dagboek > overzicht
Dagboek maart 2014Bekiek hele maand 
 
1 maart om 12:35
 
28ste Aggema Bokaal foar Stichting Leergeld

Foto Hoffotograaf Paul Kroon

Fanmňrren hewwe Laurens Metz en Rinze Boersma as ferteugenwoardegers fan de Stichting Leergeld Sneek de Aggemabokaal fan Karnavalsfereniging De Oeletoeters in ontfangst nommen.

Stichting Leergeld Sneek e.o. het as doël ut foarkommen fan sosiale útslúting fan skoalgaande kyndes út húshoudings met minimale finansjele middels.

” Het idee voor deze bokaal werd in 1986 aangedragen door de oud-burgemeester van Sneek, de heer Van Haersma Buma. Tijdens een toespraak merkte hij op dat de Carnavalsvereniging De Oeletoeters ook best eens een onderscheiding zou kunnen uitreiken aan een persoon van buiten het Carnaval. Een ludieke stadsonderscheiding voor iemand die wat voor het carnaval of voor de gemeenschap had gedaan.

In dezelfde toespraak vertelde hij een verhaal van Aggema uit Achlum die voor het eerst het Brabantse Carnaval bezocht en zich daar direct thuis voelde. Aggema was bij zijn terugkeer in Friesland bijzonder te spreken over de Brabanders. Iedereen leefde in het zuiden met hem mee en iedereen herkende hem, want alle Brabanders begroetten hem met: “Aggema-leut-het”.

Het was voor de commissie “Ludieke Stadsonderscheiding’’ indertijd niet moeilijk een naam te bedenken voor de onderscheiding: het werd “De Aggema Bokaal” en natuurlijk was het de oud-burgemeester van Sneek die als eerste de bokaal in ontvangst mocht nemen.”