dagboek > overzicht
Dagboek jny 2016
 
30 jny om 22:08
 
De leazens kanne wel wear an! 
29 jny om 19:10
 
Digi-Taalhuis

Fanmrren hew ik as 'meunsternimmer'( mnsternimmer ) in de tsending fan Jacob Stelwagen syn radioprogramma wat ferteld over ut Digi Taalhuis.

Hieronder ut interview dat ik met Hennie Soepboer had over ut Digi-Taalhuis. Ut artikel is overigens ok online te lezen op GrootSneek! Sin hierfoar www.grootsneek.nl

Digi-Taalhuis wordt vooral bezocht door allochtonen

Alle bibliotheken in Frysln hebben in 2013 het bondgenootschap laaggeletterdheid van Stichting Lezen en Schrijven ondertekend. Deze stichting is in 2004 opgericht door Prinses Laurentien. Naast bibliotheken hebben ook partners als gemeenten, UWV, vrijwilligersorganisaties en welzijnsinstellingen zich hieraan verbonden.

Samen ontwikkelen de leden van het bondgenootschap activiteiten om laaggeletterdheid in de regio tegen te gaan. Frysln telt 70.000 laaggeletterden (landelijk 1,6 miljoen). Het streven van het bondgenootschap is om in 5 jaar het aantal laaggeletterden in Frysln met 10% te verminderen. Het opzetten van een Digi-Taalhuis is een van de activiteiten om dit doel te bereiken. Ook in Sneek is zon Digi-Taalhuis gevestigd en wel in de bibliotheek aan de Wijde Noorderhorne.

Het Sneker Digi-Taalhuis werd vorig jaar september officieel geopend en de toeloop is groot. Echter niet van autochtone Snekers en Sdwesthoekers, maar voornamelijk allochtone Nederlanders weten het Digi-Taalhuis in de Sneker bibliotheek te vinden. Groot Sneek sprak met Hennie Soepboer, cordinator/contactpersoon van het Digi-Taalhuis.

Van 1,6 miljoen mensen in Nederland die niet kunnen lezen en schrijven zijn er driekwart autochtoon. Het percentage legt op het platteland nog hoger, dat betekent dus dat 1 op de 9 mensen moeilijkheden heeft met lezen en schrijven. We praten dan in de leeftijdscategorie van 16 tot en met 65. Bij de laatste onderzoeken zijn de 65-plussers ook meegenomen en daar ligt het percentage nog weer veel hoger. Dat de bibliotheek uitgekozen is om als centrale plek te fungeren voor het Digi-Taalhuis heeft uiteraard te maken dat de drempel hier niet zo hoog is, vertelt Soepboer.

Dat er nog steeds zo weinig autotochtone Nederlanders de weg naar het Digi-Taalhuis weten te vinden heeft Soepboer wel een verklaring voor.

Ook voor deze groep geldt dat ze in feite uit de kast moeten komen. Mensen die niet kunnen lezen en schrijven kunnen dat ontiegelijk verbloemen. Ik weet een verhaal van een man van 75 jaar die de lagere school nooit heeft afgemaakt. Als boerenjongen groeide hij op tussen de weilanden en de vogels en het boerenwerk was zijn lust en leven. Zodra hij met school ophouden kon, hield hij op, hij verdiende zijn geld met de handen. Kwam bij zijn vader aan het werk, hij wist zich prima te handhaven.

Hij kreeg op zijn achttiende verkering met een meisje dat wel kon lezen en schrijven. Daar moest hij wel bekennen dat hij niet kon lezen en schrijven. Dat kwam aan het licht toen zij wilden trouwen en er bij dominee een liturgie opgesteld moest worden. Ze hebben dat met zn tween klaargemaakt. De man is nu oud en zijn vrouw inmiddels overleden.

Toen zijn vrouw in het ziekenhuis lag kreeg hij allemaal informatie waarmee hij geen kant uit kon. Zijn kinderen kwamen thuis met de laptop, zijn vrouw las graag en hij kon dat allemaal niet. Vereenzaming voor hem was het gevolg. Toen zijn vrouw overleden was en hij ging verhuizen kwam hij op zolder de trouwliturgie tegen.

Dat was voor hem het moment om zich aan te melden op een taalcursus, niet bij ons maar bij een ROC. Daar hebben wij uiteraard geen enkele moeite mee, het is wel illustratief. Er komen hier allemaal mensen uit andere landen naar het Digi-Taalhuis.

Dat het Digi-Taalhuis meer is dan een educatieve instelling weten Soepboer en de vrijwilligers die in het huis werken ook. Ik wil praten, zei een vrouw die na jaren pas een status kreeg en in het Digi-Taalhuis kwam.

Door hier mee te doen, vergroot zij wel haar taalschat. Voor de sociale contacten is de bibliotheek ook super belangrijk!

De mensen kunnen twee tot drie keer in het Digi-Taalhuis terecht op dinsdag- en donderdagmiddag en op donderdagavond is er ook gelegenheid om te komen. Er zijn prachtige digitale programmas, waaronder oefenen.nl, waarop de taal op verschillende niveaus geleerd kan worden. Het Digi-Taalhuis is achter in de bibliotheek gevestigd.

Probleem blijft om de autochtone Snekers hier nu ook te krijgen, in grotere steden lukt het iets beter om deze mensen over de drempel te krijgen. Er moet blijkbaar iets cruciaals in je leven gebeuren om die stap naar het Taalhuis wel te maken, zoals bij die man van 75 jaar. Hij heeft uiteindelijk schrijven geleerd en een zelfgeschreven kaartje met het woord onbeschrijfelijk ligt op het graf van zijn vrouw.

In Smalingerland proberen ze nu mensen door middel van een theatrale voorstelling te bereiken die laag of helemaal niet geletterd zijn. We zullen ook hier de boer op moeten om de mensen te bereiken.

Als we even later in het Digi-Taalhuis zijn, blijk inderdaad dat er allemaal allochtone Nederlanders bezig zijn met de verschillende cursussen. De oranje T-shirts die tijdens de opening gebruikt werden hangen er nog keurig. Aan de voorkant teksten in een onbekende taal, die wethouder Bakker van SWF toen mocht lezen, wat haar uiteraard niet lukte. Toen de dragers van het T-shirt zich omkeerden kon ze het wel: Lezen, iedereen kan het leren!" 
28 jny om 20:28
 
Bou srchappartementen Philadelphia Zorg an de Eeltje Halbertsmastraat skit moai op.

Regelmatech loop ik deur de Noorderhoek om te sin wat der allemaal an ut feranderen is. Dat is un heel soad. At ik de Hoge Brugge over bin, is ut futdaleks al raak op ut plak drt froeger de hskes an ut Tranendal stonden. Der komme 33 seniore appartementen en de earste muren staan ondertussen.

Op ut plak drt ik froeger naar de Groen van Prinstererskoal ging, wurde nou fraaie srchappartementen fan Philadelphia boud. De nieuwbou komt flgens ut prinsipe fan ut Huis van Philadelphia tot staan.

Dat wil zeggen dat clinten, hun verwanten en medewerkers van meet af aan een belangrijke stem hadden bij het ontwikkelproces. Alle wensen zijn zeer serieus genomen en de 24 toekomstige bewoners met een lichte tot matige verstandelijke beperking kunnen dan ook niet wachten tot ze de sleutel krijgen van hun appartement, su lees ik op de site fan Bouwgroep Dijkstra Draisma. Ut geheel sit der an de btenkant moai t.

AZC kompleks

Op ut ouwe Black Boys terrein binne der foarbereidingen begonnen foar de realisasy fan ut AZC kompleks.

Op dit moent ride der gyn treinen tussen Liwwardern en Sneek, mannen binne druk bezech an ut spoar. 
27 jny om 15:42
 
Koaningsbrugge

De Koaningsbrugge met syn smeedizeren stekwerk is un prnkje fan de stad. Teminsten at je der langsfytse f in de auto sitte. Gaan je te fot, su at ik gistermiddach deed dan sin je dat de leunings noadech an un ferfbeurt toe binne. Eigenlek is ut al wear te laat dat ut sufer komme moest, betekent ekstra werk flgens mij.

Omdat ik altyd sch dat WIJ de gemeente binne, hew ik un detailfoto fan de leuning nommen, sudat de ferantwoardeleke wethouwer nou mar opdracht geve kan un skilder t oans stad de bol even flink an te pakken. Nyt sge dat ut onderhoud fan dizze brugge pas foar flgend jaar f nch later in de planning staat. Anpak is nou noadech. Nou su!

