dagboek > overzicht
Dagboek november 2015Bekiek hele maand 
 
11 november om 09:14
 
Dubbeltentoonstelling ‘Sterkenburg & De Vries ’ in het FSM

De wintertentoonstelling in het Fries Scheepvaart Museum is dit jaar gewijd aan twee Nederlandse schilders van havengezichten en scheepsportretten: Peter Sterkenburg en Cornelis Albert de Vries. De tentoonstelling is van 28 november tot 17 januari 2016.

Peter Sterkenburg

Peter Sterkenburg werd in 1955 geboren te Harlingen als zoon van een zeeman. Pas na het vervullen van de militaire dienstplicht besloot hij van het schilderen zijn beroep te maken. Hij vestigde zich te Zurich en legde zich toe op het schilderen van zeegezichten.

Zijn oeuvre omvat een indrukwekkend aantal schilderijen. Hij werkte veel op bestelling, maar ook zijn vrije doeken werden meestal verkocht voor de verf was opgedroogd. Vaak beeldde hij oude schepen af, maar ook de moderne scheepvaart werd door Sterkenburg vastgelegd in een typische stijl die sterk doet denken aan monumentale zeestukken uit de zeventiende en achttiende eeuw. Zijn werk werd internationaal, vooral ook in Azië, hoog gewaardeerd. Sterkenburg overleed in het jaar 2000, veel te vroeg, op het hoogtepunt van zijn roem.


Cornelis Albert de Vries

Cornelis Albert de Vries werd in 1940 geboren te Alkmaar als telg uit een schippersgeslacht. In de werken van De Vries staat altijd het schip centraal. Hij treedt daarmee in de voetsporen van bekende scheepsportrettisten als Jacob Spin en Dirk Antoon Teupken.

De Vries schildert schepen zoals de zeeman meent dat zij geschilderd moeten worden. Niet alleen de detaillering van de schepen klopt tot in de details. Ook de weergave van lucht en zee zijn zeer overtuigend. Zijn schepen worden echt ‘door het water gedragen’.

Van beide zeeschilders is werk te zien in deze dubbeltentoonstelling.