dagboek > overzicht
Dagboek april 2014Bekiek hele maand 
 
2 april om 19:17
 
Sneker Wilhelminapark in documentaire over Gerrit Vlaskamp

Vanaf zaterdag zendt Fryslân DOK de documentaire “De vergeten tuinen van Gerrit Vlaskamp” uit. In deze documentaire wordt onder meer aandacht besteed aan het Wilhelminapark (Sneek). Afgelopen jaar zijn er in verschillende jaargetijden opnamen gemaakt van het park en zijn bezoekers.

Rijksmonument

Het Wilhelminapark wordt wel gezien als het belangrijkste werk van Vlaskamp. Het ontwerp van het Wilhelminapark (1898) was tevens zijn laatste werk. Het volkspark in Sneek is bijzonder goed geconserveerd. Paden, waterpartijen, beplanting en zichtlijnen zijn zeer goed bewaard gebleven, waardoor ook de structuren van het oorspronkelijke ontwerp nog aanwezig zijn. Het park werd niet voor het niets als tweede park in Nederland Rijksmonument (na het Vondelpark van Amsterdam).

Een tentoonstelling, een boek en een tweeluik in Fryslân DOK

Iedere tuinliefhebber heeft wel eens gehoord van tuinarchitect Lucas Roodbaard (1782–1851), maar bijna niemand kent zijn opvolger Gerrit Vlaskamp (1834-1906). Deze tuinarchitect is in de vergetelheid geraakt, maar onlangs ontdekte auteur Aly van der Mark dat hij 350 tuinen en parken heeft aangelegd in het noorden van Nederland. Vlaskamp was met zijn tuinen en parken gezichtsbepalend voor het noordelijke landschap in de tweede helft van de negentiende eeuw. Zijn tuinen waren passend in de mode van die tijd, waarbij tuinen en parken werden ontworpen in de romantische landschapsstijl. Het Fries Museum, de Afűk en Omrop Fryslân schenken Vlaskamp nu aandacht met een tentoonstelling, een boek en een documentaire in twee delen.

Uitzendingen

De documentaire is te zien op zaterdag 5 april om 10:25 uur en zondag 6 april om 15:25 uur op Nederland 2.

De documentaire is ook te zien op zondag 6 april om 17:00 uur en daarna vanaf 18:10 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie.