dagboek > overzicht
Dagboek jannewary 2014Bekiek hele maand 
 
6 jannewary om 14:03
 
Reüny Groatsaankyndes op 2 febrewary anstaande

Su nou en dan fungeart myn website ok wel us even as berichten-deurgeef-lúkje foar aardege inisjatieven in Sneek. Su kreech ik onderstaande mail fan twee entűsiaste dames. Hierbij!


LIGGEN JOUW JEUGDHERINNERINGEN OOK OP HET GROOTZAND IN SNEEK IN DE 50-er, 60-er en 70-er JAREN ?


Voor Marja de Boer en Martien Wierdsma, opgegroeid op het Grootzand, was dit de aanleiding om een reünie voor de kinderen van het Grootzand uit die tijd te organiseren. Het was de beide dames van het begin af aan duidelijk dat zij nooit iedereen konden bereiken, simpelweg omdat het hun aan tijd ontbrak om echt heel diep in de adressenmaterie te duiken. Dat was dan ook de reden, dat zij het idee, waar zij al jaren mee liepen, voor hun uit hadden geschoven. Maar ja, niet geschoten was sowieso mis, dus vandaar dat zij toch maar een schot voor de boeg hebben gewaagd.

Marja en Martien zijn met een kleine adressenlijst begonnen, maar verwachtten van een ieder dat men zelf moeite zou doen om mensen op te sporen. Dat is gelukkig een succes geworden. De reactie waren enthousiast. Inmiddels zijn er circa 30 reacties binnen. De reünie wordt gehouden op zondag 2 februari van 15.00-18.00 uur in de Verandering op het Grootzand.

Bij de aanmeldingen kwamen ook al spontane herinneringen binnen. Zoals Liesbeth Ekhart – de Wolf uit Heemskerk schreef: Ik woonde tot ongeveer 1956 op Grootzand nummer 19. Mijn ouders verhuisden in 1963 naar de Iepenlaan. Ik zie uit naar de verhalen die wel los zullen komen op de reünie.

Joke de Boer uit Haule schijft: Er zat een stoffeerderij op het Grootzand. Daar waren ook kinderen. Wij haalden er touwtjes om te tollen en band waarmee de traplopers werden omzoomd. Die gebruikten we als hengsels voor tassen.

Catrien Wester; wil het heel graag nog eens hebben over het jaarlijks uitje naar de speeltuin in Oranjewoud.

Elma Speelman uit Sneek, wil graag nog eens het liedje zingen dat werd gezongen met Sint Maarten; Hier woont juffrouw kikkerdril die ons nooit wat geven wil.
Sybe Smid schrijft; Ik hoop de 3 J’s te ontmoeten, namelijk Joke de Boer, Joukje de Vries en Joosje Baarda.
Jappie Zoethout en Evert Metz leden- vrijwilligers van de Vereniging Historisch Sneek zullen ervoor zorgen dat er materiaal(foto’s ) over het Grootzand ter inzage liggen.

Er werd destijds zoveel buiten gespeeld dat de kinderen elkaar goed kenden. De ouders van deze kinderen hadden weinig tot geen tijd voor hun kinderen. Er moest immers gewerkt worden in de winkel.

De middenstanders van destijds waren hun tijd dus ver vooruit met werkende vaders en moeders maar aan de vele positieve reacties valt af te lezen, dat de goede jeugdherinneringen bij de kinderen overheersen. Zo werd er diverse keren een schaatswedstijd georganiseerd op het ijs van de gracht, ging men op 11 november gezamenlijk langs de deuren voor St. Maarten, werd op zaterdagmiddag TV gekeken bij de Groot Boersma, etc.

Heb jij ook je jeugd op het Grootzand doorgebracht en heb je de uitnodiging nog niet ontvangen? Je bent van harte welkom op 2 februari 2014 vanaf 15.00 uur bij de Verandering Grootzand 24 te Sneek.

Wel graag van te voren even aanmelden bij Martien Wierdsma (gterhorst@live.nl) of Marja de Boer (marja-bekendam@hotmail.com).”