dagboek > overzicht
Dagboek augustus 2015Bekiek hele maand 
 
3 augustus om 12:31
 
Sneekweekmaandachmňrren en un stiëve nek

En ut wurdt altyd wear maandach, ok in de Sneekweek. Fan weromsiën krije je un stieve nekke, ut is un joekel fan un klisjee, mar tňch doën ik ut even. Ik trouwens nyt allienech ok burgemeester Hayo Apotheker en de plisy doët dat fanmňrren met un persbericht:

" Ruim 100.000 bezoekers en gemoedelijke sfeer tijdens eerste Sneekweek weekend

Gemeente Súdwest-Fryslân en de politie Sneek e.o. en kijken terug op een geslaagd Sneekweek weekend. Mede door het mooie weer bezochten meer dan 100.000 mensen de zeilwedstrijden op het Sneekermeer en de activiteiten in de binnenstad van Sneek. Dit heeft niet tot noemenswaardige problemen geleid. Zowel burgemeester Hayo Apotheker van Súdwest-Fryslân als teamchef Marja Doosje van het politiebasisteam Sneek roemen de goede samenwerking tussen de Koninklijke Watersportvereniging Sneek, SneekPromotion, de horecaondernemers, gemeente, politie en andere hulpdiensten.

Burgemeester Apotheker: “Deze 80e Sneekweek toont aan dat het grootste evenement van Noord-Nederland op alle fronten volwassen is geworden. Door professioneel met elkaar samen te werken en onderling goede afspraken te maken staat de Sneekweek op de kaart. Afgelopen weekend was Sneek samen met Amsterdam ‘the place-to-be’ in Nederland. En wij gaan hier gewoon nog een weekje door. Het motto van de Sneekweek is ‘overdag voor de eer, ’s avonds voor de sfeer’. De bezoekers doen dit motto alle eer aan. Dit evenement staat door de samenwerking tussen alle partijen als een huis!”

" Teamchef Marja Doosje van de politie merkt het verhoudingsgewijs lage aantal incidenten op in relatie tot het grote aantal bezoekers. “Vorig jaar bezochten ruim 200.000 mensen de Sneekweek. Dit jaar verwachten we minstens zoveel bezoekers, mede door de verlenging van de Sneekweek naar 10 dagen. Het aantal incidenten en aanhoudingen is echter laag. In totaal werden 21 mensen aangehouden. Het gaat dan vooral om vernieling, mishandeling en drugsbezit. Enkele opstootjes werden direct in de kiem gesmoord, waardoor erger werd voorkomen. Op het water rondom Sneek zijn we als politie ook actief. Daar richten we ons vooral op geluidsoverlast, snelvaren en het varen onder invloed. Ik hoop dat we dit beeld de rest van de week vast kunnen houden.”

An één groate tafel

Een fan de moaiste su nyt hoogtepunten in de Sneekweek is ut sundachmňrrenontbijt. We sitte dan met un megagroate groep an tafel en ete súkerbroad ( spesiaal foar de Amsterdamse frynden ! ) en lekker broadsjes. Ut ene ferhaal jaagt ut andere ferhaal over wat de avend en nacht dęrfoar allemaal gebeurd is.

Hilarys in ut kwadraad! Om un uur ňf een komt de groate pan met GRIENTESOP ( ok al su’n hearleke tradisy ! ) fan Janneke op tafel. De boaiem foar ut Starteilaan wurdt leid! Ut útswaaimoment fan un enkeling en un moment fan rust foar oans. Al even tradisjoneel is de gang naar ut Ouwe Vat, in feite un groate reüny.

Dit jaar helemaal foar Sonja, dy’t na seuven maanden Down Under wear boven op de tafel ston. Ut fotomoment met de Amsterdammers en Olof van der Meulen dy’t alle kearen wear met ‘ Ha die Ron Zwerver ’ de noadege hugs krijt. Fokke Dam met syn Sneekweeksoan Flip. Ut hoart der allemaal bij.

En oans Kees de Ambonees dy’t syn Sneekweekfuurdoop beleefde? Hij had an een woard genoeg: GEWELDECH!!

De absolúte leading lady fan ut Sneekweeksoadsje