dagboek > overzicht
Dagboek augustus 2015Bekiek hele maand 
 
25 augustus om 20:37
 
Frysk!

Onderstaand bericht staat fandaach te lezen op ferskillende nieuwssites. Ut is fanself de doad in de pňt foar ut Frysk. Ondertussen lees ik as stads- en Fryskprater nňch immer met un soad plezier ut Frysk literęr tydskrift Ensfh. It Frysk is in rike taal!

Het Marne College in Bolsward geeft niet langer “ Friese les ” op school. De school heeft het vanwege ‘te weinig animo’ van het lesrooster gehaald.

Afdelingsleider Marne College Jan van der Feen, : “Het is erg jammer, dat er te weinig animo voor de Friese lessen aanwezig is. Op het Marne College wordt wekelijks een uurtje les gegeven. Vanuit de jongeren is er weinig animo voor het volgen van de lessen. “Dat merk je aan de jeugd op de gang”, er wordt verschillend over gesproken.

Mensen in Friesland zijn erg trots op hun taal. Er kwamen dan ook emoties vrij. Op het Marne College worden keuzes gemaakt wat voor leerlingen het beste is. “ We gaan het Fries niet afschaffen, maar alleen de lessen zullen niet meer worden gegeven. Wel gaan de projectweken gewoon door, aldus Jan van der Feen.

Leerling Jan Strikwerda van 5VWO uit Tzum vind het persoonlijk geen probleem dat de Friese lessen zijn afgeschaft. “ De lessen zaten goed in elkaar, maar waren vrij standaard ”, als de lessen op een speelsere manier werden gegeven, was er vanuit jongeren gegarandeerd meer aandacht voor geweest. Hij vind dat jongeren vanuit huis meer gestimuleerd moeten worden voor de Friese taal.