dagboek > overzicht
Dagboek april 2015Bekiek hele maand 
 
28 april om 10:50
 
ORGANIST KEES NOTTROT SPEELT IN NOTRE DAME

Kees Nottrot, docent orgel, piano en keyboard bij Kunstencentrum Atrium, geeft op zaterdag 9 mei
een concert op het wereldberoemde orgel van de Notre Dame in Parijs.

Hij dit doen op uitnodiging van Olivier Latry, de vaste organist van de kathedraal.

Het orgel van de Notre Dame heeft maar liefst 5 manualen en pedaal, 109 registers en in het orgel staan bijna 8.000 pijpen. Tijdens het concert speelt Nottrot de zesde Symfonie van Louis Vierne (1870-1937), één van de oud-organisten van de Notre Dame.

Nottrot bewaart aan dit werk bijzondere herinneringen. Toen hij in 1988 op zestienjarige leeftijd voor
het eerst Parijs bezocht, mocht hij de zesde Symfonie onverwacht spelen op het orgel van de Notre Dame na afloop van een repetitie. Nu, ruim 25 jaar later, gaat Nottrot opnieuw het stuk spelen.

Nottrot gaf twee keer eerder een concert in de Notre Dame, in 1990 en 2004. Het optreden op 9 mei begint om 20.00 uur.
Kees Nottrot (1971) won in 1988 het eerste Internationale Concours voor Organisten uit Hanzesteden in Elburg. In 1990 behaalde hij de tweede prijs op het orgelconcours in Lisse. In dat zelfde jaar gaf hij zijn eerste orgelconcert, op het orgel van de Notre Dame. Daarna volgde een conservatoriumstudie bij onder meer Wim van Beek en Jos van der Kooy.

In 1999 behaalde Nottrot het diploma Uitvoerend Musicus aan de Rotterdamse Hogeschool voor Muziek en Theater bij Ben van Oosten. Van de Stichting Prins Bernhard Cultuurfonds ontving hij een beurs om zijn studie voort te zetten bij de Franse grootmeester Daniel Roth in Parijs. Ook studeerde hij kerkmuziek aan de Hogeschool van Alkmaar.
In 1996 werd Nottrot (24) benoemd tot organist van de Martinikerk in Bolsward. Hij is de vaste bespeler van het beroemde Albertus Antoni Hinsz-orgel uit 1781. Nottrot gaf concerten in de belangrijkste Europese landen en maakte diverse geluidsopnamen. Sinds 2002 is hij als docent
verbonden aan het ‘Sintrum foar Keunst yn Fryslân, Ritmyk’ en sinds 2011 aan Kunstencentrum Atrium en het Kunstcollectief Gaasterlân-Sleat.

Nottrot geeft les op verschillende locaties van Kunstencentrum Atrium, onder andere in Sneek,Bolsward, Koudum en Makkum.