dagboek > overzicht
Dagboek augustus 2015Bekiek hele maand 
 
27 augustus om 20:42
 
Swalk 2015 gaat op tournee, op 20 september in Sneek

(foto: Janna Kaspers )

Swalk - Frysk op toernee reist in september opnieuw door verschillende dorpen en steden Friesland. Een interessant programma met het thema ‘Geld’, vol Friese literatuur, muziek, kunst, diverse lokale talentvolle gasten, én Dette Glashouwer. Gepresenteerd door Wiebe Kaspers.

Op vrijdag 11 september is de start met het Fries boekenfeest in Leeuwarden en de negen dagen daarna zwerft ‘ (of swalkt) Swalk door Friesland.

Dette Glashouwer en Wiebe Kaspers

Dette Glashouwer ( Foto gemaakt door Guus van de Sande )


Theatermaakster Dette Glashouwer brengt een Friestalig theaterprogramma over geld. Wiebe Kaspers – jong muzikaal talent – schrijft een totaalprogramma over geld. Het thema van Swalk is namelijk ‘geld’ Dette Glashouwer heeft furore gemaakt met ‘suver nuver’en trad op bij De parade en Oerol. Zij treedt vaak op in het buitenland met haar theaterprogramma’s over geld, banksystemen en ruilhandel. Dette komt naar Friesland met stand-up economy vol nieuwe inzichten, sexy oplossingen en ‘rumble in the jungle’.

Wiebe Kaspers ( Foto gemaakt door Guus van de Sande )

Wiebe componeert muziek en schrijft teksten, heeft al eigen muziekprogramma’s gemaakt, zoals ‘It gouden fjild’(Het gouden veld) en is regelmatig te zien en te horen bij Omrop Fryslân. Een multi-talent dat samen met Daan Slagter en Florian den Hollander het publiek nieuwe, bekende en vooral goed in het gehoor liggende muziek zal laten horen op een totaal eigen wijze.

Kadoboek ‘De Ferjilder’

Geld,iedereen heeft er mee te maken. De één bezit er wat meer van dan de ander. Het Kadoboek ‘De Ferjilder’ gaat over geld. Het is een vertaling door Jarich Hoekstra en Harke Bremer van ‘De Vergelder’ van Marten Toonder. Zij hebben al meer boeken van deze auteur vertaald en hebben ook zelf boeken geschreven. Het Kadoboek is gratis bij aankoop van een Fries boek; of te koop voor € 9,95.

Aksjeboek ‘Dy iene foto’

‘Dy iene foto’ is het ‘Aksjeboek’ met jeugdverhalen dat t/m eind september voor € 4,95 te koop is in de boekhandel. Daarna kost het boek € 12,50.
Het Aksjeboek 2015 is geschreven door:
Auck Peanstra, Ate Grypstra, Jelle Bangma, Ans Wallinga, Hein Jaap Hilarides, Caja Cazemier, Rixt Weiland, Freddie Scheltema, Hilda Talsma en Gerrit Hoekstra.

Swalk in de buurt

Swalk doet opnieuw een aantal plaatsen in Friesland aan. Na 11 september is Swalk te vinden:

Zaterdag 12 september Earnewâld, Fries Landbouw museum; 20.00
Zondag 13 september Ferwert, theater ’t Heech; 15.00
Maandag 14 september Heerenveen, bibliotheek; 20.00
Dinsdag 15 september Stavoren, Café Max; 20.00
Woensdag 16 september Oentsjerk, Stania State; 20.00
Donderdag 17 september Bears, d’Ald skoalle; 20.00
Vrijdag 18 september Leeuwarden, De vier Pelikanen; 20.00
Zaterdag 19 september Wier, Ioannis Theaterkerk; 20.00
Zondag 20 september Sneek, De Koperen Kees; 14.30

Met ‘Swalk’ gratis reizen op 20 september

Zondag 20 september, tijdens de ‘Reisaksje’, geldt ‘De ferjilder’ en/of ‘Dy iene foto’als vervoerbewijs voor de bussen en treinen van Arriva en Qbuzz in Fryslân en voor de treinen ook in Groningen.
(Dus geen incheck nodig maar ‘De ferjilder’ of ‘Dy iene foto’laten zien).

Met korting naar het Stripmuseum in Groningen

Ook zo benieuwd hoe een kamer in Slot Bommelstein van de stripfiguur Ollie B. Bommel eruitziet in het Stripmuseum in Groningen? Op zondag 20 september, de dag van de Reisaksje, kunnen bezoekers op vertoon van het Kadoboek ‘De ferjilder’of het Aksjeboek ‘Dy iene foto’ aan de kassa van het Stripmuseum, aan de Westerhaven 71, maar liefst 25% korting op de toegangsprijs ontvangen.

Kleurwedstrijd voor 18+

Altijd al graag zelf een strip willen kleuren? Swalk heeft een kleurwedstrijd voor volwassenen met een afbeelding uit ‘De ferjilder’. Kleurplaten zijn van de webside down te loaden, of bij Tresoar of in de boekhandels af te halen (vanaf begin september).

Nieuwste boeken

Tijdens ieder optreden is er tijd om over de nieuwste Friese boeken te praten en is er ruimte voor andere kunstuitingen. Natuurlijk zijn de nieuwste boeken en het Kado- en Aksjeboek aanwezig tijdens Swalk, maar ook in de boekhandel.