dagboek > overzicht
Dagboek júly 2014Bekiek hele maand 
 
3 júly om 09:36
 
EXPOSITIE FRANÇOIS LODEWIJCKX BIJ DE DAALDERSPLAATS

Sneek- In samenwerking met Galerie Peter Bax valt er vanaf heden tot eind oktober bij hotel restaurant De Daaldersplaats te Sneek een gelenheids-expositie te bewonderen met werken van de vorig jaar overleden kunstenaar François Lodewijckx.

Lodewijckx werd geboren in Zierikzee (1939). Hij studeerde aan de Rijksnormaalschool van 1961 tot 1964 en behaalde daar zijn akte MO-A Tekenen. Van 1964 tot en met 1966 studeerde de kunstenaar aan Het Koninklijk Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen. Hier volgde hij de disciplines vrije grafiek en portretschilderen.

Vanaf ongeveer 1963 exposeerde François Lodewijckx met regelmaat in binnen- en buitenland. Hij woonde, werkte, doceerde en exposeerde in onder andere in: Antwerpen, Terneuzen, Spijkenisse, Paramaribo, Turnhout, Hardenberg, Stedum (Gr), Rolde (Dr), Bergen op Zoom, Nijverdal, Deventer en Velserbroek. In Duitsland volgden er exposities in Bad Bentheim, Bad Godesberg, Bonn en Lübeck. In Frankrijk exposeerde Lodewijckx meerdere malen in Parijs.

Werkomschrijving

Het meeste werk ontstaat uit de verbeelding, met een enkele toevoeging vanuit de waarneming. Naast een sterke thematische gebondenheid (mens, mens en omgeving) vindt een voortdurend materiaalonderzoek plaats. Combinaties van materialen en technieken worden ondergeschikt gemaakt aan het thema. Dit materiaalonderzoek heeft geleid tot heel eigen procedés, zoals houtskooldruk met gombatik. De structuur van de ondergrond is in hoge mate bepalend voor het eindresultaat.

Er werd wel gezegd dat François Lodewijckx vertolker was van een droomwereld waarin mens en dier centraal staan. Hij laat een grote veelzijdigheid aan techniek zien bij een zeer doordacht en gevoelig kleurgebruik. .
Van de kunstenaar François Lodewijckx heeft Galerie Peter Bax een veelzijdige collectie in de Galerie aanwezig.

De expositie duurt t/m eind september 2014.