dagboek > overzicht
Dagboek mei 2015Bekiek hele maand 
 
13 mei om 10:54
 
Fries Scheepvaart Museum meest toegankelijk en gastvrij

SNEEK- Het Fries Scheepvaart Museum in Sneek is het best toegankelijke en meest gastvrije museum van Nederland voor minder validen. Dit blijkt uit een onderzoek van de ANWB. FSM-directeur Meindert Seffinga mocht hiervoor de gelukwensen en een bos bloemen in ontvangst nemen van Frits van Bruggen, de directeur van de ANWB.

Meindert Seffinga over de eervolle beoordeling: “We zijn hier uiteraard heel blij mee. Dat de toegankelijkheid bij ons sinds de verbouwing van 2011 veel beter was geworden, wisten we al. Waar ik vooral trots op ben is de hoge waardering voor de gastvrijheid. Ik ervaar dit als een groot compliment voor het personeel en onze vrijwilligers.”

ANWB Museumcheck

De ANWB Museumcheck werd uitgevoerd door 1400 vrijwilligers, bij 23 musea in het land die zich hiervoor hadden aangemeld, waaronder het Van Gogh Museum, Kröller-Möller Museum, Groninger Museum, Museum Boijmans van Beuningen en het Limburgs Museum.

Tijdens een bezoek gaven de vrijwilligers de musea gemiddeld een 7,5 op het gebied van toegankelijkheid en een 8,2 voor de gastvrijheid. Het Fries Scheepvaart scoorde voor toegankelijkheid 8,7, het hoogste van alle musea, en voor gastvrijheid 8,8, het op een na hoogste. Dit resulteerde in een gemiddelde van 8.8.

De vrijwilligers van de Museumcheck keken naar voorzieningen als liften en bankjes om uit te rusten, maar ook naar gastvrijheid: bijvoorbeeld de informatie op de website, informatieborden en bewegwijzering in het museum en het contact met het museumpersoneel.

Na het bezoek gaven de vrijwilligers via een online enquęte hun bevindingen en tips door voor een aangenaam bezoek aan het museum voor minder mobiele mensen. De musea hebben inmiddels een (vertrouwelijk) rapport op maat ontvangen met adviezen en verbeterpunten.