dagboek > overzicht
Dagboek april 2015Bekiek hele maand 
 
2 april om 12:23
 
Mini & Maxi schitteren in Koninklijke Schouwburg van Sneek

‘ Wij zijn tovenaars ’ en ‘ Iedereen verandert, behalve wij ’. Het zijn twee aantekeningen die ik gisteravond op mijn notitieblikje maak in het halfduister tijdens het optreden van de ‘Grootmeesters van het Muzikale Variété Mini & Maxi oftewel Karel de Rooij & Peter de Jong. Nooit ‘ zo maar ’ in het theater zitten, altijd de dingen vast willen leggen, het is niet anders.

Gisteravond viel er niet veel te noteren, maar des te meer te beleven. Om maar meteen met de deur in huis te knallen, ik was/ben zwaar onder de indruk van wat ik gisteravond mee maakte. Was het de comeback van het illustere duo? Was het de start van…? Geen flau benul, het was gewoon Mini & Maxi in het kwadraat wat wij hier in het Theater van Sneek meemaakten. Wat nou ‘ try-ou’ ? Waarvoor een try-out? Deze mannen stonden er gisteravond of waren ze nooit weg geweest van de bühne! Met mij genoot een bomvolle zaal van hun nieuwe show ‘ NU! Mini & Maxi ’ Wat een voorrecht om hier bij aanwezig te mogen zijn.

Het plezier spatte er vanaf bij wat zij deden. Door allemaal andere drukten had ik mij deze keer niet ingelezen van wat mij te wachten stond. Nu weet ik dat deze voorstelling een opmaat is voor een aantal ( matinee- ) voorstellingen in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Voorafgaand aan die optredens dus een aantal proefvoorstellingen in de provincie en Sneek had de eer om als eerste in de rij te zijn. Sneek, die andere Koninklijke Schouwburg van Nederland! Klasse Ben van der Knaap dat jij hier voor zorgde.

Elf jaar na dato staat het legendarisch duo gisteravond voor het eerst weer op toneel, dat alleen al is gedenkwaardig. Elke zich zelf respecterende cultuurredactie zou zijn uitgerukt om dat moment vast te leggen, zo niet de LC. Ik kwam vanmorgen in ieder geval geen foto’s laat staan recensie tegen in wat vroeger het Hoofdblad van Friesland beoogde te zijn. Jacques d’Ancona, recensent voor verschillende papieren kranten, liep overigens na afloop wel rond in de foyer, dat wie weet.

Sinds 2004 gebeurde er privé nog al wat met het duo. Peter de Jong ( Maxi ) zag zijn carričre vroegtijdig beëindigd door een dubbele nekhernia en Karel de Rooij kwam thuis te zitten na een burnout. Wat moet het gisteravond dan een geweldig moment geweest zijn voor Peter en Karel dat het Sneker publiek hen verwelkomde met een daverend applaus! Een ultiem kippenvel moment voor spelers en publiek.

En al waren ze nooit weg geweest zo speelde het duo gisteravond. Alles was weer Mini & Maxi. Boven op de stoelen stonden ze, kropen over het toneel, gingen bij het publiek op de schoot zitten, lagen op de vleugel en musiceerden weergaloos.

Wat een virtuoze mimespelers zijn het, wat een liefde voor het variété straalde hier vanaf. Het levende marionettenspel aan het einde van hun optreden was van een ontroerende schoonheid. Het zijn inderdaad tovenaars!

Den Haag kan zich opmaken voor een keizerlijk optreden in de Konklijke Schouwburg.

Wat een eer om gister op audiëntie te mogen zijn bij de maestro’s! Veel succes in de komende maanden heren!