 
26 jny om 17:51
 
De Drylster Molkskou: un plaatsje!!

Foto nommen met myn mobyltsje tidens un rondsje Drielst, earste kuiertcht na de Slachtemarathon. Alle kearen wear an, at ik in dit Elfstedenplakje bin wil ik wel teugen de Kypmantsjes roepe dat su in un ferrekt moai stadsje woane. Dat salle se self tch hooplek ok wel in de gaten hewwe?! 
26 jny om 13:34
 
Dy jonge fan Vlap is god bezech!

 
25 jny om 18:55
 
As fotograaf de weareld bitsje moaier make...

Fotografeare is skrive met licht! En un lnspen hewwe je noadech om un lns skoan te maken. Fandaach fan 09.00 uur tt 17.00 uur foto-kursus fan Gert Jan Hermus had tegare met W. & S. Kiek ut kan fanself nyt alle dagen allienech mar feest weze. Je mutte ok us investeare in de dingen wr't je profesjoneel met bezech binne.

Ut ene hoeft ut andere fanself nyt t te slten en wij hewwe un prachdach had. Nou mach ik ut gelearde in praktyk brenge met myn EOS 750 Canon kamera. Wat un ongekende mooglekheden het dit toestel. Wat ik fandaach learde was dat ik nch un freeslek soad leare mut! Gert Jan ut was dikke dm omhooch!

 
24 jny om 17:50
 
European Youth Music Festival in Sneek heet: At The Watergate!

Vanmiddag is tijdens een perspresentatie door de projectgroep rondom het European Youth Music Festival 2018 (EYMF) de officile naam bekend gemaakt: At The Watergate!

Grote initiator van het festival Lieuwe Toren, hij is ook de festivaldirecteur, maakt de naam bekend en werd ook meteen de site van het festival gelanceerd op www.atthewatergate.com

Watergate is uiteraard de letterlijke vertaling in het Engels van onze Waterpoort, het centrale iconische monument waar het festival zich min of meer rondom zal afspelen, verklaarde Toren.

Dat het een gigantisch groot festival gaat worden staat nu al als een paal boven water.

Artistiek directeur Ben van de Knaap schetste in een aantal weetjes wat de omvang van het Watergate Festival zal zijn. Zo zullen er 7000 jonge deelnemers uit maar liefst 23 landen naar Sneek komen. Zij zullen muziek op 50 podia in de stad spelen, zowel in- als outdoor. Verwacht dat er 650 voorstellingen gegeven worden. De deelnemers zullen met 234 bussen vervoert worden.

Als je die achter elkaar zou zetten, dan krijgen we een rij van Sneek tot Scharnegoutum, heeft Van der Knaap berekend. Waar die vehicles geparkeerd gaan worden is nog een punt van zorg. De huisvesting van de deelnemers zal in Sneek plaats moeten vinden , in scholen en sporthalen. De theaterdirecteur had ook al even laten uitrekenen hoeveel gezonde maaltijden er worden geserveerd: 61.000 en 1 beurten! Van der Knaap dagdroomde al over de komst van Jamie Oliver die samen met de plaatselijke horeca deze maaltijden zouden verzorgen.

Als de begroting het toe laat zou het aardig zijn om al deze duizenden kinderen tegelijkertijd te laten eten op pontons die in de stadsgrachten aan het Klein- en Grootzand komen te liggen, vertelde op zijn karakteristiek gortdroge manier.

Er komt een openingsspektakel en sluitingsceremonie. Er worden in totaal 60.000 bezoekers naar de Waterpoortstad verwacht. Als beoogd festival terrein wordt gedacht aan het Martiniplein met zijn ruim 4000 m uitermate geschikt aldus Van der Knaap. Ook voor de opening en de slotacts had Van der Knaap al een aardige locatie op het oog: De Kolk bij de Waterpoort.

Wethouder Mirjam Bakker: Heel blij met dit festival voor SWF!

Het ambitieuze muziekfestival heeft in de Rabobank en het Old Burger Weeshuis de twee hoofdsponsors gevonden. Er is op dit moment nog een gat van een tot anderhalve ton in de begroting van 1,4 miljoen euro. Een te overzien bedrag, vindt Lieuwe Toren.

Arie Keijzer, samen met Anne Oosterhaven projectmanagers van het festival onderstreepten nogmaals de educatieve waarde van het dertiende EYMF.
 
24 jny om 14:39
 
Brexit!

Ut folt nyt god! Ik bin as de doad foar nasjonalisten en at Wilders, G. staat te juichen bij de tslach fan un Brexit fol ik mij ok nyt happy.
 
23 jny om 14:12
 
Omrop Frysln goed beharke bij moarnsbrochje

Kiek dat binne berichten wr't ik fleurech fan wurd! S ut ok yts met bining te maken hewwe/! Wete wat der onder ut flk leeft?! Ik deel dit berichte trouwens graach:

Minsken sette de radio graach op Omrop Frysln. Dat docht bliken t de nijste harksifers nei de lste mjitting fan it NLO, it Nationaal Luister Onderzoek. Benammen de harksifers fan it moarnsprogramma 'Frysln fan 'e moarn' binne bot omheechgien. It merkoandiel fan it programma mei presintator Jacob Stelwagen is yn in jier tiid ferdbele. Oer it generaal hat de Omrop mei in merkoandiel fan hast 20 persint syn posysje as merklieder yn Frysln fierder ferstevige.

Neffens Jacob Stelwagen komt de stiging by 'Frysln fan 'e moarn' foaral troch it nije format dat in jier ferlyn yngien is. "Earst wie it in nijsprogramma en net mear as dat. No soe ik sizze dat it in moarnsprogramma mei romte foar wichtich nijs is. Dat is krekt in wat oare ynstek, dyt om in oare toan freget en better yn dizze tiid past."
Mar der binne mear feroaringen. "Der is in kwis en dus mear ynteraksje mei de harkers. Dat jout in oare, lossere sfear. Ek is der minder sprake fan werhellingen fan items en dogge wy safolle mooglik live.

Der is mear fariaasje yn nderwerpen, dat komt ek troch de kollumnisten en Meunsternimmers, de 'mediawatchers' fan it programma. Dy komme faak mei nderwerpen drt oars neat mei dien wurdt. Eins kinst sizze dat it programma dynamysker wurden is en dat krekt dy ekstra dynamyk goed wurket", sa seit Stelwagen.

 
22 jny om 22:57
 
De TT boven ut sktsje fan Top & Twel

Wonsdachavens is bij tstek de treningsavend foar de bemanningen fan ferskillende sktsjes. Fanavend wurdde der wear omraak treend op de Sneekermeer. Ok ut sktsje fan Top & Twel was wear anwezech op'e Sneekermeer.

En omdat ut aansens wear TT in Assen is, waren de motrmzen ok even los! Dizze komt t Joure. Ut leverde un fraai hast surrealistys plaatsje op.

Tsja en wr flige je dan overheen? Inderdaad over ut sktsje met TT in ut groatseil.

De foto is fan Jan Germen Geertsma
 
22 jny om 09:21
 
Wil Griggs is On Fire!Deur ut alderbelabberdste nivo fan dit EK foetbal let ik nch feul mear as anders op de randsaken rond de wedstriden. Wat is ut tch hearlek om de Noard Ierse spprters te kear sin gaan as de brandwear. Manman wat is dat tch genieten at de Ieren in ut stadion sitte. Nou ja, sitte. Se daansen en springe dat ut sta seit.

Wnderbaarlek foar un flk dat nyt su heel lang leden mekaar de harses insloech omdat se dan wel Rooms dan wel Protestant waren. Ik bin dan ok ferrekte benieuwd hoet ut op 12 jly in Belfast gaan sal, wanneart de Oranjemars houden wurde sal.

Dzenden Protestanten lope dan in de Oranje-mars met om de seuventiende eeuwse overwinning fan de Nederlaanse Protestant Willem III op de Engelse katolieke koaning Jacobus II te fieren. Hoe dichter at de pro-Britse Protestanten in ut territoarium fan de Roomsen komme hoe groater de kaans op slaanderij.

Wat ik nou hoop, dat ut dit jaar nyt tt rellen komt. Wat s ut prachtech weze at foetbal tch ferbroerdere kan, dat sprt minsen bij mekaar brengt. Of bin ik nou feulste naef?

Mar de beelden dat Noard Ieren skouder an skouder hun helden besinge stemt hoopfol. Ut ondersoeken blykt in ieder gefal dat hieltyd mear inwoaners fan Noard Ierlaan achter hun ploech gaan staan. Mear as 70% fan de beflking ( 1,8 miljon inwoaners ) juicht op dit moment foar ut Noard Ierse foetbal XI-tal.

