dagboek > overzicht
Dagboek mei 2016Bekiek hele maand 
 
4 mei om 22:12
 
Omarm de vrijheid!

‘De vrijheid omarmd’, is het jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Burgemeester Hayo Apotheker van de gemeente SWF haalde het thema vanavond ook aan tijdens zijn korte toespraak die vooraf ging aan de kranslegging bij het monument aan de voet van de Martinikerk. Er was een duidelijke relatie tussen de vluchtelingen van nu en de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Over de vluchtelingen zei Apotheker: ‘Er zijn 60 miljoen mensen op de vlucht, hun zoektocht ook naar hier is zo goed te begrijpen. Wij moeten de dialoog aan gaan. Wij hebben maar een wereld.”

Naast de kranslegging bij het monument, werden er ook kransen gelegd bij de herdenkingssteen van de Canadezen en het Joods monument in de stadhuistuin. Leerlingen van de Thomas van Aquino School, dit jaar adoptieschool van de monumenten, lazen gedichten voor en mochten bloemen leggen.

Bij het Joods monument sprak William Vermaning namens de nabestaanden van de Joodse gemeenschap Sneek. ‘Laatst vroeg iemand mij of we nog doorgaan moesten met gedenken. ‘Jazeker’ heb ik gezegd…’

Er waren vanavond veel mensen die twee minuten stil stonden op het Oud Kerkhof, onder hen ook weer veel jeugd. De koraalmuziek werd verzorgd door het Stedelijk muziekkorps onder leiding van Tseard Verbeek.