dagboek > overzicht
Dagboek april 2015Bekiek hele maand 
 
22 april om 17:56
 
Oud voorzitter Ajax Coronel verzorgt lezing leerlingen CVO Zuid-West Fryslân


Oud-voorzitter van Ajax Uri Coronel verzorgt op 29 april een lezing voor alle derde klas leerlingen van CVO Zuid-West Fryslŕn. Coronel werd geboren in 1946. De Joodse familie waarvan hij deel uitmaakt, heeft erg geleden tijdens de oorlog. Zo overleden de grootouders van Coronel. De geschiedenis van de familie had grote gevolgen voor het leven tijdens de wederopbouw en daarna. Coronel vindt het belangrijk hierover te vertellen aan een generatie kinderen waarvan ook de ouders de oorlog vaak niet meer hebben meegemaakt.

Voorzitter van het College van Bestuur van CVO Zuid-West Fryslân Berend Kamphuis kwam in contact met Coronel en zag mogelijkheden voor een leerzame en belangwekkende middag voor de leerlingen. "Coronel weet op laagdrempelige wijze te vertellen over de oorlog en over de diepe wonden die deze naliet bij zijn familie. Ik vind het voor ons leerlingen heel belangrijk dat ze deze verhalen kennen. De lezing is een goede voorbereiding op de dagen van 4 en 5 mei. Leerlingen worden daarnaast in de les voorbereid op de lezingen."

Coronel vertelt er zelf het volgende over: " Thuis werd na de oorlog nooit meer gesproken over het overlijden van mijn grootouders. Er hing zelfs geen foto van hen aan de muur. Toen ik een paar jaar geleden met mijn vrouw Auschwitz bezocht, kwam opeens het besef wat mijn ouders hebben doorstaan. Toen ik daar stond, realiseerde ik me dat ik een geweldige jeugd heb gehad. Het leek alsof mijn ouders altijd lol hadden. Maar dat kan helemaal niet. Die moeten 's nachts dromen, nachtmerries hebben gehad. Maar wij merkten daar niets van. Het getuigt van een verbazingwekkende kracht. Dat ontroert mij. "

De lezing voor leerlingen van Marne College en Bogerman Koudum en Wommels vindt op woensdag 29 april om 11.30 uur plaats in de Martinikerk in Bolsward. De lezing voor leerlingen van Bogerman Sneek, De Diken en CSG Gaasterland vindt diezelfde dag plaats om 13.30uur plaats in het theater in Sneek.