dagboek > overzicht
Dagboek febrewary 2014Bekiek hele maand 
 
4 febrewary om 17:28
 
Bysondere ferhalebundel fan oud-Sneker Klaas Rusticus

Frijdachavend kreech ik fan Piter Boersma, fan Utjouwerij Hispel, de ferhalebundel 'De brimstige ingel'. De bundel is skreven deur oud-Sneker Klaas Rusticus. Ik sal de ferhalen leze en der un resęnsy over skriëve.

In de bundel binne ok un antal prachtege tekeningen opnommen fan Klaas syn pake. Dizze ( pake )Klaas Rusticus was personeels-sjef (' baas ' ) bij Lankhorst. Hij tekende, skilderde en etste út liefhewwerij. Opfallend was dat hij kleurenblyn was. Hij brúkte dęrom meastal gries- of brúntinten. Dęrbij maakte hij soms gebrúk fan un mengsel fan tee en houtskoal. Allienech om de tekeningen is ut boek foar Snekers al un ryk besit liekt mij!

[ Gewassen pentekening van een pand aan de Westersingel te Sneek, dat werd bewoond door Rusticus. Bruintinten. Het afgebeelde huis is een dubbele woning met tentdak en ramen op twee verdiepingen. Rechts een steeg en een buurhuis. Info en afbeelding overnomen fan de website fan ut Fries Scheepvaartmuseum,http://www.friesscheepvaartmuseum.nl ]

Om ut boek nou alfast onder de andacht te brengen hierbij de noadege info over Rusticus. Knippe & plakke bij Wikepedia:

Klaas Rusticus (Sneek, 25 oktober 1942) is een Nederlandse auteur en regisseur, actief op het gebied van televisie, film en theater.

Klaas Rusticus werd geboren in Sneek als zoon van Ybe Sjoerd Rusticus (1905-1996), tientallen jaren organist van de Martinikerk in die stad, en Trijntje Martens (1904-1964).

Hij werd ook in Sneek opgeleid tot onderwijzer. Op 17-jarige leeftijd richtte hij samen met onder andere de schrijver Anne Wadman een afdeling van de stichting "Jeugd en Muziek" op, en schreef (in het Fries) in het tijdschrift "De Strikel". Tussen 1962 en 1968 werkte hij als onderwijzer onder andere in Zwolle en Boskoop, in welke laatste plaats hij in 1966 de voorstelling 'Sephantijn' schreef en regisseerde, waaraan 150 kinderen, enkele professionele musici en filmers meededen.

Rusticus volgde in 1965-66 korte tijd colleges aan het nutsseminarium voor (cultuur)pedagogiek van de GU, (tegenwoordig UvA). In 1968 besloot hij het onderwijs vaarwel te zeggen en zich op het theater te richten.

Het seizoen 1969/70 was hij lid van het bestuur van de Stichting Jeugdtheater Amsterdam, die o.l.v. Hans Snoek ijverde voor een jeugdtheater in Amsterdam zoals dat uiteindelijk met "de Krakeling" tot stand kwam.

Hij maakte een productie 'Spelen', samen met de Vlaamse acteur Robert Borremans, waarmee hij een aantal voorstellingen gaf in het Amsterdamse Shaffy-theater, in de rest van het land en in Vlaanderen, later omgewerkt voor televisie en in 7 afleveringen uitgezonden door de NCRV. Op uitnodiging van die omroep deed hij opleidingen filmregie en studioregie aan de media-academie Santbergen in Hilversum, en was van 1970-1977 in dienst van de NCRV-televisie, verantwoordelijk voor tientallen jeugd-, drama- en kunstproducties.

Hij regisseerde onder anderen een aantal afleveringen van Swiebertje. Zelf beschouwt hij de vier series van in totaal achtentwintig afleveringen Orimoa (1971-1975) als zijn belangrijkste werk uit deze periode.

Na een korte uitstap naar de WDR (Keulen) was hij vanaf 1980 tot 1990 als auteur en programmamaker werkzaam voor de NOS-DTP, afdeling Cupro, waarnaast hij regelmatig als gastregisseur voor één van de Duitse omroepen optrad.

Sedert 1990 werkt hij uitsluitend in het buitenland, waar hij producties maakte voor onder andere de Tsjechische en Duitse omroep (ČT, ZDF, BR, SFB, SWF, Arte, 3Sat, en ook de toenmalige DFF in de DDR), de ORF in Oostenrijk en de SRG in Zwitserland.

Veel van zijn (voornamelijk muziek-)producties worden in de hele wereld uitgezonden. In de tientallen muziekproducties die onder zijn regie tot stand kwamen traden onder anderen op het Concertgebouworkest, het Philharmonia Orchestra London, de Berliner Philharmoniker, de Staatskapelle Dresden, de Wiener Symphoniker, de orkesten van de Beierse, Noord-Duitse en Berlijnse omroepen en het orkest van het Mariinskitheater in Sint-Petersburg.

Als theaterregisseur was hij werkzaam voor de toenmalige Noorder Compagnie en de Theaterunie. In zijn theaterkerk het Laborinth in Kuinre (Ov.) kwamen tussen 1977 en 1985 concerten, exposities en theatervoorstellingen tot stand.

In maart 2010 kwam zijn eerste roman uit, die als keerboek onder de titel 'TWEE' werd geschreven met antipodisch co-auteur Simen de Jong.

Klaas Rusticus was van 1968 tot 1984 samen met Helena Cornelia de Schipper (1944-2009) en heeft twee dochters, Nynke (*1970) en Rozemarijn (*1975). Vanaf 1987 woont hij in de buurt van Deventer.