dagboek > overzicht
Dagboek augustus 2014Bekiek hele maand 
 
5 augustus om 15:45
 
Sneekweekkermis 2014: Spannend en gevarieerd & vooral sműk!

Wethouder Maarten Offinga heeft zojuist de priizen uitgereikt voor de mooiste/opvallendste kermisattracties van Sneek. Hieronder de inleidende woorden van de jury. In tegenstelling tot voorgaande jaren vond de prijsuitreiking niet plaats op één locatie ( veelal de poffertjesskraam ), maar deed de wethouder een rondje kermis om de veelal jonge exploitanten te verrassen met de oorkonde en bloemen.

Van 1 tot en met 7 augustus zijn het Martiniplein en het Oud Kerkhof in Sneek weer omgetoverd tot een groot kermisterrein. Een breed aanbod van verschillende attracties en behendigheidsspelen, betaalbaar en vermakelijk voor jong en oud. Dat zijn de kenmerken van de Sneekweekkermis. Maandag 4 augustus is de kermis bezocht door een onafhankelijke jury. Deze bestond uit drie enthousiaste kermisliefhebbers uit Sneek en twee ambtenaren van de gemeente Súdwest-Fryslân. Hieronder het juryrapport en de prijswinnaars in de categorieën grootvermaak, kindervermaak, spelzaken en consumptiezaken.

Juryrapport Sneekweekkermis 2014

De Sneekweekkermis is voor wat betreft de variatie aan attracties en opstelling van de attracties een prachtige kermis. Er is voor elk wat wils; nieuwe spannende zaken, maar ook traditionele attracties die het publiek op zo'n complete kermis verwacht. De ‘sműke’ (Fries voor knusse) opstelling draagt er aan bij dat het publiek langer op het kermisterrein verblijft. In de stad zelf dompelt de kermis ‘s avonds een beetje onder door de verschillende muziekpleinen. In andere steden wordt wel gebruik gemaakt van verlichte verwijsborden met KERMIS. Misschien een idee om zoiets volgend jaar ook in Sneek in te voeren.

Hieronder de uitslag:

Grootvermaak

Haunted Castle van familie Lutjens

De exploitant heeft het kort geleden aangedurfd een investering te doen in een ander soortige kermiszaak. Nog niet alles is compleet, maar wat er al is het bekijken meer dan waard. Bij de opbouw was al veel publieke belangstelling (o.a. voor het mooie transport) en deze is gebleven tijdens de exploitatie, mede door de prachtige aankleding o.a. van de sprekende aap. De levende acteurs maken de spannende show compleet.

Kindervermaak

Mini Cars van familie Knoop. Een prachtige kinderzaak die professioneel wordt geëxploiteerd. Een kermiszaak met een mooi gekleurd en verlicht front en kleurige wagentjes waarin kinderen graag instappen.

Spelzaken

Schietsalon van M.H.A. Hoefnagels. Traditionele kermiszaak die op geen enkele kermis mag ontbreken. Zowel het interieur als het exterieur van deze schiettent wordt goed onderhouden en de verlichting is 's avonds mooi. Het prijsschieten wordt hier op vele manieren mogelijk gemaakt. Dit zorgt voor veel bekijks en klandizie. Ook het assortiment aan prijzen is groot. De klantvriendelijke en klantgerichte manier van werken maken dat veel deelnemers nog een poging wagen.

Consumptiezaken

Nougat & Suikerwerken van de familie Stuij / Frans Bul
Wat direct opvalt is het kleurrijke assortiment aan snoepgoed; je kunt te kust en te keur. Een vriendelijke bediening zorgt ervoor dat je misschien wel meer koopt dan goed is voor je lijn. De klassieke verkoopwagen ziet er prima onderhouden uit. Jammer dat de kermisbezoekers de achterkant van deze wagen niet zien; ook dat is een plaatje!