Dat der hieltyd mear Roomse Noard Ieren hun sympaty foar ut nasjonale team t durve te spreken en te singen is opfallend. Foetbal was in Noard Ierlaan altyd un unionistise angelegenheid, de protestaanse mearderheid dyt dweepte met Engelaan.

Ik las dat der in 1994 ses katolike spprters doadskoaten wurdden in un Ierse pub drt naar un WK-wedstryd fan Ierlaan keken wurdde. En dy halve soal fan un Billy Bingham, hij was coach fan Noard Ierlaan in dy donkere jaren, sweepte ut Protestaanse flk op de tribnes aardech op at se anti-Roomse ferskes songen.

Neil Lennon trok sich in 2011 nch terug as anfoerder fan ut Noard Ierse team om dat hij Roomse jonge met de doad bedriegd wurdde.

Dat jaar 2011 is de blykber ok de omkear, at de teugenwoardege Roomse bondscoach ONeil ansteld wurdt. Langsamerhaan komme de Noard Ieren in un flow, nee hun foetbal is absolt nyt om an te glren, mar de spirit is on fire!

Hoet cultheld Wil Grigg toesongen wurdt is fan un heel hooch kipefelgehalte. Wat s ut moai weze at Grigg, dyt ut aflopen seizon nch 25 kear skoarde foar earste divisy klup Wigan Athletic, nch un paar minten kreech in hopelek nch un wedstryd fan Noard Ierlaan.

Wat ik ok fijn fine s dat dat der un ander flksliet foar Noard Ierlaan kwam, want dat Engelse God Save the Queen, leit un bitsje gefolech bij de Roomse anhang. Laat ik nou nyt in mineur eindege, want de Noard Ieren binne ope goeie wech, late sin dat sprt tch ferbroerderd. Nou 12 jly nch! 
21 jny om 13:13
 
Cultuurhistorische rondritten met de shuttlebus

Foto: Harm Rozenberg

De stichting Duurzaam Vervoer Sneek organiseert deze zomer speciale cultuurhistorische rondritten door Sneek en omgeving. De route voert langs historisch en cultureel interessante plaatsen. Onderweg en op verschillende stopplaatsen geeft een gids toelichting op wat er onderweg te zien is.

Op negen plekken wordt gestopt, zodat er extra informatie gegeven kan worden. Bij het Wilhelminapark stappen de deelnemers uit aan de kant van de Oude Dijk, ze lopen onder leiding van een gids door het park en stappen aan de kant van Thabor weer in de shuttlebus.
De cultuurhistorische rondritten zijn extra rondritten. De shuttlebussen rijden ook hun gewone routes door de stads.
Kijk hiervoor op www.duurzaamvervoersneek.nl.

Datums en tijd

De cultuurhistorische rondritten worden gereden op de woensdagen 6, 13, 20 en 27 juli, 10, 17, 24 en 31 augustus, dus niet tijdens de Sneekweek.
De start is om 13.30 bij het Fries Scheepvaart Museum. De duur is ongeveer 2,5 uur.

Route en stopplaatsen
De route en de stopplaatsen waar de gidsen uitleg geven zijn de volgende.

Start Fries Scheepvaart Museum, Kleinzand, Jousterkade, 2e Oosterkade, Laatste Stuiverbrug, Looxmadwarsstraat (1e stopplaats naast parkeerterrein Steenklip met zicht op de Swette, de Laatste Stuiverbrug en het Jagershuis), rechtsaf Steenklip, rechtsaf Zwettekade, Dr. Bosstraat, Dr. Kuyperlaan, Goeman Borgesiuslaan, Worp Tjaardastraat, Harmen Sytstrastraat, Kerkhoflaan, (2e stopplaats voor ingang begraafplaats), Hospitalerbrug, Bolswarderweg , Oude Dijk, (3e stopplaats voor ingang Wilhelminapark, hier verlaten de passagiers de shuttle voor een korte wandeling met uitleg door het park, opstappen achter het park bij uitgang Thabor).

Rit vervolgen via De Harste, (4e stopplaats bij Ielannen), Schoonoord, Epemawei, (5e stopplaats rechts ter hoogte van de ingang naar de parkeerplaats van Epemastate), Kleasterwei, Thaborwei, (6e stopplaats bij Wijn & Cultuurhoeve Thabor voor koffie.

Na de koffie verder via de Sint Martensdyk naar Scharnegoutum, Legedyk, Zwettewei, (7e stopplaats direct vooraan op de parallelweg), brug bij Nomadenhof (8e stopplaats), Pasfeardyk, Zwettebos (9e en laatste stopplaats voor ingang IJsbaan), Leeuwarderweg, Oosterpoortsbrug, Jousterkade, naar het eindpunt. Dat is het Fries Scheepvaart Museum of Flexaterrein.

Deelname en kosten

Deelnemers moeten zich van tevoren aanmelden bij het Fries Scheepvaart Museum, via boekingen@friesscheepvaartmuseum.nl (Joke of Grytsje).
Het minimum aantal deelnemers is 8 personen. Als er minder deelnemers zijn, gaat de rondrit niet door.

Het maximum aantal deelnemers is twintig personen.
De rit is niet geschikt voor deelname door kleine kinderen.

Deelnemers betalen 15,- per persoon (inclusief koffie/thee bij de Wijnhoeve Thabor). Dit bedrag dient van tevoren worden betaald, bij de balie van het Fries Scheepvaart Museum. 
21 jny om 10:38
 
Rennen voor aangepast sporten en het WK-team Japan

Op zaterdag 25 juni organiseert Stichting Activity Foundation de ActivityRun aan de Lange Veemarktstraat in Sneek. De ActivityRun is een sponsorloop met als doel meer bewustwording creren voor aangepast sporten. Naast de sponsorloop halen we op 25 juni in Sneek ook geld op d.m.v. een heerlijke BBQ, live muziek op ons terras en een VEILING met leuke items!

Denk hierbij aan een sloep voor een dag, een dag entree sauna voor twee personen, een kookworkshop voor twee personen, een ballonvaart voor twee personen, etc. aangeboden door diverse lokale ondernemers die de goede doelen een warm hart toedragen!

Programma

10:30u hardlopen jeugd
11.00u veiling en muziek
12:00u hardlopen junioren en senioren
12.30u uitreiking cheque FDS / SAZS

 
20 jny om 15:43
 
Sneek met een Snik 2016 & Metsinge met Het Grote Sneker Meezingfeest

Aanstaande zaterdagmiddag 25 juni 2016 vindt op de Marktstraat te Sneek tussen 14:00 en 18:00 uur het smartlappenfestival Sneek met een Snik plaats.

Het koor of de act die zich het leukst presenteert ontvangt de Tranen met Beerenburg Award 2016′

Naast het befaamde Rembrandt Duo uit Amsterdam, zijn er optredens van o.a. Mokumse Kel, Smartlappen Klaas, de Snikkende Snitsers, Hotse van Bekkem en De Hofkesjongers.
De middag wordt gepresenteerd door Jan-Joost.

Voor het eerst in Sneek: Het Grote Sneker Meezingfeest!!
Tussen half 5 en 5 uur worden alle aanwezigen uitgenodigd om mee te zingen met het Sneker L.U.S.-Koor.

Der lge foar iedern Metsingblaadsjes klaar, wr't de teksten op staan.

Eddy en Huub

Deze twee rasmuzikanten werken al meer dan 25 jaar succesvol samen. Eddy Hoorenman is een fan van Johnny Meijer en die stijl heeft hij zich eigen gemaakt. Drummer Huub Eikenboom is een fan van John Engels en Cesar Zuiderwijk met het juiste gevoel voor swing en gezelligheid

Het Rembrandt Duo is niet alleen bekend van het Manke Nelis Trio, maar heeft zijn sporen ook verdiend in het begeleiden van vele Nederlandse en buitenlandse zangers en zangeressen in The Shorts of London op het Rembrandtplein en tijdens de tournees door het hele land.

Dit duo is vaste gast bij de Jordaan Festivals, Jumping Amsterdam en vele festivals. Door hun veelzijdigheid kunnen ze een breed repertoire spelen en zingen. In t Duits, Engels, Limburgs, Jordanees. Van Willy Alberti tot Andre Hazes en Andre Rieu, van Frans Bauer tot Rene Froger en Jan Smit, van Klassiek tot Jazz.
 
