dagboek > overzicht
Dagboek jannewary 2015Bekiek hele maand 
 
5 jannewary om 11:47
 
Boek over het beeldende werk van Sjoerd Andringa

Op 11 januari verschijnt bij Wijdemeer het boek 'Sjoerd Andringa - een poëtisch beeld van Fryslân'. Sjoerd Andringa is vooral bekend als persfotograaf, maar hij was ook beeldend kunstenaar. In de jaren dertig van de vorige eeuw volgde hij een opleiding tot meester-schilder. Hij wilde kunstschilder worden en na het behalen van de tekenakte kon hij als zodanig vanaf 1942 zijn brood verdienen. In deze periode hield hij in een boekje nauwkeurig zijn productie en daarbij behorende inkomsten bij.

Hij noteerde in totaal maar liefst 679 werken.
In de jaren 1950 werd Andringa persfotograaf en raakte het schilderen en tekenen meer op de achtergrond. Maar altijd wist hij tussen zijn fotografische activiteiten door nog even een schetsje te maken, of zoals hij dan zei: ’even een krabbeltje maken’.

Na zijn pensionering bij het Friesch Dagblad in 1983 pakte hij de draad van het tekenen en aquarelleren weer op. Hij tekende onder meer ruim 200 boerderijen voor het jubileumboek van de 75-jarige Christelijke Boeren en Tuinders Bond (CBTB).

Het werk van Sjoerd Andringa past in de traditie van Friese kunstenaars die in de vorige eeuw een realistisch beeld van Fryslân vastlegden. Hij heeft zich altijd zeer verbonden gevoeld met de provincie Fryslân.

Het boek hoort bij een dubbel-tentoonstelling in Tresoar en het Historisch Centrum Leeuwarden, die tot 31 maart 2015 duurt. Tresoar toont de schilderijen, aquarellen en tekeningen met het onderwerp Fryslân in de brede zin, het HCL belicht de stad Leeuwarden en omliggende dorpen.
Het boek telt 144 bladzijden, is uitgevoerd in hardcover en zal € 19,50 kosten.