dagboek > overzicht
Dagboek jannewary 2014Bekiek hele maand 
 
20 jannewary om 18:33
 
Ut proaza fan Rita Spijker as inspirasy-brňn

Un mins laat um altyd inspireare deur medemęnsen, teminsten ik doën dat wel. Foarege week was ik bij Boekhandel Van der Velde hier in Sneek en sneupte om in ferskillende boeken. Hearlek fyn ik dat, de geur fan papier is foar un bibliofyl utselde as un slukje fan de Weduwe foar un alkoholliefhewwer. Ik wú eigenlek sęge dat ik nyt su fan de Bol.com bin. Ik las un paar dagen leden de earste bladside fan de roman ‘ Rauwe dagen ’ fan Rita Spijker. Ut autobiografys ferhaal gaat over ut ferlies fan fader & moeke. Ik lei ut boek teruch, mar de dagen derna moest ik hieltyd mar wear an ut indrukwekkende proaza denke. Fanmiddach hew ik ut boek alsnňch anskaft, ik had nňch un boekebon. Nou al weet ik, na één hoofdstuk, dat dit boek foar mij mear is as sumar un boek, ut fňrmt naast myn sikenhúsopname en bypass-operasy un geweldege inspirasy-brňn om self proaza te skriëven. Krekt op dagen at ik mij min foël ( en su’n dach had ik fandaach ! ) skriëf ik ut liefst. De earste 1000 woarden fan ‘ Omleiding ’ staan ondertussen op papier…

Hieronder info over ut boek Rauwe dagen en skriëfster Rita Spijker.

Op vrijdagavond 9 december om achttien over elf belt mijn zus. ‘ Niet schrikken. Pa is vanavond gevallen. Ma wou hem helpen opstaan...’

Met dit telefoontje begint Rauwe dagen. Diezelfde nacht wordt haar moeder opgenomen in het ziekenhuis en raakt ze in coma. Iemand moet nu voor Pa gaan zorgen, maar wie? Een hallucinerende stroom gebeurtenissen volgt.
Broers en zussen slaan de handen ineen, ondanks grote verschillen in karakter en uiteenlopende opvattingen over leven en dood. Binnen een paar dagen sterft Rita’s moeder, enkele weken later overlijdt ook haar vader.


Biografie

Rita is in 1957 geboren in Slagharen. Nu woont ze in Middelbert, een lintdorpje aan de rand van de stad Groningen. Rita is getrouwd met theatermaker Rob Heiligers. Samen hebben ze een dochter.

Na de middelbare school in Coevorden volgde ze het eerste jaar van de opleiding tot pedagogisch begeleidster aan de Sociale Academie in Groningen. Dat beviel slecht en ze vertrok voor een aantal maanden naar Israël waar ze in een kibboets werkte, rondreisde en de Sinaď ontdekte. Een plek waar ze regelmatig terug zou komen en die het decor vormt voor de laatste hoofdstukken van Kreukherstellend. Terug in Nederland besloot ze naar de AVEK (Akademie voor Expressie en Kommunikatie) in Leeuwarden te gaan. Na vijf jaar (inmiddels moeder van een dochter geworden) studeerde ze af als docent Drama. Ze ontwikkelde zich tot trainer/coach in communicatievaardigheden, teambuilding en tot NLP trainer. Het overlijden van haar tweede kind bracht haar op het spoor van rouwbegeleiding en het spreken bij uitvaarten. Na uiteindelijk een jaar of vijftien mensen te hebben begeleid stak de behoefte aan acteren de kop op. Ze werd lid van een Terugspeeltheatergroep waarin ze afwisselend acteert en spelleider is. Toen werd het zomer 2005.

Tijdens een onverwachte ontmoeting bij een etentje in Amsterdam werd Rita uitgedaagd door Adriaan Krabbendam (toentertijd hoofdredacteur van Vassallucci) tot het schrijven van een boek. Ze nam de uitdaging aan en deze resulteerde uiteindelijk in haar debuut Kreukherstellend. Na een eerste jaar waarin nauwelijks iets gebeurde, werd het boek in 2007 in een goedkope editie een enorm succes. Meer dan 100.000 exemplaren vonden een lezer(es).

In de herfst van datzelfde jaar volgde haar tweede roman Tussen Zussen, dat uiterst lovende recensies kreeg en inmiddels ook al een groot lezerspubliek wist te bereiken. Haar derde roman Hemelkind, die verscheen in maart van 2009, werd wederom zeer positief ontvangen en is in 2011 als scherp geprijsde paperback verkrijgbaar onder de nieuwe titel Licht op mijn huid. Kort daarop verscheen de verhalenbundel De liefste moeder die ik ooit ken. In februari 2012 verscheen de roman Ver van mij. In september 2013 publiceerde ze het autobiografische Rauwe dagen, over het verlies van haar beide ouders.

Ut boek fan Rita Spijker is ferskenen bij Uitgeverij Marmer. Foto Rita overnomen fan 'Rauwe dagen '.