dagboek > overzicht
Dagboek júly 2014Bekiek hele maand 
 
18 júly om 12:05
 
Waansin

At waar is, en wie twifelt hier nňch an, dat ut passasjiersfliechtúch gister boven de Oekraďne neerskoaten is dan is dat un folkomen waansinnige treurdaad. ‘ Moord ’, kňpt de Telegraaf fanmňrren. Ut is amper te loven dat der sinds de herst fan 2013 un freesleke oarlňch gaande is in un gebied dat nňch nyt eens op twee uren fliegen fan oans laan leit. Oarlňch is dichterbij as ik soms love wil.

Onder de 173 omkomen Nederlanners fermoedelek ok twee frynden fan un maat fan myn soan. Ut liekt fer wech, mar ut komt sudoënde hieltyd dichterbij.

Jacques Monasch

Sneker en Tweede Kamerlid Jacques Monasch is bang foar de gefňlgen fan dizze misdaad. “ Als duidelijk is dat Rusland hier achter zit, zal dat enorme gevolgen en consequenties hebben voor onze relaties met Rusland ”, fertelde de Oekraďnekenner in un telefoanys interview met Omrop Fryslân.

Ferder in datselde interview: “ Wat Poetin bijvoorbeeld gisteren weer zegt, dat het de schuld is van Oekraďne omdat zij in de aanval zijn gegaan tegen de seperatisten dat vind ik echt schaamteloos en smakeloos van een regeringsleider die zelf ook wel aanvoelt dat hij hier niet vrijuit gaat.”

En: “ Dit is onmogelijk, dit gaat je verstand te boven. Dat een burgervliegtuig, dat heel hoog over dat gebied vliegt, wordt neergehaald door, naar het zich aan laat zien, separatisten, dat is natuurlijk ongelooflijk.” Hij is ook bang voor de gevolgen: “ En tegelijkertijd natuurlijk bang dat dit zo gaat escaleren. Vroeger was hier een oorlog over ontstaan. Nu is het zaak om het hoofd koel te houden. En kunnen we zorgen dat de nabestaanden van de slachtoffers zo goed mogelijk worden bedient, maar tegelijkertijd ben je als politicus ook heel erg bang dat het internationaal helemaal uit de hand gaat lopen.”

Monasch is fan mening dat ut Westen feulste laat reageart op de toestaan in Oekraďne.

“ Ik denk dat het grote probleem is dat wij, als Westen, veel te veel hebben staan toekijken wat Poetin heeft uitgehaald op de Krim. Daar heeft hij gewoon met een militaire interventie landjepik toegepast en wij als Westen hebben dat maar gewoon weer geaccepteerd, zonder daar meteen sancties of grote gevolgen aan te verbinden. Alleen rijke mensen mogen dan niet meer reizen, maar dat waren maatregelen waar Rusland alleen maar om lacht. Dan zou het wel zaak zijn dat men wat zwaarder en strenger ging optreden richting de Russische regering. Dat kan echt heel verregaande gevolgen hebben. Vergeet niet het is een misdaad, het kan gewoon een oorlogsdaad zijn als daar zomaar een vliegtuig naar beneden wordt gehaald met burgers.”


De PvdA-politikus is fan meet af an dat ut dęr in de Oekraďne mis ging un kritise fňlger fan de gebeurtenissen. Wat mij as leek benaud is ut feit dat twee jaar leden in utselde Donetsk nňch wedstriden speuld wurden foar ut EK foetbal.

Op 14 desember 2013 hield Monasch un emosjonele toespraak op ut Onafhanelekheidsplein in Kiev. Dy beelden en dy toespraak maakten indruk op mij. Toen op 21 febrewary de earste TV-beelden kwamen dat der doadeleke slachtoffers fielen in de straten fan Kiev sms’te ik Monasch wat ik doën kon foar de inwoaners fan Kiev. “ Schrijf maar een gedicht ”, antwoardde Jacques.

Ik hew ut nyt deen. Ik blokkearde helemaal. Krekt su as fanmňrren. Ik soek woarden om myn gefoëlens te kanalisearen, mar kom amper ferder as ‘ nyt te loven, su dichtbij is oarlňch! ’

In de Marktstraat, an ut Stadhús, en bij ut Plisyburo an de Lemmerwech hange fandaach de flaggen halfstňk.