dagboek > overzicht
Dagboek júny 2014Bekiek hele maand 
 
24 júny om 12:15
 
LC hoe lang nňch??

De LC mut alle seilen bijsette om de kňp boven water te houwen!

Dat ut met de LC al un skoft nyt goëd gaat salle je in dy krant úteraard nyt leze: ‘ wiens brood men eet…’
Gelukkech bin ik foar de provinsjale nieuwsfoarsiening nyt allienech afhankelek fan de LC, ik lees befoarbeld ut Friesch Dagblad ok nňch. En dan nňch tal fan internetnieuwssites.

Over ut FD is dwars teugen alles in, nňch wel posityf nieuws te fermelden. De protestant-kristeleke mňrrenkrant slaagde der as enege krant in Nederlaan in om mear abonnees an te trekken. An ut end fan ut earste kwartaal 2014 yts mear as 14.000 betalende lezers, 2,6 % mear as un jaar earder. Dat is razend knap. Foarege week skreef ik over un bespotleke opening fan de LC, un foetbalanalize dy’t gyn foetbalanalize was en seker nyt op de foarpagina thúshoarde. Dwaas gewoan.

Deugt der momenteel dan niks bij de LC? Oh seker wel. Fandaach bin ik blij ferrast met un súpermoaie bijlage: SAIL Harlingen. Twee sjoernalisten dy’t Sneek as nieuwsgebied hewwe, Koen Pennewaard ( ouwe seun út de havenstad ) en Elizabeth Vogelzang, tekene foar ut groatste gedeelte fan de bijdragen. Inhoudelek kan ut dus wel goëd bij de LC!

Gister las ik ut onderstaand artikel op Villa Media, dat ik hier met jum dele wil. Lees en oardeel self. Fandaach is der un sufeulste plenęre redaksyfergadering met as agendapunt: staan fan saken samenwerking LC en DvhN. Ik frees met groate freze foar ut foartbestaan fan de LC, węns de sjoernalisten fan de LC heel feul sterkte toe in dizze barre mediatiden!


Samenwerking LC en DvhN rammelt

De samenwerking tussen de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden rammelt. Journalisten van de Friese krant dringen daarom aan op meer zelfstandigheid en minder samenwerking met de vakbroeders uit Groningen.
De onderzoekers Pieter de Jong en Yvonne Zonderop spraken eerder met 43 verslaggevers van beide kranten over waar het aan schort. Dinsdag vindt een gezamenlijke plenaire redactievergadering plaats in Roden, Drenthe. Agendapunt: stand van zaken samenwerking LC en DvhN.

Het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant vormen sinds 1 oktober vorig jaar één redactionele organisatie, maar verschijnen wel nog altijd als afzonderlijke titels. Op allerhande gebieden - sport, cultuur, economie – werken beide kranten samen. Ook is er een gezamenlijke nieuwsdienst.

De twee titelhoofdredacteuren waken over de eigen signatuur. Deze “ingewikkelde organisatiestructuur”, aldus een ingewijde, doet de Friese krant geen goed.
Tijdens een bijeenkomst op 10 juni konden de journalisten van de Friese krant hun hart luchten. “De samenwerking vreet energie. Die kunnen we beter gebruiken voor het maken van een betere krant”, staat in de notulen te lezen.
Het overleggen kost veel tijd en verhoogt de werkdruk. “Hoe kunnen we al die energie die verloren gaat in overleggen, omzetten in schrijven?"

De redactie moet een heldere structuur krijgen, flexibel en slagvaardig zijn, luidt het advies. “Op dit moment zijn op een gemiddelde werkdag veel mensen aan het plannen en lijstjes maken. Dat is niet productief; soms van afstandje zelfs buitengewoon lachwekkend.”

Uit de notulen blijkt verder dat de hoofdredacteuren niet op dezelfde lijn zitten. “Iedereen heeft er last van dat de hoofdredactie niet eenduidig is’‘, zei titelhoofdredacteur Hans Snijder tijdens de bijeenkomst.

Een werkgroep van negen journalisten stelt dat Friesland een eigen regionale krant in stand kan houden. Maar dan moet er wel een stap vooruit worden gezet. Als voorwaarde noemt de werkgroep één Friese redactie, inclusief cultuur, sport en economie. De titelhoofdredacteur moet het heft in handen krijgen, ook waar het gaat om budgetten. Samenwerking met Groningen is prima, maar alleen als dat efficiënt is.

Het plan is nog niet in een voorstel vervat. De redactie wacht eerst de resultaten van de gezamenlijke plenaire redactievergadering af.

De redactie in Leeuwarden vreest tegelijkertijd een conflict met DvhN. “Hoe kunnen we Groningen verkopen dat Friesland het anders wil doen? In Groningen wordt gezegd: we zijn één redactie.” Daar moet de redactie zich niet om bekommeren, aldus een lid van de werkgroep.
,,Wij zijn geen machteloos bejaardenbusje. Wij zijn wel de redactie van de LC.” Iemand anders stelt: We hebben elkaar ook nodig, omdat we veertig mensen kwijt zijn. Betrek Groningen ook bij de gedachtenstructuur.”

Titelhoofdredacteur Hans Snijder hield zich tijdens de bijeenkomst op de vlakte. Dat komt hem op kritiek te staan. “Alle honneurs voor wat je de afgelopen jaren hebt bereikt, maar jij zegt te veel: ‘het gaat juist wel goed’.

Algemeen hoofdredacteur Evert van Dijk is niet bereikbaar voor commentaar. Hetzelfde geldt voor titelhoofdredacteur Pieter Sijpersma (DvhN). Snijder en Irene Overduin, lid van de redactieraad (LC), willen niet reageren..

Auteur: Bart Ebisch