dagboek > overzicht
Dagboek jannewary 2015Bekiek hele maand 
 
15 jannewary om 16:27
 
Sneker Filmwinter gaat fanavend los!

Sneek – Vanavond en 16, 17 en 18 januari 2015 wordt in Cinesneek voor de vijfde keer het filmfestival Sneker Filmwinter georganiseerd. Traditioneel komt er een keur aan films voorbij, die het afgelopen jaar niet konden worden geprogrammeerd, maar die het bekijken meer dan waard zijn. Het festival opent op donderdagavond 15 januari met een Nederlandse voorpremičre: Birdman.

Net als verleden jaar tonen wordt een aantal films een tweede keer vertoond zodat de echte diehards niets hoeven te missen. De film Nymphomaniac van Lars van Trier wordt in twee delen vertoond. Als u echt even aan het puzzelen gaat, kunt u in totaal 14 films zien. Onder aan het artikel treft u het blokschema aan van het programma, dat u overigens ook hier (Programma_SnekerFilmwinter) kunt downloaden of via de site http://www.snekerfilmwinter.nl.

Openingsfilm Birdman

De openingsfilm op donderdagavond 15 januari (20:00 uur) en zaterdag 17 januari (20:00 uur), tevens de Nederlandse voorpremičre is de film Birdman van Alejandro Gonzalez Inarritu. Birdman is met zeven nominaties de grote favoriet voor de Golden Globes. De film kreeg in Venetië de nominatie voor beste film in het genre komedie. Michael Keaton won de prijs voor Beste Acteur.

Filmbeschrijving

In deze briljante donkere komedie speelt Riggan Thomson een aan lager wal geraakte filmster. In het verleden maakte hij furore met de vertolking van de iconische superheld Birdman, maar inmiddels is hij door het grote publiek vergeten. Om zijn reputatie te herstellen, werkt hij mee aan een Broadway-toneelstuk, en dat bezorgt hem de nodige stress. In de aanloop naar de premičre gaat hij de strijd aan en probeert hij zijn familie, carričre en zichzelf weer op de rails te krijgen. Maar hij heeft hallucinaties waardoor hij zich af en toe écht Birdman waant.Hoofdrolspeler Michael Keaton kroop net als zijn personage ooit in de huid van een superheld als Batman in de films Batman en Batman Returns. De acteur groeide zo uit tot een filmster. Maar Keaton kon het succes van de twee superheldenfilms nadien niet meer evenaren. Birdman wordt ook wel vergeleken met Being John Malkovich vanwege het surrealistische karakter.