dagboek > overzicht
Dagboek jannewary 2014Bekiek hele maand 
 
5 jannewary om 17:51
 
Hermitage Concert: multimediaal spektakel verdient groter publiek!

Zojuist weer thuis uit Sint Petersburg aan de Westersingel in Sneek. Althans zo voelt het een klein beetje. Getuige geweest van een prachtig multimediaal spektakel waarbij muziek en honderden schilderijen het verhaal van het wereldberoemde Hermitagemuseum ondersteunen. Arthur Bont ( slagwerk ), Irena Filippova ( accordeon en zang ) en Hans Visser trakteerden 200 bezoekers, een wat ouder publiek, op een heerlijke middag.

Door een technische storing ( waar waren de technici op dat moment ? ) die Hans Visser tot hilariteit van zijn muzikale partners en het publiek vakkundig oploste, begon het concert met enige vertraging. Het had wel tot gevolg dat de aanwezigen twee keer welkom werden geheten, de ontspannen toon gezet was, waarna het trio een perfecte voorstelling gaf.

In een kleine twee uur naar 1000 kunstschatten, geprojecteerd op een scherm van zes bij negen meter, kijken lijkt saai maar dat was het allerminst. Irena Filippova vertelt het verhaal over de Hermitage uit haar Russische perspectief en Hans Visser doet dat uit het oogpunt van een Nederlander.

Opvallend is het bijna accentloze Nederlands van Filippova die met haar warme stem het publiek van begin tot eind weet te boeien. Prachtig bijvoorbeeld de muzikale ode aan de Lada!! Doordat er zoveel schilderijen vertoont worden krijgt het geheel iets van een artistieke documentaire.

Toeval of niet, ik las de afgelopen weken het bizarre levensverhaal van voetballer Fernando Ricksen. De oud-international voetbalde van 2006-2009 bij Zenit Sint –Petersburg en is ook lyrisch over de Russische stad.

Filippova, Bont en Visser brengen niet alleen een hommage aan de Hermitage en Sint Petersburg, ze brengen een onderhoudende ( noem het educatief ) muzikale voorstelling die een groter publiek verdient dan vanmiddag het geval was.

Sneek en de Súdwesthoek krijgen volgend jaar een nieuwe kans, dan komt het trio met de productie Dokter Zhivago, een muziektheatervoorstelling over het woeste Rusland en haar revolutie. Vanmiddag zagen we de schitterende Russische affiches met daarop Lenin cs al voorbij komen.