dagboek > overzicht
Dagboek maart 2014Bekiek hele maand 
 
1 maart om 10:32
 
KaBe an ut woard!

Myn maat Kerst Boomsma ( KaBe ) skriëft prachtege kollums, elke week wear. Der is un selekt geselskap dy't alle weken wear fan al dat moais geniete mach. Gelukkech nou ok één kear in de maand in de papieren ferzy fan Groot Sneek. Kerst en ik hewwe un afspraak foar ut leven dat ik hem noait hoef te fragen ňf ik hem siteare mach ňf syn kollums hier op dit plak dele mach. Dat doën ik fanmňrren dus, un gedeelte út KaBe syn kollum hier plaatse, omdat ik ut hardgrondech met um eens bin. Gisteravend ston ik mij ok te ferbiten bij O.N.S. - Joure over de skeidsrechter fan diënst. De man had syn avend nyt om ut mar us eufemistys te sęgen. Mar om su'n man nou foar alles en nňch wat út te maken gaat mij te fer. En dat gebeurde dus gisteravend wel. Wie de skoën past trekt um an...

Hierbij Kerst syn proaza over Pellč. Inderdaad sterspeuler fan 'myn' Feyenoord.

" Graziano Pellč gaat tekeer als een karateka en voetballers worden aangevallen door een dronken malloot. Op en rond het voetbalveld vervagen alle normen en waarden. Steeds weer.

Wat gebeurt er als je op een drukke zaterdag op een warenhuis afstormt, als een dolleman het winkelend publiek omver loopt en vervolgens woest om je heen begint te schoppen, waarbij je doelbewust andermans zaken vernielt? Je wordt minimaal opgepakt door een potige beveiliger, zo niet de politie, waarna je op het bureau een proces-verbaal wacht.

Of erger.
Wat gebeurt er als je op zondagavond van een voetbalveld loopt, helemaal door het lint gaat en als een karateka tegen alles stampt wat voor je voeten komt? Je zegt even sorry, mompelt wat over je temperament en stapt gewoon de spelersbus in, zonder dat je verantwoording hoeft af te leggen voor je schandalige gedrag. Wie de schade zal vergoeden? Dat is niet jouw probleem.

Graziano Pellč - door intimi omschreven als een zachtmoedige, soms zelfs wat verlegen knaap - zal het niet in zijn hoofd halen om een ravage achter te laten in De Bijenkorf, of de V&D. De Feyenoord- spits zal er hoogstens een grote pot gel met kokosnootgeur kopen en dan op vriendelijk verzoek van de caissičres een handtekening in het kasboek zetten.

Maar diezelfde Graziano Pellč vindt het blijkbaar wél normaal dat hij, zoals afgelopen zondag in de arena van FC Twente, achtereenvolgens tegen een dug-out, een reclamebord en een cameralamp schopt, terwijl hij met een Rambo- tronie door de catacomben loopt. Alsof de voetbalwereld een paralleluniversum is waar de normen en waarden van de ‘echte’ wereld niet gelden, een vrijplaats met zijn eigen wetten.

Waar in de ene wereld scherpe grenzen zijn getrokken door het gezag, zijn die grenzen in de andere wereld veel vager. En het vreemde is: we lijken die tweedeling normaal te vinden. Voetbal is immers emotie en die mag best de ruimte krijgen. Toch?

En daarmee ging 'vriend' Derksen maandagavond bij VI gigantisch in de fout.

De afgelopen maanden zagen we veelvuldig wat die ‘emoties’ allemaal met mensen doet, op en rond het veld. Graziano Pellč vergeet dat hij een voorbeeldfunctie heeft voor talloze jeugdvoetballertjes en uit zijn agressie op de verkeerde manier.

Een doorgedraaide supporter van FC Volendam slaat MVV-speler SjoerdWinkens tot bloedens toe. Op een zaalvoetbaltoernooi gaan de ouders van F-pupillen (!) met elkaar op de vuist. Fans van clubs menen het recht te hebben om spelersbussen op te wachten en het stadion te belegeren. Of de trainer zodanig te bedreigen - zoals Tini Ruijs bij MVV - dat hij opstapt. Her en der worden wat sancties uitgedeeld, maar niemand raakt de kern van het probleem: dat voetbal op deze manier de afvoerput wordt van gedrag dat in de reguliere maatschappij niet geaccepteerd wordt.

De tragiek is dat men, ondanks lessen uit het verleden, steeds in dezelfde reflex van wangedrag terugvalt.
Ruim een jaar geleden was heel Nederland diep geschokt toen grensrechter Richard Nieuwenhuizen op een veld in Almere een gewelddadige dood vond. De KNVB riep op tot bezinning en bepaalde dat alleen nog de aanvoerder voortaan iets mocht zeggen tegen de scheidsrechter. Anno 2014 worden arbiters weer elke week belaagd, moeten spelers de (eigen) fans vrezen en laat het icoon van volksclub Feyenoord, Graziano Pellč, een spoor van vernieling achter in een stadion waarin hij te gast is.

Johan Derksen viel maandagavond bij VI ook door de mand. Normaliter staat hij bij deze feiten ook met zijn vingertje klaar en sabelt hij de dader keihard neer. Deze keer niks van dat alles. Commerciële belangen; het boek 'Pellč Spreekt' wordt door zijn uitgeverij uitgebracht en daar past geen negatieve pers bij. Bahhh!!!!


KaBe "