dagboek > overzicht
Dagboek jannewary 2014Bekiek hele maand 
 
16 jannewary om 18:33
 
EXPOSITIE HAN REEDER IN THEATER SNEEK

In samenwerking met Galerie Peter Bax, die regelmatig exposities in het Theater Sneek verzorgt, is sinds deze week de expositie ‘Bevroren licht’ van Han Reeder van start gegaan. De expositie in het Theater Sneek valt tijdens voorstellingen en de openingstijden van de kassa te bezichtigen.

Han Reeder (1939) woont en werkt in Sneek en is autodidact.

“Natuur, landschap en het licht. Langs die drie oriëntatiepunten ontwikkelt zich mijn werk, veelal projectmatig. De werkelijkheid zoals die zich aandient is niet meer dan vertrekpunt. Het concept is de stuwende kracht in het creatieve proces. Omdat het concept natuurlijk niet beperkt blijft tot het realiseren van één werk, ontstaat van werk naar werk, al doende iets van een verhaal. Ik werk dan ook graag seriematig.” Aldus Reeder.
In de expositie is het licht zelf onderwerp. Zijn glasobjecten, veelal van blank glas, komen voort uit dezelfde obsessie met licht. Glas is voor Han Reeder ‘het zingen van licht’.

Hij heeft veel geëxperimenteerd met foto’s van flesvormen, niet van glas maar van ijs. Zelf kleurloos, spelen hun spel met het daglicht of misschien omgekeerd. De adembenemende verandering van kleuren wordt versterkt door de breuken, holtes en barsten in het ijs. Verstrooiing, spiegeling en breking van het licht zijn het resultaat van de spanningen in het ijs die optreden tijdens het vriezen.

Na de flesvormen van ijs is Reeder gaan experimenteren met kinderballonnetjes; “voor mezelf een heerlijk uit de hand gelopen feestje.” Aldus Reeder.