20 jny om 15:35
 
Sneek is un repetearende breuk...Mar wel lekker! 
19 jny om 17:36
 
Faderdach 
18 jny om 17:41
 
Ut was un wondermoaie week

Fanmiddach wear even un andere passy beoefend, dy fan winkelmantsje! In de Skarnestraat was ut bearegeselech en ik don der graach an met. Ut blod krpt blykber altyd wr't ut nyt gaan kan.

Krtom na Mxima en The Boss was dit un moaie afslter fan'e week. Iedereen god weekend ferder, de heu! 
17 jny om 19:08
 
Tjerk Hiddes is ths

Dit voorjaar heeft de Ottema-Kingma Stichting een uniek schilderij verworven met een voorstelling van het oorlogsschip Friesland, het vlaggenschip van Tjerk Hiddes de Vries. Gedetailleerde afbeeldingen van dit schip waren tot nu toe onbekend. Het schilderij is in bruikleen gegeven aan het Fries Scheepvaart Museum te Sneek.
Admiraal Tjerk Hiddes de Vries wordt beschouwd als de grootste zeeheld van Friesland. Hij behaalde triomfen in de strijd tegen Zweden en in meerdere zeeslagen tegen Engeland (de Vierdaagse en de Tweedaagse Zeeslag). Op een schilderij van n van deze zeeslagen is het schip van Tjerk Hiddes heel miniem op de achtergrond weergegeven. Dat was tot nu toe de enige afbeelding van het schip van deze Friese zeeheld.

In het voorjaar kreeg het Fries Scheepvaart Museum van een in de provincie Limburg woonachtig lid van de Vereniging Vrienden van het Fries Scheepvaart Museum een tip, dat er bij een kunstbeurs in Brussel een schilderij te koop was met een voorstelling van een groot schip dat op de spiegel het wapen van Friesland draagt. Uitgebreid onderzoek door het museum en door Remmelt Daalder, oud-conservator van het Scheepvaartmuseum uit Amsterdam, leerde dat het afgebeelde schip niets anders dan het vlaggenschip van Tjerk Hiddes kon zijn.

Het schilderij is van zeer hoge kwaliteit en draagt de signatuur van de gerenommeerde zeeschilder Abraham Storck. Hij was meester van een Amsterdams schildersatelier, waar veel fraaie zeestukken tot stand zijn gekomen. Hoewel niet met 100% zekerheid te zeggen is of Abraham Storck ook dit schilderij heeft vervaardigd, draagt het - gesigneerd en wel - onmiskenbaar het merk Storck.

De Ottema-Kingma Stichting heeft het schilderij van de Friesland verworven en geeft het in bruikleen aan het Fries Scheepvaart Museum, waar het een prominente plek zal krijgen in de afdeling van de Friese Admiraliteit.

Vanmiddag is het schilderij officieel overhandigd en gepresenteerd aan de huidige commandant van zijner majesteits- patrouilleschip Friesland, kapitein-luitenant ter zee Henk Suurveld.

Bron: Fries Scheepvaart Museum Sneek
Foto van Kapitein-luitenant Henk Suurveld is van Mirjam Bakker
 
16 jny om 17:39
 
Kantoarboekhandel Van der Meulen ferhst fan ut Groatsaan

SNEEK Groate reklamebiljetten met Wij gaan verhuizen en ruimen op! siere ut monumentale winkelpand fan Kantoorboekhandel Van der Meulen op ut Groatsaan. Nafraach leart dat ut bekende Sneker bedrif per november 2017 de binnenstad fan Sneek ferlate sal om sich in un pand op n fan de industry-terreinen fan de stad te festegen.

Un ferlies foar de binnenstad!

 
15 jny om 15:40
 
Briljante Boss op ut Mailieveld

Ut was myn earste en Bruce Springsteen syn 25ste konsert in Nederlaan. Ik weet nyt met wat foar un gefol The Boss fanmrren self wakker wurden is, mar de adrenaline spatte mij nch deur myn hele bealech. Allemachtech wat un spermoai konsert hew ik gister met maakt om nyt te sgen memorabel.

Even na 17.00 uur gistermiddach stapten wij met un moaie ploech minsen ut Maileveld in Den Haag op. De wearsomstandechheden wurdden in de loop fan de middach en avend hieltyd beter en ut grasfeld fan ut megagroate feld lach der ferder prima bij. Moai om te sin hoet sun ferskrikkelek groat feld um met dzenden minsen fult, gyn mins gelyk, stuk foar stuk nike figuren dyt allemaal blykber unselde passy dele: mzyk in ut algemeen en dizze avend met de Amerikaanse legende in ut bysonder.

Stonnen we earst nch wat an de sydkant fan ut terrein, na de biologise patat en ut evenementebier skoven we teugen un uur f half seuven hieltyd dichter naar ut poadium.

Helemaal foaran lukte nyt, dr stonnen de echte die-hearts wrfant sommege saterdach al anwezech waren! Mar dat we un moai plakje hadden wurdde tidens ut konsert al gau ddelek. Allemaal moai flk om oans heen, op un lbege Engelsman na dyt overigens an ut end fan ut konsert tch ok un god sin kreech.

Om acht minten over half acht breekt un rkaan fan lawaai los onder de 67.000 besoekers at The Boss en The E Street Band ut poadium opkomme.

BAFFFFFFF, at de earste noat fan Ballands met ut hearleke whoo ho ho hoo hoo anheft wurdt. Binnen no-time is ut pblyk en ik ok helemaal in un roes dyt pas even foar elf uur eindegd. Wat is in hemelsnaam tch de kracht fan dizze fitale rocker t de USA? Syn rauwe basstem? Syn charisma? Syn kracht om minsen met mekaar te ferbinnen? Un miks fan 1000 en n andere dingen? Ik weet ut nyt, mar ut is un geluksalech gefol in ekstremus. Su moai kan ut dan weze at 67.000 minsen helemaal t hun dak gaan f intns geniete fan mzyk.

Bruce Springsteen lult nyt, mar speult konstant deur met un passy om blij fan te wurden. Dizze man had der gisteravend enrm feul nocht an, dat was an alles te merken. Wat un hoogtepunten met nummers as The Night, My City of Ruins, ut fersoeknummer Jungleland. Ut fantastise gospelnummer Spirit in the Night. Ik fraach mij af f dat ut dan is wrt minsen naar hunkere f sut un besoeker naast mij oppert nu de ontkerkelijking hoog is, komt Bruce er voor in de plaats. Dat gaat mij dan krekt even te fer, Bruce is oans lieve Heer nyt, mar un fenomeen is hij wel!

Syn snerpende moanharmonika gaat dwars je heen, ut gitaargeld fan de bandleden wronder Steven van Zand binne sblym. Over sblimiteit sproken at Bruce Jersey Girl speult en singt nader ik ut foarprtaal fane hemel, wat un emoasys!

En su kan ik wel deurgaan, mar ut raakt un lezer noait su at wij ut gisteravend,tegare met de ok anwezege prinses Laurentien dyt ik spotte, beleefden.

Ut was su at de Engelsen om oans heen seiden AMAZING! Ik fon ut op syn Snekers joppech in ut kwadraat en dizze ervaring pikke se noait wear fan mij af. Bruce Springsteen, met syn fitale sestech-plus frynden, waren op ut Malieveld en ik was der bij! 
14 jny om 13:42
 
We komme der an!!


DEN HAAG - Nog een paar uur en het drassige Malieveld in Den Haag staat vol met fans van Bruce Springsteen. Om 15.00 uur gaat het veld open en om 19.30 uur speelt The Boss voor 67.500 bezoekers.
 
13 jny om 19:48
 
Paparazzi...

Foto W. Vellinga ( ok Sneek...)
 
13 jny om 19:19
 
Henk van der Zwaag: Dit folt as un Koaninkleke onderskeiding!

Fandaach achter Circus Mxima & Willem Alexander anweest ftewel ut Koaninklek besoek an Noardwest Fryslaan. En ik mut sge ut was un bysndere dach, wrbijt Koaningin Mxima as un magneet alle andacht naar har toetrekt.

Allienech dy skonen al met mega hoge stilettos, wat un gracieuze ferskining is sij tch! Uteraard ut hoedsje trk ok alle andacht, wrfant de Royalty fotografen baalden as un stekker. Se konden ut gesicht fan Mxima nyt su god in beeld krije. Nou ja sch, gewoan un kwesty fan op ut goeie plak staan! Der waren wel sun 60 persminsen bij ut besoek anwezch.

