dagboek > overzicht
Dagboek augustus 2014Bekiek hele maand 
 
20 augustus om 18:00
 
En de Sneker middenstaan ploegde deur…ok na de Sneekweek!

Der gaat gyn dach foarbij ňf ik krij wel un mailing fan minsen dy’t aardege berichten over de stad hewwe. Nou bin ik gyn nieuwssite, mar regelmatech onregelmatech plaats ik sukke berichten. At ut goëd met de stad gaat, gaat ut goëd met mij. Wees blij met de blijden dus.

Freek Kramer fan Restaurant & Theatercafé Kramer an de Westersingel is helemaal blij omdat syn chefkok Winand Toelen de earste pries wonnen het in un reseptepriesfraach foar mossels bij horekagroathandel Deli XL. De belangrykste ingrediënten foar ut resept binne naast de skelpdieren, salm en witbier.

Moaie opsteker foar dizze beginnende horeka-ondernimmer in Sneek! Uteraard is ut winnende resept te proeven bij Kramer!

De Weduwe Joustra & Anjenette

At één un goeie pr foar har saak het, dan is dat Heleen Sonnenberg fan de Weduwe Joustra wel! Kear op kear weet Heleen ut fantastise familybedriëf onder andacht te brengen. Fandaach ok wear un hele entűsiaste digitale brief fan Heleen:

Dit jaar bestaat de Weduwe Joustra 150 jaar. Een bijzonder jubileum, wat op verschillende manieren het hele jaar door gevierd wordt. Nu is het tijd voor Bierenburg. Het eerste en enige bier dat gelagerd heeft op 15 jaar oude Beerenburg vaten!

Het idee is ontstaan toen theoloog Jan Willem Uringa uit Leeuwarden op bezoek was bij de Weduwe Joustra in Sneek. Hij had dit ontvangst gekregen als kerstpakket op zijn werk en samen met zijn vrouw is hij persoonlijk door Heleen Sonnenberg, 6e generatie, rondgeleid. Uringa zag de eikenhouten fusten liggen achter in de distilleerderij, nieuwsgierig naar de smaak van de Beerenburg die 3, 5 en zelfs 15 jaar gelagerd heeft op dit eiken. Blij verrast! ‘ In Amsterdam zit bierbrouwerij De Prael, daar lageren ze bier op eikenhouten fusten. Misschien kunnen zij een keer bier lageren op jullie gebruikte Beerenburg vaten ’. Het leek een impulsief idee, maar het werd een uitgevoerd plan en het resultaat zit inmiddels in ruim 2000 kruiken.

In april kwam bierbrouwer Fer Kok op bezoek in Sneek. Er werd getest door gelagerde Beerenburg te vermengen met bieren van De Prael. ‘Geniaal!’, aldus de 6e generatie, ‘Dit gaan we gewoon doen!’ Er gingen 6 fusten richting Amsterdam, het uitverkozen bier werd gebrouwen, de lagering geschiedde 7 weken. Steve Sibson, vinoloog bij de Weduwe Joustra, testte samen met brouwer Fer Kok het resultaat. Éen smaakvolle combinatie van fruit, kruiden, mout, hop en eikenhout maken dit bier tot een unieke smaaksensatie.

Heleen Sonnenberg tegare met Steve Sibson, de vinoloog fan ut júbilearende Sneker bedriëf

Heleen Sonnenberg glundert:‘ Dit is weer één van die projecten die het leven bij de Weduwe Joustra zo bijzonder maakt. Bierenburg met de trotse naam van de Weduwe ‘ Anjenette ’. Gelagerd op eiken vaten waar onze 15 jaar oude Beerenburg dit jaar in maart vanaf is gekomen. De kleur is net zo mooi bruin als onze vertrouwde Beerenburg en de smaak is werkelijk subliem. Ook dit bier heeft net als onze jubileum Beerenburg een hoog alcoholpercentage, wat er perfect voor zorgt dat het naast de zachte smaak zo krachtig is.

‘ Anjenette ’ zit verpakt in een traditionele beugelkruik (0,5 ltr.) en is inmiddels aangekomen in Sneek. ‘Met ons team plopte gistermiddag de dop eraf, het knalde gewoon en genoten van het verbluffende resultaat met een Tsjoch op 150 jaar Weduwe Joustra. Gaaf! ’