dagboek > overzicht
Dagboek november 2015Bekiek hele maand 
 
9 november om 14:24
 
Expositie Nanne Wilders in combinatie met Fotografische kunstwerken





SNEEK - Zaterdag 21 november 2015 opent er een nieuwe expositie bij Galerie Bax Kunst bestaande uit fotografische kunstwerken van diverse kunstenaars in combinatie met mozaďekkunst van Nanne Wilders uit Utrecht.
De expositie start zaterdag met een inloopdag van 12.00 uur tot 17.00 uur. Daarvoor krijgen de vrienden van de Galerie van 10.00 uur tot 12.00 uur de gelegenheid tot voorbezichtiging van de expositie. Genodigden en bezoekers worden de gehele dag verwelkomd met koffie, thee of een ander drankje. Vanaf 15.00 uur is er live muziek m.m.v. het Kunstencentrum Atrium. Yvonne Faber komt ditmaal spelen. Was u nog niet eerder tijdens een inloopdag aanwezig, wees dan gerust deze keer van de partij.





Nanne Wilders

De Utrechtse kunstenares Nanne Wilders (1946) volgde een opleiding tot docente tekenen aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst te Den Haag. Hierna werkte ze ruim 30 jaar voornamelijk in het opleidingsonderwijs, zowel op een kleuterkweekschool als op een pabo.
Tijdens dit werk specialiseerde zij zich in de ontwikkelingen in de kindertekening. Daarnaast tekende en illustreerde zij veel. Zo heeft zij bijvoorbeeld een aantal prentenboeken gemaakt waarin zij haar kennis over kleuters en onderwijs heeft verwerkt.

Een jaar of 10 geleden viel zij als een blok voor de mozaďekkunst. “Een kunstvorm waarmee maar weinig geëxposeerd wordt daar deze door veel gerenommeerde galerieën nog steeds geschuwd wordt. Zo niet de onze. Wij zien hierin een kunstvorm die in een lange traditie zijn zeggingskracht heeft gevormd, bewezen en behouden; van Romeins badhuis tot de expressie van Gaudí, Karel Appel en Niki de St. Phalle”, aldus galeriehouder Peter Bax.
In deze kunstvorm werkt Nanne voornamelijk 3-dimensionaal: vrouwenbustes en vogels zijn favoriete uitingen van haar. “Zowel in mijn teken- als in mijn mozaďekwerk ben ik vooral geboeid door decoraties en ritmische patronen van bijvoorbeeld een verenpak of kleding (stofpatronen). Met behulp van de mozaďektechniek kan ik me daar heerlijk in uitleven” aldus Nanne Wilders.
Regelmatig combineert zij de mozaďek-techniek met de tiffany-techniek. Een glaskunstvorm die Louis Comfort Tiffany in 1890 voor het eerst toepaste en die deze naar zichzelf heeft vernoemd.
Het maken van haar beelden kost veel tijd; ongeveer 10 maanden. Het begint met het opbouwen van de vorm van een beeld en later het bekleden ervan met mozaďekmateriaal. “Breng een bezoek deze expositie en ontdek de kleurrijke objecten of verbaas u juist over de ingetogen sfeer van haar werk”, besluit Bax.
Nanne Wilders is lid van het Mozaďekgilde, een vereniging van kunstenaars die zich inzet om mozaďek als autonome kunstvorm te promoten. Professionals die met mozaďek kunstwerken maken.

Jack Burger

Deze fotograaf komt uit het zuiden van het land. Zijn werk is expressief en conceptueel. Zijn passie is om een verhaal te vertellen door middel van het gebruik van conceptuele portret fotografie. In zijn werk is Burger constant op zoek naar de perfecte combinatie van licht, compositie en atmosfeer. De kracht en magie van het licht inspireren hem ieder moment van de dag. Hij werkt graag met vrouwelijke modellen. De kunstenaar houdt van hun kwetsbaarheid en natuurlijke schoonheid en probeert dit in zijn werk zoveel mogelijk intact te houden. Met zijn foto's probeert Burger de verbeelding van de kijker te stimuleren.


James Kerwin

James Kerwin is een 33-jarige beeldende kunst fotograaf uit Norwich in Engeland. Het was oktober 2013 en James fotografeerde ongeveer 4 jaar, toen hij afbeeldingen op het internet zag van voormalige psychiatrische instellingen in onder meer Engeland. Dit leverde hem zijn inspiratie.
Voor zijn foto's van vervallen gebouwen en interieurs reisde hij naar vele landen. Het werk wat James maakt heeft enkele controverse, omdat hij de vervallen gebouwen betreed en daarbij soms buiten het boekje van de wet gaat. Ter plekke maakt de kunstenaar een mooie compositie en geeft er zo een artistieke "feel" aan. Tijdens 2014 James heeft drie verschillende fotowedstrijden gewonnen met een aantal van de composities.

Tanneke Peetoom

Tanneke Peetoom werd geboren in 1967 en is autodidact. In 2010 kreeg zij een prachtige camera van haar man en heeft deze sindsdien niet meer losgelaten. Ze fotografeert portretten van jonge meisjes en werd hier al snel zeer succesvol in. Dit zijn vooral heldere portretfoto's, met natuurlijk licht en een romantische look, waarbij ze gebruik maakt van antieke kledij en haardracht. Ze kreeg al verschillende publicaties in tijdschriften en verscheen in 2014 met haar naam in het boek van de grootste fotografie talenten van Nederland. Recent won zij de zilveren award in de prestigieuze Europese foto competitie: Prix de la Photographie Paris 2015, met haar foto Ëva, girl with the veil".

Tineke Stoffels

De grootste inspiratie voor Stoffels is het verleden. Constant is zij nieuwsgierig naar de geschiedenis van een gebied, gebouw, stad of dorp. Zij houdt er van om oude potten, glazen, textiel en keukengerei te verzamelen. In haar studio kan ze zich volledig concentreren op het maken van nieuwe stillevens. Bij het creëren houdt ze van simpliciteit, sterke lijnen, symmetrie, sobere kleuren en oog voor detail. De "digitale ontwikkelkamer" is voor haar de eindfase. Zij kan er dagenlang over doen voor zij met Photoshop het voor haar gewenste resultaat heeft bereikt en de foto bijna kan laten overkomen als een schilderij.

Carin Verbruggen

Op 14-jarige leeftijd begon Carin voor het eerst met een camera te werken en ze werd meteen verliefd op fotografie als medium. Het was duidelijk dat dit haar gereedschap werd om haar kijk op de wereld aan mensen te laten zien. Na haar afstuderen werkte ze als assistente voor enkele gevestigde fotografen zoals Roger Neve, Willem Odendaal en Miep Jukkema. Haar ambitie om zelf de leiding te nemen en eigen werk te maken zorgde ervoor dat ze al snel op eigen benen kwam te staan. Om haar ambitie kracht bij te zetten verhuisde Verbruggen van Den Haag naar Amsterdam, waar al de grote uitgevers, magazines en modellenbureaus gevestigd zijn. Dit bleek een goede zet want al snel kreeg ze opdrachten en werkte voor tijdschriften als Elle en Marie Claire en voor bedrijven als Ctroën en Canon.

De expositie duurt t/m 24 december 2015.