Sneker Geert Jan Douma, Kamerhear fan 'e Koaning hyt Willem Alexander welkom in St. Anne

En dat stonnen Jan Douwe Gorter, Rudy Bouma en ik fandaach tidens dit drukke werkbesoek. Wat un hektyk, wat un mediaspektakel. Ik w ut un kear metmake en fandaach was ut dus sufer. Weken fantefoaren hadden we oans akreditazy al anfraagd en ok kregen. Un draaiboek fan mint tt mint minutieus regisseard en ok nch us in praktyk brocht.

We waren trouwens nyt de enege Snekers dyt fandaach ut besoek ope fot flgden. Nim nou Empatec direkteur Henk van der Zwaag, hij het seker konneksys met oans stad. Van der Zwaag was helemaal t e skroeven na ut besoek fan ut Koaninklek echtpaar an de tomatenkwekerij in Wier, wrt Empatec bij betrokken is. It fielde as in Keninklike nderskieding, sei de Empatec-direkteur.

Krt drfoar opende de hemel syn slzen en kwam ut water met bakken t de lucht. Dat was dan ok ut enege minpuntsje drt de regisseurs fan ut spektakel gyn inflod op hadden. Prachtech was ok de ontfangst in de twee fan de Noardwest Friese 11-steden.

In Franeker ston ut flk rijedik op de Koaning en de Koaningin te wachten. Dr brocht ut echtpaar un besoek an ut Eise Eisinga Museum. Sinds Koaning Willem 1 was der nyt mear un Oranje op besoek weest. Drna ging ut in un koets met Friese pearden richting Sjkelaan, un plaatsje!

Stoer ok ut besoek an de werf fan Thecla Bodewees, hier had de majesteit har stilettos even tdeen en ferwisseld foar un paar tousloffen. Ut was dr tussen ut hamergeweld eigenlek heel rustech, krekt sulangt der op un Urker fiskotter un Urker op un trompet f su ut Wilhelmus begon te blazen. Hilarys moment!

Un ware triomftcht ferflgens op ut Statenjacht richting sentrum fan de Friese havenstad, drt op de kades honderden entsiaste toeskouwers stonnen. En de son skeen as noait tefoaren en un shantykoar song um de longen t ut lief. Even foar 16.00 uur was ut besoek aflopen en ging ut in un bakbeest fan un auto met AA wear richting Hofstad.

Geesje t Franeker is helemaal 'gek fan 'e Koaning & Koaningin', su't se self fertelde. En se kreech un handsje fan Mxima!

Ut Sirkus trekt ferder...

Hoe moai en foto-sjenyk ut Koaninklek besoek fandaach ok was, de kommende tiid mut twize f dit werbesoek ok echt soaden an de dyk set. Want dit gedeelte fan Fryslaan is un krimpgebied dr't de problematyk om an werk te kommen nyt snech is. De mediaboost sal ongetwifeld der toe bij drage dat Noardwest Fryslaan op'e kaart setten is. Dat is dan mar wear bonus en Mxima? Ut Koaninkleke ferskining ok op tousloffen! 
13 jny om 18:46
 
Ut Mxima & Willem Alexander Sirkus was here...!

Fandaach tegare met Rudy Bouma en Jan Douwe Gorter achter ut Mxima & Willem Alexander Sirkus anweest in Noardwest Fryslaan. We maakten de flgende repo:

 
12 jny om 19:54
 
De Utlopers Nederlaans Kampion Dweilrkesten

Wethouwer Maarten Offinga twittert der fleurech op los, dat De Utlopers Nederlaans Kampion Dweilrkesten wurden binne. De SWF loko burgemeester was de hele dach met naar Bemmel.


Ope FB-pagina ok al allemaal plezier:

Het feest is compleet! Voor de tweede keer op rij muzikaal-, showtechnisch- en overall kampioen tijdens de Bemmelse Dweildag! Wij gaan een feestje vieren! Proost!

Fan harten Utlopers! Sneek is groats op jum!

 
12 jny om 19:03
 
Bos- Meerzicht & Frits Klein

Gister was ik in Bos- en Meerzicht in Aldemardum, un prachtege srchboerdeij foar senioaren. Rudy B. en ik hewwe dr opnames maakt foar un bedrifsdoku. Praten met direketeur Debby Nota over har passy: ut runnen fan Bos- en Meerzicht!

Frits Klein, de bekende kunstenaar dyt logos ontwierp foar de Nieuwe Weme, de CAF en Batavus woande de laatste maanden fan syn leven in Bos- en Meerzicht.

Op 19 april jl. overleed de skepper fan Gurbe, weareldberoemd in Fryslaan deur de oneliners as kommentaar bij syn tekeningen fan ut wize boeremantsje met pet,piip en klompen.

Toen we deur ut appartementekompleks liepen kwamen we ok even in de leechstaande kamer drt Frits Klein syn laatste maanden deurbrocht. Hij mocht 91 jaar oud wurde. Un ryk leven.

In de gangen fan Bos- en Meerzicht hange enkele inlijste pentekeningen fan Frits Klein, dyt hij Debby Nota en de srchboerderij kado deed. Ok un inlijste Waterpoort!

Direkteur fan Bos - en Meerzicht, Debby Nota
 
12 jny om 09:37
 
Hoge opkomst bij bruisende open dag Kunstencentrum Atrium

De open dag van Kunstencentrum Atrium in Sneek kon op zaterdag 11 juni rekenen op enkele honderden bezoekers. Op de leslocatie aan het Oud Kerkhof maakten jong en oud kennis met lessen en cursussen op het gebied van muziek, dans, theater, muziektheater en beeldende kunst. Met allerlei activiteiten binnen en buiten het kunstencentrum was het een bruisende middag.

In het hart van het kunstencentrum was het van 12.00 tot 16.00 uur constant druk bij de informatiekraampjes die door Atrium-docenten werden bemand. De muziekleraren hadden hun instrumenten meegenomen. Mede aangestoken door het enthousiasme van de leerkrachten gaven veel mensen zich op voor een les of cursus. Ook werden er gratis proeflessen geboekt.

In de lokalen kon meteen al een speciale, korte proefles worden gevolgd: de muziektapas. Doordat deze kennismaking slechts twintig minuten duurde, kon er van meerdere instrumenten worden geproefd. Sommige bezoekers durfden het na een proefles aan om samen met andere proeflesvolgers een klein optreden te geven in de Noorderkerkzaal, die aan het kunstencentrum is verbonden.
Ook de open lessen en demonstraties konden rekenen op veel belangstelling.

Onder meer leerlingen en docenten van de cursussen pottenbakken, schilderen en beeldhouwen lieten hun vaardigheden zien. Verder namen bezoekers deel aan rondleidingen door Cultuur Kwartier Sneek (Theater Sneek, Poppodium Bolwerk en Kunstencentrum Atrium) en was er voor kinderen een puzzeltocht. 
11 jny om 23:02
 
Ut Sneek laat op gang

SNEEK - De 14de editie van Ut Sneek kwam laat op gang, maar nadat de zon steeds meer terrein won werd het Culturele feestje alsnog een groot succes. Na een uur of twee stroomde het publiek dan ook toe in het centrum van Sneek. Op meer dan tien podia traden ruim 1100 artiesten op.

De organisatie van Ut Sneek, samen met CSG Bogerman, Kunstencentrum Atrium, Cultureel Kwartier Sneek, de Vereniging Sneeker Zakenlieden en de Horeca van Sneek schotelden het publiek een gevarieerd programma voor. Op de foto, de musicaltalenten van musicalopleiding MUZT van Kunstencentrum Atrium die een compilatie uit de musical POPPINS lieten zien.
 
11 jny om 09:59
 
Een iPad droogt geen enkele traan.

Fanmrren lach der wear un digitaal blogpareltsje in myn mailboks. Elke saterdach begin ik met ut lezen fan 'Deze Week' fan KaBe ( = Kerst Boomsma ). Wannear pbliseart dizze oerbeskeiden blogger nou us op un groat platfrm? Syn blogs ferdin un groat pblyk, ut pblyk ferdint syn weargaloas moaie blogs!

"Wie gaat er voor mij een pakje sigaretten halen?"
Geen basisschoolleraar die het vandaag nog zou durven vragen. In mij jeugdschooltijd jaren zestig waren er nog geen antirookcampagnes, stuurde de juf van ons Friese dorpsschooltje nog gewoon leerlingen op pad voor haar nicotine behoefte.

Wij vonden het leuk. Bankbiljetje in de hand, schoolplein af, straat uit, winkeltje in, cht afrekenen: je was er eens lekker uit. Geen ouder klaagde.

