dagboek > overzicht
Dagboek desember 2014Bekiek hele maand 
 
23 desember om 12:24
 
GROEPS-EXPOSITIE VORMT START VAN HET NIEUWE JAAR VOOR BAX KUNST

SNEEK – Van 3 januari t/m 7 februari is er een nieuwe expositie in de Galerie van Bax Kunst aan de Singel in Sneek te bezichtigen. De expositie bestaat uit werk van verschillende kunstenaars: Christiaan Afman, Jussare Age uit Brazilië, Henk Beeuwkes, Cécile de Bruijn, Gerard Galema, Annemarie IJssels en Erik Zwezerijnen. Verschillende kunstenaars die in hoofdzaak langer of korter verbonden zijn aan de Galerie. De expositie start zaterdag met een inloopdag vanaf 10.00 uur. Vanaf 15.00 uur is er live muziek m.m.v. het Kunstencentrum Atrium en het moment waarop de traditionele nieuwjaars toespraak wordt gehouden.

Christiaan Afman

Christiaan Afman (Haren 1970) voltooide zijn opleiding aan de Kunstacademie Minerva in Groningen in 1993 als illustrator en in 1995 als 1e graads docent tekenen en schilderen. Zijn schilderijen bestaan hoofdzakelijk uit landschappen en stadsgezichten. In 2013 nam hij deel aan de expositie ‘400 jaar Waterpoort’ in de Galerie. Zijn Schilderijen zijn aangekocht door onder andere: Unilever Rotterdam, Noordzee olie Groningen, Hanzehogeschool Groningen, Pharmabioresearch Zuidlaren, Centrum Beeldende Kunst Groningen en Amsterdam en is in bezit van diverse particulieren in binnen- en buitenland.

Jussara Age

Jussara Age studeerde in 1977 af aan de School van Muziek en Schone Kunsten van Paraná in Brazilië. Later werd hij ontwerper/schilder en universitair docent aan de School van Muziek en Schone Kunsten. Hij raakte er gespecialiseerd in geavanceerde lithografie en werkte in Săo Paulo en aan de Universiteit van New Mexico.
Age studeerde in Europa, onder andere in Amsterdam en Madrid begin jaren ’90. Zijn kunst reist de hele wereld over en werd onder meer geëxposeerd in de Verenigde Staten, Brazilďe, Nederland, Zwitserland en Spanje.

Henk Beeuwkes

Henk Beeuwkes (1933) is geboren in Den Haag maar woonde en werkte met onderbrekingen ruim 25 jaar in Friesland. Aanvankelijk bekwaamde hij zich in vreemde talen, maar legde zich later, via de Academie voor Beeldende kunsten te Den Haag, toe op vormgeving en beeldende kunst. Hij vervaardigde o.a. een veel geprezen geschilderd portret van koningin Beatrix, waarvan tot op heden wordt aangenomen, dat dit schilderij het meest gereproduceerde portret van haar -in geschilderde vorm- ter wereld is. Uitgegeven in o.a. zeefdrukken, posters, sluitzegels en kunstkaarten.

Cécile de Bruijn

Cecile de Bruijn is geďnspireerd door primitieve, met name Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse kunst. Ze werkt met exotische kleuren, veel geel tegenover blauw. Haar werk is geabstraheerd figuratief. Ze schildert gestileerde, uitheemse mens- en dierfiguren. Ieder werk heeft zijn eigen geschiedenis, waarbij kleuren en vormen een symbolische werking hebben. Als ze begint te werken maakt ze eerst een collage of gouache als uitgangspunt. In deze expositie zullen van Cécile een aantal zeefdrukken worden getoond.

Gerard Galema

Gerard Galema (1952) groeide op in Leeuwarden, maar hij woont en werkt al jaren in het dorpje Wjelsryp. Op de Nationale Schilderschool te Zwolle kwam Gerard in aanraking met de stijl van de Cobra groep die op hem een verpletterende indruk maakte. Door het volgen van meerdere masterclinics, onder leiding van professionele kunstenaars, heeft hij een eigen stijl en handschrift weten te ontwikkelen. Gerard voert haast een sportieve strijd om van een leeg wit doek een boeiend schilderij te maken. De eerste vegen, krassen, vlekken of strepen, vragen om een nadere uitwerking van een in gang gezet proces van voelen, denken en doen. Gerards 'ontdekkingstocht' van ordening en accentuering leidt tot kleurrijke, abstract expressionistische schilderijen, welke allerlei emoties kunnen oproepen.

Annemarie IJssels

Annemarie IJssels (1956) is geboren en getogen in Sneek. Annemarie is zo’n twintig jaar geleden begonnen te schilderen. Als autodidact is zij verbonden geraakt aan de werkplaats schilderen in het Toanhűs in Joure, onder toeziende leiding van Hans Noordermeer. Hier heeft zij in korte tijd een eigen stijl ontwikkeld waarmee zij op veelzijdige wijze omgaat.
De kunstenares schildert in hoofdzaak figuratief, menselijke figuren maar ook landschappen. Zij werkt vanuit een krachtig handschrift van suggestief, abstract, naar meer uitgewerkt. Voor haar is een schilderij spannend wanneer dit voor de beschouwer ook ruimte biedt voor eigen fantasie. Zij werkt met acrylverf op paneel, met onderschildering in een warm kleurgebruik, waarbij zij het ‘grote vlak’ niet schuwt.

Erik Zwezerijnen

Erik Zwezerijnen koos op veertigjarige leeftijd bewust voor de beeldende kunst: schilderijen, abstract en later ook meer figuratief. Zijn inspiratie is het leven zelf, verbindingen van mens en religie, het mysterie. Zwezerijnen beschouwt het als zijn passie om “steeds verder door te dringen tot de essentie van het leven, hoe deze er ook uit moge zien en waar deze te vinden is. Niet als twijfelende zoektocht, maar om vanuit een trefzekere basis verder te ontdekken en ontwikkelen.” De kleurrijke schilderijen van Erik Zwezerijnen zijn en waren reeds te zien in o.m. Berlin, Barcelona, New York, Buenos Aires, Cancún/Mexico, Sarajevo, Trentino, Edinburgh, Abidjan/Ivoorkust, London, Amsterdam, Brussel, Miami, Paris, Monaco, Aalborg (DK) en Chapel Hill (USA).

Nieuwjaarsbijeenkomst

Om het nieuwe jaar met u in te luiden nodigen galeriehouders Peter en Redmer Bax u graag uit op zaterdag 3 januari 2015, voor hun traditionele nieuwjaarsbijeenkomst tussen 15.00 en 17.30 uur met goede gesprekken uit heden en verleden. Dit onder het genot van live muziek en een hapje en een drankje. Er wordt dan tevens een korte nieuwjaarstoespraak gehouden over de op handen zijnde ontwikkelingen binnen het bedrijf. U bent hiervoor van harte uitgenodigd.

De expositie duurt t/m 7 februari 2015.