de Academie Sneek. Al vroeg in zijn jeugd was hij al bezig met vormen te tekenen. De meeste vormen en karakters haalt hij uit de natuur. Van alles wat loopt en leeft. Galeriehouder Peter Bax volgt Jan al zo’n 18 jaar en heeft hem in zijn werk zien groeien. “Nu is het tijd dat Jan Osinga bij ons een podium wordt geboden”, Aldus de Galeriehouder.

Zijn kunstwerken ontstaan door gevoel dat hem ingeeft, stoeien met materiaal en alles eruit halen wat er in zit. De meeste expressies van de laatste jaren zijn uit RVS staal vervaardigd. Dit is niet vreemd, gezien Jan jarenlang constructie ijzerwerker scheepsbouw en lasser is geweest. Hierdoor kent hij het materiaal en zijn mogelijkheden.
De kunstenaar Osinga was recent ook betrokken bij het programma ‘Muse’, een Friese talentenjacht voor kunstenaars die op de televisiezender Omrop Fryslân werd uitgezonden.

Meet & Greet

Op de laatste expositiedag 13 juli is er de mogelijkheid deel te nemen aan een Meet & Greet met de kunstenaars Sjoerdtje Hak en Jan Osinga als tafelgasten. Voor meer informatie kunt u op de website www.baxkunst.nl kijken.
Voor meer informatie:

Galerie Peter Bax
www.baxkunst.nl
info@baxkunst.nl
0515-422772