Tegenwoordig zou de school op zn minst de inspectie op bezoek krijgen. Er zou een juridische procedure kunnen volgen. Een protesterende longarts in de krant. Toen niet. Het kan zelfs dat de betrokkenen voordelen zagen. Zelfstandigheid kweken, omgaan met geld, veilig oversteken.


Een rare gewoonte van mijn toenmalige onderwijzeres? Misschien. Toch kan het me, ook nu ik terugkijk, eigenlijk niet schelen. Sterker nog: als er wedstrijd 'Leraar van het Jaar' destijds had bestaan, had ik haar onmiddellijk aangemeld.

Of ze goed lesgaf, staat me niet eens meer zo helder voor de geest. Maar ze was er voor ons toen dat nodig was. Een klasgenootje, een van mijn beste vriendjes, werd ernstig ziek. De juf moest een groep 6 opvangen die heus wel doorhad dat er meer speelde dan een griepje. Ze nam me mee naar het ziekenhuis in Leeuwarden.
Ze was een stevige steunpilaar toen hij het uiteindelijk niet haalde.

Scholen profileren zich zelden met hun personeel. Ze pronken met interactieve lesmethodes, digiborden en tabletlessen. Maar een modern schoolbord heeft net zo weinig inlevingsvermogen als een met krijtjes.

Een iPad droogt geen enkele traan.

Het gaat om de poppetjes, ook in het onderwijs.
Koester die fijne meester. Haal eens wat lekkers voor die ene superjuf, als ze jarig is.
Al zou ik tegenwoordig een pakje Marloboro niet onmiddellijk aanraden.
 
10 jny om 18:30
 
Hebsucht

Tuurlek is ut pre hebsucht, niks anders. Alle kearen wanneart ik wear bij Mijn Tafel omstrn nim ik mij heilech foar gyn nieuwe ouwe boeken an te skaffen. Wr mut ik der met heen? Myn werkkamer staat al grtfol met literatuur. Myn pogingen om un slaapkamer te aneksearen lukke nyt omdat J. har ferstaan nch altyd nyt ferloren het: Gjin sprake fan!

Tch lukte ut mij gistermiddach foar de sufeulste kear nyt un jonge fan Stafast te wezen en gaf ik mij wear over toen ik ut prachtege boek Wat een weer!- Kroniek van het weer in Frieslandfan Klaas Ybema legen sach.

Un fraai illstreard boekwerk met moaie fotos en fol met grafieken, un standerdwerk. En ferdomd ik was der mar un paar senten an kwyt. Toen ik dit boek kocht, lach der ok nch sun kostlek boekje t de seary Monument van de Maand, un deeltsje over de Waterpoort. Konk ok nyt lge late.

Ut was dus wear helemaal mis!
 
9 jny om 22:00
 
CH Sneek is ut drpsfeest fan Tsjalhzum!

Fanavend bij ut Concours Hippique fan Sneek weest, f eigenlek mut ik sge bij Sneek. Ommers sinds foarech jaar wurdt dit hippys festein op ut terrein fan T&H Stables in Tsjalhzum houden.

Gekskearend noemde Herbert de Vries, de groat promotr & stimulatr, dit CH ut ultieme drpsfeest fan Tsjalhzum! Alle bewoaners fan Tsjalhzum fine ut un prachtech gebeuren, su fertelde Herbert.

Fanavend was ut god toeven op Tsjalhzum Beach tussen al dy prachtege pearden en de entsiaste peardeliefhewwers. Uteraard Herbert nch even fraagd wat der foar de kommende dagen nch mear op ut programma staat. Ut CH duurt nch tt en met sundach.

Mrren is der peardedressuur B t/m M2 en springen in de BB, B, L en M en dat allemaal op oans saanparkours. Saterdach de hele dach ponnys en ok dressuurspringen, met mar liefst 300 springponnys en sun 600 tt 700 dressuur kombinasys. En sundach dat wurdt d dach, we gaan foar ut earst in de geskiedenis fan de Sneker hippise sprt de Grote Prijs van Sneek riden. Dy wurdt notabene deur Van der Meer Metaat t Liwwarden sponsrd, das op um self wel apart nou?! Ik bin dr wel heel erkentelek foar, ut is trouwens wel un Sneker dyt dat dot."

"Ferder hewwe we nch ut teamspringen, ut is un hilarys spelletje. Ut is un team met un ponny- en un pearderter dyt tegare un parkoerske aflge mutte. An ut end mut de ruiter afstappe en heel hard naar de bel drave. Dy falle teraard omdat se de orintasy kwyt binne. En ferder binne der sundach nch de hogere klassen, ut Z en ut ZZ & su. Sundach hewwe we tussen de 1000 en 1200 start.

Dizze lokasy is in dy sin su bysonder omdat we hier op de saanpiste ride kanne. Dat het sufeul foardelen, we binne nyt mear afhankelek fan ut wear. Dy saanboaiem is helemaal kondisjoneard. We hewwe ut dit jaar nch professjoneler opsette kannen. Sin mar us hoe moai de dressuurbanen der inlge. 
9 jny om 10:17
 
Habtamu de Hoop is un ervaring riker!

Habtamu de Hoop is gyn winner wurden fan de finalewedstryd Op weg naar het Lagerhuis.

Geweldige ervaring gehad om te speechen voor de nationale tv, blij dat ik heb kunnen zeggen wat ik wou en dat het naar mijn idee ontzettend goed ging. Helaas zat de ultieme beloning met de reis naar New York er niet in (misschien had ik op mn 13e toch mee moeten doen, sette Habtamu op syn FB-site.

Dy laatste opmerking was un kwinkslach richting de tferkiezing fan de dertienjarege Lisa van der Geer t Eindhoven as bste fan de 3 finalisten.

Let even op ut pompebldsje fan Habtamu op syn linker revr! Habtamu kreech honderden reaksys op syn FP-post.
 
8 jny om 18:42
 
Ut groate aftellen is begonnen!
Flgende week binne we der bij in Den Haag op ut Malieveld, allemaal onder ut motto fan: no time to waste!
 
7 jny om 18:58
 
Habtamu de Hoop (18) in tv-finale Op weg naar het Lagerhuis


Habtamu de Hoop uit Wommels is een van de drie finalisten die door gaan naar de landelijke tv-finale Op weg naar Het Lagerhuis. De uitzending is te zien op 8 juni op NPO2. Dat Habtamu de Hoop een voortreffelijk speecher is, werd onlangs al duidelijk tijdens het Gesprek van Sneek waar hij zijn V-rede ook uitspraak. Zijn toespraak over de vluchtelingenproblematiek maakte diepe indruk bij de aanwezigen. Wie is Habtamu de Hoop en wat houdt deze achttienjarige RSG havo-examenkandidaat bezig?

Mijn voornaam Habtamu, wat rijk van leven betekent, past inderdaad beter bij mijn kleurtje dan mijn achternaam De Hoop. Toen ik acht maanden oud was, ben ik door mijn ouders geadopteerd. Ik ben geboren in Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopi. Daar ben ik te vondeling gelegd in een caf, zonder gegevens. Door puur geluk ben ik terecht gekomen in een weeshuis, waar ze mij de naam Habtamu hebben gegeven. Een vrij normale naam daar, in Nederland te vergelijken met Joop of Jan. Ik voel trouwens niet de behoefte om achter mijn eigen geschiedenis aan te gaan, niet omdat ik mij daar voor afsluit. Ik vind het zo wel best. Mijn ouders hebben mij al vroeg het verhaal verteld waar ik vandaan kwam, zodat je er later niet op een verkeerde manier mee geconfronteerd wordt. Ik heb ook nog een adoptieve broer uit Ethiopi, die twee jaar jonger is. Ik heb ook nooit problemen door mijn afkomst gehad, ik praat Fries net als de meeste mensen in Wommels. Iedereen kent elkaar, ze weten mijn geschiedenis in het dorp dus ook.

Sportief

Eigenlijk past het woord inburgeren ook helemaal niet bij Habtamu, die tot voor kort fanatiek kaatser in het Freuledorp was. In het Omrop Frysln programma Keatse foar dummys, speelde Habtamu een hoofdrol. Blijkbaar deed hij dat zo goed dat Omrop Frysln hem nu weer gevraagd heeft om een bijrol te spelen in een nieuwe tv-serie, waar hij verder nog niets over mag vertellen. Een reden om het kaatsen even op het tweede plan te zetten is verder dat Habtamu na het behalen van zijn havodiploma zich in heeft geschreven voor een studie journalistiek in Utrecht. Of hij aangenomen wordt is overigens nog niet bekend.

