dagboek > overzicht
Dagboek júny 2016Bekiek hele maand 
 
11 júny om 09:59
 
Een iPad droogt geen enkele traan.

Fanmňrren lach der wear un digitaal blogpareltsje in myn mailboks. Elke saterdach begin ik met ut lezen fan 'Deze Week' fan KaBe ( = Kerst Boomsma ). Wannear públiseart dizze oerbeskeiden blogger nou us op un groat platfňrm? Syn blogs ferdiën un groat públyk, ut públyk ferdiënt syn weargaloas moaie blogs!

"Wie gaat er voor mij een pakje sigaretten halen?"
Geen basisschoolleraar die het vandaag nog zou durven vragen. In mij jeugdschooltijd jaren zestig waren er nog geen antirookcampagnes, stuurde de juf van ons Friese dorpsschooltje nog gewoon leerlingen op pad voor haar nicotine behoefte.

Wij vonden het leuk. Bankbiljetje in de hand, schoolplein af, straat uit, winkeltje in, écht afrekenen: je was er eens lekker uit. Geen ouder klaagde.

Tegenwoordig zou de school op z’n minst de inspectie op bezoek krijgen. Er zou een juridische procedure kunnen volgen. Een protesterende longarts in de krant. Toen niet. Het kan zelfs dat de betrokkenen voordelen zagen. Zelfstandigheid kweken, omgaan met geld, veilig oversteken.


Een rare gewoonte van mijn toenmalige onderwijzeres? Misschien. Toch kan het me, ook nu ik terugkijk, eigenlijk niet schelen. Sterker nog: als er wedstrijd 'Leraar van het Jaar' destijds had bestaan, had ik haar onmiddellijk aangemeld.

Of ze goed lesgaf, staat me niet eens meer zo helder voor de geest. Maar ze was er voor ons toen dat nodig was. Een klasgenootje, een van mijn beste vriendjes, werd ernstig ziek. De juf moest een groep 6 opvangen die heus wel doorhad dat er meer speelde dan een griepje. Ze nam me mee naar het ziekenhuis in Leeuwarden.
Ze was een stevige steunpilaar toen hij het uiteindelijk niet haalde.

Scholen profileren zich zelden met hun personeel. Ze pronken met interactieve lesmethodes, digiborden en tabletlessen. Maar een modern schoolbord heeft net zo weinig inlevingsvermogen als een met krijtjes.

Een iPad droogt geen enkele traan.

Het gaat om de poppetjes, ook in het onderwijs.
Koester die fijne meester. Haal eens wat lekkers voor die ene superjuf, als ze jarig is.
Al zou ik tegenwoordig een pakje Marloboro niet onmiddellijk aanraden.