dagboek > overzicht
Dagboek júly 2014Bekiek hele maand 
 
24 júly om 14:20
 
Dubbel ferdryt

Ferpletterend is ut nieuws over de moardanslach op onskuldege burgers onderwech naar hun fakaansybestemming ňf un konferęnsy. At su’n Ramp letterlek un gesicht krijt, dan foëlt ut nňch skrinender en wreder. Gister der bewust foar koazen om nyt te bloggen en op un andere manier myn mening te fentilearen op social media.

Krekt as miljoënen andere minsen op’e weareld figuurlek en letterlek stilstaan bij de Klap fan nňch nyt eens un week leden. De beelden op TV siën. Kňrtom as un gemiddelde Nederlanner ( dy’t overigens nyt bestaat ) de waansin fan de dach op mij afkomme laten. Wel hieltyd alert en kritys over de berichtgeving. Wat is waar en wat is nyt waar?

Willem Bosma skriëft op pagina twee fan de LC un tňt nadenken skreven kommentaar. Indrukwekkend Willem! De LC sjoernalist haalt de tragedy fan Iran Air flucht 655 an om an te geven dat fan ‘ vechten vreselijke ongelukken komen ’.

IR655


Iran Air vlucht 655 (IR655) was een passagiersvlucht vanuit Teheran naar Dubai via Bandar Abbas, uitgevoerd door een Airbus A300-B2 van Iran Air. Op 3 juli 1988 werd het vliegtuig op het tweede deel van de vlucht neergeschoten door de Amerikaanse kruiser USS Vincennes in de Perzische Golf. Hierbij kwamen alle inzittenden om.
Op de USS Vincennes zou het vliegtuig zijn aangezien voor een Iraanse F-14-onderscheppingsjager. Om een aanval door het toestel te voorkomen werden er twee raketten op afgevuurd. Het vliegtuig is nooit positief geďdentificeerd. De Amerikaanse marine heeft nooit het volledige verhaal vrijgegeven omtrent de ramp. Volgens de Iraanse regering wisten de Amerikanen wel degelijk dat het om een passagiersvliegtuig ging.
Bij de ramp kwamen zestien bemanningsleden en 274 passagiers, waaronder 66 kinderen, om het leven. De slachtoffers waren afkomstig uit zes verschillende landen.

( brňn Wikepedia )

Face Book


Der ferskine walgeleke kommentaren op befoarbeld Face Book. Meningen dy’t deurdrenkt binne in haat en onferskillechheid. Mar der binne ok andere berichten fan écht begaan medeleven. Ik haal hier twee an. Nyt om’e nocht dat ut fan frouwen komt. Tersijde: Ik wú wel us siën wannear’t frouwen de leiding over de weareld kregen.
Ut binne faak mannen dy’t ferantwoardelek binne foar Rampen su as foarege week.Ut earste is un fers fan un oud-learling fan mij, Jantine Nauta. Ik bin trots op dizze learling!

Tractor


Ik zie een tractor grasmaaien,
voel een warme wind langs m'n gezicht waaien
Witte zeilen varen door het gras
Aan de lijnt bolt de wind de witte was
Een vlag halfstok wappert in diezelfde wind
En dat is wat ik zo verdomde moeilijk vind..
Zo'n prachtige dag
Zo vol wind, zon, zeilen en verdriet
Daar vliegt een vogel, en hij weet het niet...
Hij weet niet van onze tranen en onze dag van rouw
niet van ons gezamenlijk huilen en berouw
Niet van ons gemis en ons aller verdriet
hij weet het niet, hij weet het niet…
Op de vleugels stuur ik een wens
naar ieder omgekomen kind, naar elk vermist mens
Ik hoop dat waar je nu bent
men je verwelkomt en erkent
En dat de zomerwind daar zal waaien
En de tractoren op een zomerdag gras zullen maaien…

Rita Vjodorowa


Ut andere Face Book bericht is fan Rita Vjodorowa, sij is de frou fan un ouwe saalfoetbalmaat fan mij. Rita komt fan oarsprong út Oekraďne:


22 jaar woon ik nu in Nederland. Geboren aan de kust van Zee van Azov in Oekraďne (het kleine zee boven de Zwarte Zee) Mijn vader is geboren vlakbij Donetsk en ik was vaak daar aan logeren bij mijn oma.

Ik ben zo teleurgesteld over mijn buren Rusland en een beetje in mijn landgenoten. Wij hebben jaren in harmony geleefd. Samen doorstaan veranderingen en gegroeid tot een onafhankelijk mooie landen.

En ik heb moeite met begrijpen…waarom? Waarom moet het zo? Waarom moet onschuldige mensen boeten met hun leven. Ik heb Nederland in mijn Nederland in mijn hart gesloten en het is dubbel verdriet. Ik leef met nabestaanden in Nederland en allemaal van vlucht MH17.

Ik probeer mijn moeder en mijn broer te bereiken om te horen hoe is het daar, maar krijg geen contact. Sorry allemaal...