Helemaal zonder sport kan de jonge Wommelser niet, hij blijft wel lid van voetbalclub SDS uit Easterein. De A1 junior heeft al de nodige minuten in het vlaggenschip van SDS gemaakt. Eerder zat Habtamu op de voetbalschollen van SC Heerenveen en SC Cambuur, echter gewogen en letterlijk en figuurlijk te licht bevonden.

Vluchtelingenproblematiek

Na zijn deelname aan de wedstrijd Fries Jeugdparlement, waarbij jongeren in het provinciehuis bijeen komen om zogenaamd de provincie te besturen en ze zo kennis te laten maken met de politiek, kreeg Habtamu de opdracht zich te verdiepen over de vluchtelingenproblematiek. Door de verdieping in het onderwerp gingen Habtamu de ogen open en werd hij bijna misselijk van wat hij te weten kwam. Op school is het docent maatschappijleer Jos van der Lijke die haar leerlingen weet te motiveren voor het debatteren. Na aanleiding van zijn kennis schreef Habtamu ook zijn inmiddels bekende V-rede, waarin hij zich afvraagt wat er in Nederland veranderd is met een aantal jaren geleden. In de rede vraagt Habtamu zich af waar de liefde is gebleven die hij als adoptiekind heeft mogen ervaren. De rede was zo goed dat Habtamu ondertussen bij de beste drie speechers van Nederland zit. Heeft hij antwoord op de vragen die hij in de rede stelt?

Nee, maar ik weet wel dat je de AZCs nog veel meer open moet stellen, zodat mensen echt kunnen zien hoe het er is. Je kunt dan begrip voor elkaar krijgen. Ik heb wel veel positieve commentaren op mijn speech gekregen, mensen waarderen het wel. Er was maar n vervelende reactie op Facebook. Habtamu klinkt niet erg Nederlands, voelt zich zeker aangevallen. Ik zou eerst niet reageren, maar later heb ik het toch gedaan.

Ik verzoek U nogmaals mijn speech te beluisteren, dan leg ik U precies mijn verhaal uit, misschien dat ik daarna goed genoeg voor U ben om duidelijk te maken waar ik mijn kop vooruit steek, zoiets. Mijn vrienden reageerden massaal en van de negatieve persoon hebben we nooit meer iets gehoord.

Toen dat kleine vluchtelingenjongetje Aylan in september dood op het strand aanspoelde vond iedereen dat vreselijk. Een paar maande later in Keulen waren alle vluchtelingen weer verkrachters en staan veel mensen te brullen AZC weg ermee of nog erger. Dat de politiek dit allemaal laat gebeuren, dat vind ik triest.

Wilders

Onder mijn leeftijdsgenoten zijn er ook genoeg die belachelijke dingen over vluchtelingen zeggen, zonder te weten waar het over gaat. Ze praten vaak hun ouders na, die op hun beurt Wilders weer papagaaien. Ik heb door middel van gesprekken wel geprobeerd om hen op andere gedachten te brengen, maar dat lukt vaak niet. Misschien moet je dergelijke geluiden dan toch maar negeren. We hebben laatst op straat een filmpje opgenomen, waarbij we mensen iets vragen over vluchtelingen. Dachten heel veel mensen dat ik een vluchteling was. Gekke vooroordelen! Trouwens ik sprak laatst een donkere jongen in het Nederlands aan, toen bleek dat hij gewoon Fries kon. Ja, dat is dus ook een vooroordeel van mijn kant.


Ik zou wel graag eens met Wilders willen praten en hem dan wijzen op de grote verantwoordelijkheid die hij heeft. Door zijn uitspraken zaait hij haat. Ik ben absoluut voor vrijheid van meningsuiting, maar Geert Wilders zorgt er voor dat de discussie een negatieve kanteling krijgt in de vluchtelingendiscussie. De argumenten van Wilders slaan vaak nergens op. Dat de media hem zon platform geeft begrijp ik niet, hierdoor groeit zijn aanhang alleen maar.

SPEECH

Als ik s avonds naar het nieuws kijk, begin ik me te steeds vaker te schamen voor mijn eigen bevolking,
de mensen die mij in 1998 ondanks de des tijdse oorlog tussen Ethiopi en Eritrea opgenomen hebben in onze maatschappij en omarmd hebben met liefde.

Met tegenzin keek ik afgelopen maand weer naar het NOS-journaal.
AZC weg er mee wordt er van de daken geschreeuwd, ik zie spandoeken op straat een asielzoeker met volle zak pakt uw dochter met gemak
varkenskoppen die in bomen worden gehangen.
Ik begin me steeds vaker af te vragen waar de liefde is gebleven die ik als adoptiekind heb mogen ervaren.

Maar als ik me eenmaal verdiep in onze geschiedenis, vind ik dit erg vreemd.
In de Tweede Wereldoorlog gaven velen van onze grootouders onderdak aan de Joden,
na de zware aardbevingen in Hati in 2010 haalden wij Nederlanders met zijn allen 111 miljoen euro op, 111 miljoen!

En ook nu zetten duizenden mensen zich vrijwillig in voor vluchtelingen. In Capelle moest er een wachtlijst komen niet voor vluchtelingen, maar voor vrijwilligers

We zien alleen nog maar heftige beelden en confrontaties op het nieuws maar het blijkt als we beter kijken dat we nog niet eens zo slecht zijn met zn allen.

In Nederland, een van de veiligste en rijkste landen ter wereld, zijn we al ver gekomen.
Onze beschaving is geen dun laagje vernis, maar een dikke vetlaag, een dikke vetlaag die ons warm houdt.
Een dikke vetlaag bestaande uit een grote meerderheid goedwillende mensen.
Laten wij de zwijgende meerderheid opstaan om te laten zien dat er ook mensen zijn, die ondanks de grote druk die vluchtelingstroom met zich mee brengt, bereidt zijn om je welkom te heten.
Als de dijken breken worden we geen apen, maar excelleren we in menselijkheid

INTERVIEW met Habtamu de Hoop dat ik voor Groot Sneek met hem had ( Groot Sneek- april 2016 )
 
7 jny om 17:14
 
De Koaning & de Koaningin komme naar Fryslaan

As de koaning gaat marsjearen met syn honderd dzend man, ja 100.000 man! Dan is der wat an de haan in Fryslaan. Anstaande maandach komt ut koaninklek echtpaar naar Noardwest Fryslaan foar un werkbesoek. Weken, su nyt maanden binne de bewoaners fan dat gebied dan ok al druk in de wear om sich foar te bereiden op ut besoek.

Tegare met Rudy Bouma, fan Friesland Actueel sal ik bij ut besoek weze. Fanmiddach binne we al fast bij twee bedriven op besoek weest om 'beelden te skiten'. We hewwe al un blik achter de skermen nimme maggen.

Bij de tomatekwekerij fan Empatec in Wier en bij un Skeepswerf in Harlingen. An alles is te merken dat der wat bysonders foar dizze (krimp-) regio staat te gebeuren.

Iedereen wil maandach wat moais fan syn bedrif sin late en dat is nyt alliennech foar Willem & Maxima mar ok foar al dy tientallen sjoernalisten dy't in de karavaan metride salle.

Prachtech om su'n happening us fan heel dicht bij te maken en ferslach fan te don.

Kruizinga Heerenveen

Earder op'e dach was ik in Heerenveen bij Rennie & Alle Kruizinga foar un gesprek over hun bedrif en over de Glasblazers. Prachtege hardwerkende minsen dy't plezier in ut leven hewwe en dat graach tstrale naar anderen. Ok dit besoek was inspirearend, in de keuken sin fan MKB Nederlaan!

Al met al opnieuw un dach om in te lijsten, ik weet dat ut un bitsje eentoanech wurdt, mar ut ferfeelt mij gyn sprt!
 
6 jny om 18:48
 
Dyn ogen binne dyn kamera's!!

 
6 jny om 17:44
 
Boek oud-minister Pieter Winsemius over verleidelijke Friese prinses

Zaterdag 11 juni verschijnt bij uitgeverij Wijdemeer het boek "Rowena, de sage van een Friese prinses" van oud-minister Pieter Winsemius. Het is een hervertelling van een oude sage uit de Chronique ofte historische geschiedenisse van Vrieslant (1622) over Rowena, de mooie dochter van de Friese prins Hengistus.

