dagboek > overzicht
Dagboek jannewary 2015Bekiek hele maand 
 
23 jannewary om 13:42
 
Tsjeu

In de LC fan gister staat un prachtech artikel fan de nieuwe LC- onderwiessjoernalist, Maarten Pennewaard. Dizze sjoernalist sit nyt te suffen, mar skriëft over onderwiessaken dy't der toe doën.

Dizze scribent siën ik aansens nňch wel ondersoeksjoernalistyk bedriëven over onderwiesbearputten węr't de honnen gyn broad fan luste!


Pennewaard het op besoek weest bij Mathieu Weggeman, sęch mar Tsjeu. Maarten probeart der achter te kommen węrom’t ut in onderwieslaan su freeslek mis gaat. Twee groate boasdoëners wees oans Tsjeu hier foar an:

“ Bezuinigingen, die voor kaalslag hebben gezorgd. Efficiency, middelmaat tegen zo laag mogelijke kosten. Maar bovenal deugt de aansturing van het onderwijsveld van geen kant.. “ De hoofdonderwijzer moet terug. Vaak wordt een school nu geleid door een bedrijfskundige. Schoolbesturen bestaan uit mensen die nooit voor de klas hebben gestaan.

Onderwijsvertegenwoordigers beleven meer vreugd aan een bezoek aan de minister dan aan hun scholen. De cruciale spil in deze constructie, de juf of de meester probeert zo lang mogelijk het werk zo goed mogelijk uit te voeren, ondanks alle ‘ gedoe ’ er omheen. Dat is fase een. Dat houden ze vaak lang vol, omdat het gepassioneerde mensen zijn, met hart voor hun vak. Maar als dat ophoudt, vervallen ze in apathie.

Ze zeggen ‘ik geniet wel van mijn vakantie, maar maken zich met een Jantje van Leiden af van hun werk. Ze raken verbitterd. Waarom trekken ze niet veel eerder aan de bel? Omdat het doorgaans vriendelijke mensen zijn, gegrepen door het vak.”

Wat un herkenning! Ik hew even googled op de naam Mathieu Weggeman en kwam nňch un antal hearleke citaartjes ( kopyright fan dit woard: ? ) teugen:

“ We moeten af van duurbetaalde turfsmurfen, vinkvee, spreadsheetfundamentalisten die ons van het werk houden en zelf geen enkele toegevoegde waarde hebben! ” ( 1 )

“ Professionals zijn al gemotiveerd, tot ze hun manager tegen komen…” ( 2 )

“ Luisteren naar wat er op de werkvloer leeft, dat is dienend leiderschap. ” ( 3 )

“ Nieuw jaar, nieuw groepsplan. De staf moet ook verder…! ” ( 4 )


Un andere prachtech begrip dat ik fan Weggeman hoarde was MEESTRIBBELEN! En dat is nou krekt un kompetęnsy dy’t ik mij eigen make mut. Ik gaan nňch immer & altyd de stryd an. Is dus fout, ik mut metstribbele!! Nyt mňrren mar fandaach sal ik der met beginne!