dagboek > overzicht
Dagboek júly 2013Bekiek hele maand 
 
5 júly om 18:47
 
De fergeten túnen fan Gerrit Vlaskamp

Kňrtleden kreech ik de fňlgende mail fan Sietske Visser (http://www.avunlimited.nl )dy’t bezech is met ut maken fan un dokumentęre over túnarsjitekt Gerrit Vlaskamp. Lees mar even wat in de mail staat.

“ Ik ben momenteel bezig met een documentaire over de 19e-eeuwse tuinarchitect Gerrit Vlaskamp. Bekend als ontwerpen van zijn hand zijn de Wilhelminaparken in Sneek en Grou en het Westerpark in Leeuwarden. Daarnaast was Vlaskamp beeldbepalend voor tal van tuinen in Friesland, maar dit is slechts bij weinigen bekend. Onlangs ontdekte Aly van der Mark een archief met 350 plantenlijsten van de vroeger vermaarde tuinarchitect.

Deze vondst resulteerde in een zoektocht naar de vergeten tuinen van Gerrit Vlaskamp.

In de documentaire volgen we de zoektocht naar zijn levend erfgoed. Uiteraard leiden de sporen naar zijn belangrijkste ontwerp; het Wilhelminapark in Sneek.

Ik ben momenteel bezig met de research en in dit kader heb ik gesproken met Douwe de Groot, samen met Alice Booij schreef hij het boek ‘100 jaar Wilhelminapark Sneek’.
Hij vertelde dat u tijdens het honderdjarig bestaan van het Wilhelminapark uw gedicht ‘Wilhelminapark’ heeft voorgedragen voor radio Omrop Fryslan (1998).

Ik wil vragen of u dit gedicht opnieuw wilt voordragen, maar dan op een mooie plek in het Wilhelminapark, zodat we dit kunnen opnemen voor de documentaire.
Misschien mag ik u dan aansluitend ook nog vragen naar uw persoonlijke beleving van het park.

Als u hier positief tegenover staat wil ik graag een afspraak maken ergens eind juni, begin juli.

De documentaire zal in het voorjaar van 2014 worden uitgezonden door Omrop Fryslan. Het oorspronkelijke plan gaat uit van 50 minuten programma.

We hebben nu in elk geval van Omroep Friesland een uitzendgarantie voor 30 minuten en we maken kans op een tweeluik van 2 x 28 minuten.

In de uiteindelijke realisatie van de documentaire wandelen we samen met bewoners en betrokkenen door het levenswerk van Vlaskamp, een cultuurhistorische reis door verleden, heden en toekomst. Een reis met als einddoel een breder cultuurhistorisch bewustzijn en een andere kijk op ons landschap.

Uiteraard moet de documentaire nog een nadere invulling krijgen in vervolg op de inventarisatie en verdere research van het totale project.”

Douwe de Groot: boeiende ferteller!

Fandaach was ut dan su fer. Onder idealen omstandechheden binne de opnamen maakt deur Sietske Visser har man Tjeerd Broekhuizen ( http://www.tjeerdbroekhuizen.nl ). Ut echtpaar was o.a. met ferantwoordelek foar ut bekende programma In de Stoel ( o.a. met Jikke Ozinga ! ). Ut groatste deel fan dizze dach het ut duo met Douwe de Groot hoofd fan de afdeling groen fan de gemeente SWF en Wilhelminaparkkenner bij útstek op pad weest. Ik mocht fanmiddach anskúve. Un genot om naar de ferhalen fan Douwe te lústeren. Wat ok moai was dat der tussen de opnamens deur Snekers hun ferhaal over ut park fertelden. En ok hier wear de trots fan de Snekers op hun stad en met name ut Wilhelminapark.

Ik hew úteraard ut fers Wilhelminapark foardroegen en ok nňch ut fers Echte Snekers ( dy doën ut nyt onder de Waterpoort mar op ut Ouwe Van Dagen Bankje in ut Wilhelminapark ! ). Ferder over ut Wilhelminapark as edukatieve oase foar myn drukke Praktykskoalkyndes, dęr't ik dus regelmatech naar toe gaan!

Fanmňrren is dit gedenkteken bij de kňrtleden anplante Koaningslinde in het Wilhelminapark plaatst.

Hieronder de lindeboom: