dagboek > overzicht
Dagboek júly 2014Bekiek hele maand 
 
2 júly om 17:41
 
SNEEKWEEK 2014

Hoewel ut nňch even duurt foardat de Sneekweek losbarst, draait de pr foar ut evenement al op folle toeren.

Ik promoat myn stad graach en deel de mails dy't iki fandaach al kreech!

Hierbij de primeurs!BOEIER CATHARINA BOOT VAN HET JAAR!

Tijdens de officiële opening van de Sneekweek op vrijdagavond 1 augustus, benoemt Sneek Promotion de meer dan een eeuw oude boeier 'De Catharina' tot Boot van het Jaar 2014.

Sinds jaar en dag vervoert de Catharina tijdens de vlootschouw de op de avond gekozen panschipper langs de grachten van Sneek. De boeier Catharina heeft een rijk historisch verleden en vaart al jarenlang belangeloos mee in de Vlootschouw Sneek. Het 110 jarig jubileum is voor het bestuur van Sneek Promotion de reden geweest tot deze eervolle benoeming en de boeier en haar bemanning in het zonnetje te zetten en te bedanken voor hun jarenlange vrijwillige inzet.

De geschiedenis van de Catharina ontstaat in 1904, toen de werf van Lolke Lantinga in IJlst van jonkheer Van Sminia uit Oudkerk, de opdracht kreeg om een stoere boeier te bouwen, waarmee hij de Zuiderzee wilde bevaren. In 1939 belandt de boeier in Turkije als ‘relatiegeschenk’ van een importeur van zuidvruchten uit Amsterdam die het schip een jaar eerder had overgenomen. Ze is dan voorzien van een inboordmotor en wordt omgedoopt tot Agnesje. In 1948 dient de volgende eigenaar zich aan: Forestier Walker. Deze marine-officier zwerft met de boeier tussen de vele eilanden in het Egeďsche gebied. Twee jaar later neemt hij de Catharina mee naar Dover, waar ze vanaf 1953 dienst doet als opleidingsschip van het Finchley Sea Cadet Corps van de Britse Marine.

In de jaren die volgen, gaat de conditie van de boeier snel achteruit. In 1979 keert ze terug naar Friesland, maar dan duurt het nog tien jaar voordat de restauratie is voltooid. In 1990 verricht de Commissaris van de Koningin in Friesland de officiële tewaterlating in Leeuwarden. Nog datzelfde jaar voert de trotse boeier de traditionele vlootschouw aan tijdens Sail Amsterdam. In 2000 komt de Catharina in beheer van de Stichting Boeier Catharina.

Meer informatie mbt Sneekweekprogramma: www.sneekismeer.nl.