dagboek > overzicht
Dagboek april 2015Bekiek hele maand 
 
5 april om 12:14
 
Weergaloze Claudia de Breij in duet met Vechtersbaas Lisanne


Wat nog geen enkele artiest voor haar deed, presteerde cabaretier Claudia de Breij gisteravond wel in Theater Sneek: ze kuste de koperen kees en maakte zodoende een diepe buiging voor de stad! Tranen met tuiten aan het einde van een magistraal en gedenkwaardig optreden in een opnieuw uitverkocht theater. Huilen is wat anders dan janken!!

Uiteraard was het publiek dolenthousiast over De Breij haar nieuwe theatervoorstelling ‘ Teerling ’, maar dat was niet de reden dat er tranen vloeiden. Nee, het onverwacht optreden, het duet dat Claudia zong met Lisanne Spaander ( 17 )uit Harderwijk vormde de aanleiding voor een golf van emoties uitmondend in een daverende ovatie voor de Vechtersbaas uit de oude Zuiderzeestad.

Sinds vorig jaar oktober weet Lisanne dat zij botkanker heeft, dat zij erg ziek is. Met een bewonderenswaardige moed gaat de zeventienjarige de strijd aan met het monster dat kanker heet. Dat lukt haar niet alleen, daar heb je familie ( moeder Ilona was gister ook in de zaal aanwezig ) en vrienden bij nodig of zoals Claudia het prachtig onder woorden bracht: ‘ Hier op deze plaats van verbeelding is de fundamentele eenzaamheid niet! ’

In die ambiance mocht Lisanne gisteravond het duet ‘ Mag ik dan bij jou schuilen’ ( wát een indrukwekkende lied, dit is geen ‘ versje ’ ! )met Claudia zingen. Diezelfde Lisanne die net als Claudia de Breij groots droomt in een fantasieloze tijd. Dat groots dromen, de can’t do-attitude van Nederland die door De Breij getackeld wordt, dat is de rode draad in het programma ‘ Teerling ’. Zo als vroeger de dominees tussen hemel en aarde zweefden op hun preekstoel, zo kwam De Breij na de pauze als astronaut boven het podium zweven.

‘ Not because it is easy, but because it is hard’, citeerde Claudia de legendarische Amerikaanse president John F. Kennedy, toen zij liet zien dat het mogelijk is om als eerste vrouw naar de maan te reizen. Prachtige metafoor!

Er kan door Rutte cs dan wel gezegd worden dat‘ wij het nooit meer zo goed krijgen als in de afgelopen veertig jaar ’, De Brey is het daar absoluut mee oneens: ‘ Wij krijgen het beter! ’

Dat is praat van een powervrouw! Nederland mag weer Gidsland worden! Ik ga hier niet alles in de echo-recensie gooien. Google maar wat er in de media over deze voorstelling is geschreven: stuk voor stuk lovende besprekingen. En terecht! Ik heb genoten van het decor, de interactie tussen cabaretier en publiek, keigave muzikale man, Sander Geboers, achter Claudia. Kortom een zeldzaam goede theatervoorstelling met gisteravond een onverwachte apotheose aan het eind.

Kijk me aan, kijk niet weg
Kijk en zie mijn gevecht
Steek je hand uit naar de mijne
Pak hem beet met beide

Ik ben een vechtersbaas
Mij krijg je echt niet klein
Zal vechten voor wat ik het waard ben
Ik ben een vechtersbaas

Sneek heeft jou gisteravond met beide handen ‘ omarmd ’, niet omdat je zielig bent, maar omdat je prachtig zingt!

Ik en met mij ongetwijfeld alle Snekers die gisteravond aanwezig waren, wensen jou Lisanne ook veel moed en doorzettingsvermogen toe, maak je levensdroom waar Vechtersbaas!!