Volgens deze sage was Hengistus samen met zijn broer Horsus door de Britse vorst Vortigern te hulp geroepen toen die de problemen met rovende Schotten en Gallirs niet meer zelf de baas kon. Als aanvoerders van duizenden Friezen, Jutten, Angelen en Saksen maakten beide de oversteek naar Brittanni.
In het gevolg was ook de verleidelijke Rowena. Nadat zij eerst de kroonprins verleid had, trouwde ze uiteindelijk met zijn vader, koning Vortigerno. De toenemende invloed van de niet-Britten leidde tot grote onderlinge spanningen in het Britse rijk, waarbij Rowena als middeleeuwse femme fatale een niet altijd fraaie rol speelde.

Pieter Winsemius is bedrijfskundige en oud-minister en daarnaast als genealoog kenner van de Friese geschiedenis.

Het boek is te krijgen in de boekwinkel en in de webshop van Wijdemeer.
 
5 jny om 12:39
 
Slachtemarathon 2016: warm in meardere opsichten

Foto: Jan Douwe Gorter

Un dach na de Slachtemarathon sit de kp nch fol met impressys fan un onfergeteleke dach en beelden dyt teraard te fangen binne in woarden. Omdat myn blog pretendeart persoanlek en liever nyt priv te wezen, don ik un poging om un ferslach te geven, myn ferslach wel te ferstaan. Su at ik ut gister ondergaan hew as deelnimmer fan un nike tcht dyt su langsamerhaan bij de ikoanen fan Fryslaan hoart.

Gister gaf ik al an dat dizze tcht foar mij un finale afrekenening was met de fysike problemen fan de aflopen 3 jaar, un kloateperioade in myn leven. Toen ik in september 2013 as un siik fogeltsje tussen de lakens fan un MCL-sikenhsbd lach bij te kommen fan de 3-dubbele by-pass-operasy froeg kardioloooch Dr. Porta mij f ik ok dolen had. Jaseker, ik wil in 2016 De Slachte wear met myn J. lope! Gister loste ik dy belofte in.

Ut is 04.15 uur at de wekkerradio afgaat. Na un ferfrissende does en un stevech ontbijt met twee bananen en yoghurt& muesly om 05.20 Kees, Rinske & Stephanie fan hs hale, Fersamele op ut Carpoolplak in Pasveer. Over Heerenveen richting Reard, omdat de rganisasy fan de fijfde Slachtemarathon dizze rte angeven het. Un dramastart, anders kan ik ut nyt noeme. We rake met honderden andere Slachtelopers in un kilometers lange file wrt we twee uren in sitte. Wonder boven wonder raak ik nyt opfokt, ik blif rustech. Dat het in ut ferleden wel us anders weest. Foardeel fan de parkearproblemen is dat we futdaleks in de bus kanne en ok de start in Easterbierrum ferloopt hierdeur pefekt.

Un groat gedeelte fan oans Sneker groep het de pearse polo fan Samenloop voor Hoop om de skouders. We binne su lopende reklame foar ut andere groate evenement wrt we in september an metdon salle. Never a dull moment nou?!

An ut begin fan de Slachtemarathon wurdt al gau ddelek dat ut un warme tcht wurde sal, de temperatuur is al dik boven de twintech graden. Fan ut moment dat we in de bus stappe is de sfear posityf, ut mienskipsgefol absolt anwezech. Ut geeft un gewelde boest dat je onderwech al dy kunstenaars, teaterminsen, mzikanten, daansers en entsiate frijwillegers teugen komme.

Dat spesjale Slachtegefol is nyk, dat mutte je opslurpe met folle teugen. En dat don we, krekt as al dy liters focht onderwech. De petsjes en andere hoofdeksels wurde onderwech regelmatech in un tobbe met water deen om de kp mar god koud te houwen. Hearleke warme soep met ballen in n fan de Oaseplakken gaat der in as un preek bij un griffemearde ouderling.

De man met de hamer, we komme um op de eeuwenouwe Slachtedyk allemaal teugen, nyt stoer don om suks te ontkennen. We ferslaan de Slachtebeul met oans gesang! Wonderbaarlek hoe ut singen fan ferskes un mins wear in kadaans brenge. Dat binne de kipefelmomenten. Nyt te loven dat un groep fan 25 wandelaars t folle burst naast wat skuinere teksten ok Dank U voor deze nieuwe morgen metsingt!!

Suk skrif komme we onderwech un heel soad kulturele eksplosys teugen, tefeul om hier op te noemen. Mar dy eksoatise trommelaars ontlokke mij un fierletterwoard dat ik graach herhaal: MEAR MEAR MEAR!!

Na 44.4 km, foar je offisjeel starte lch je ok nch un antal meters af, komme we na acht uur en 17 minten over de finishlijn in Raard. Un gloarieus moment met al dy honderden toeskouwers ane kant. Un euforys gefol om ut Slachteblokje in ontfangst nimme te maggen. At ik bier en ros t de feesttent ophaal, kan ik ut nyt late om met un jonge frou even te daansen ope klanken fan Tina Turner har Rolling on the River. Ik fol mij as Adonis in ut kwadraat!. De andere merke niks fan myn strapatsen ope daansfloer.

At we na de goddeleke lekker bierkes op soek gaan naar oans auto, bliekt dat ik mrrens in alle hektyk de groate lichten anlaten hew. Der sit gyn leven mear in de swarte Opel. Ik wurd der nyt anders fan en fersier binnen no-time un helper in noad dyt de startkabels befestegd. Ok hier al wear un hilarys moment dat ut Julius Caesar bliekt te wezen.

Ut past naadloas in ut beeld fan de Slachtemarathon 2016! 
4 jny om 22:03
 
Slachte 2016: Un Gouden Dach!!

Mrren flgt ut ferslach!
 
3 jny om 12:49
 
Slachte 2016

Mrren is ut dan sufer! Tegare met al dy andere dzenden sal ik de Slachte Marathon lope. Toen ik in september 2013 in ut MCL lei te bekommen fan de bijpas-operasy hew ik dolen steld. Een drfan was met myn J. & frynden & fryndinnen de Slachte fan 2016 te lopen. Su salle der mrren heel wat minsen weze dy't nyt 'sumar'lope. Organisasy fan de Slachte alle skses toewnst. De deelnimmers nyt minder.

Myn J. is der ok helemaal klaar foar. Se maakte mij fanmrren wakker met ' ik fiel mij as Kiki!' Ik docht dat kon wel minder om wakker naast te wurden. Ferflgens ontwaakte ik rw t myn droom, toen de immer nuchtere J. ferflgde met " ik haw lst fan myn kten....!"


 
2 jny om 19:17
 
Stef Bos

Het zit erop

Gisteren een mooie laatste in Roeselare
Van
Een sprong in de tijd
Een toer die nog even mag nazinderen
In een andere gedaante
Het dak eraf
In de open lucht
Soest en Bloemendaal
De lichtjes kunnen naar de zolder
Instrumenten naar huis
Het was een feest
Met dank aan onze bende
Muzos,technos en strijkers
En natuurlijk
De toehoorders
De toeschouwers
Van Roeselare tot Amsterdam
Van Groningen tot Mechelen
Van Sneek tot Antwerpen
 
2 jny om 19:09
 
Boek over de beeldhouwer van s mem

Vrijdag 3 juni verschijnt het boek Heit van s Mem over de beeldhouwer Gerhardus J. Adema. Adema (1898-1981) is vooral bekend vanwege s Mem. In het boek is de geschiedenis van het tot stand komen van dat beroemde beeld, dat heel wat voeteh in de aarde had, uitgebreid beschreven. Maar behalve s Mem liet Adema ook nog ander werk na: schilderijen, tekeningen, houtsnijwerk, beeldhouwwerk, medailles en penningen.

Over zijn leven en werk als kunstenaar was nog niet zo veel bekend. Aan de hand van gesprekken met familieleden en vrienden heeft journalist Piet Prins in dit boek een levensschets geschreven. Het geeft een beeld van een productieve kunstenaar die buiten het Friese kunstcircuit om gestaag heeft doorgewerkt aan een groot oeuvre voor een breed publiek.

Het boek verschijnt ter gelegenheid van drie tentoonstellingen over het werk van Adema in Tresoar, Historisch Centrum Leeuwarden en het Frysk Lnboumuseum.

De verkoopprijs is 19,50. Het is te koop in de (internet-)boekhandel en in de webshop van Wijdemeer.
 
1 jny om 20:31
 
Wille Snekers & Friezen Arno Brok wear ths hewwe?

John Jorritsma bij ut afskeid fan burgemeester Arno Brok. Op dit moment un soad onderbk reaksy's over de teruchkear fan de mateloas populre Brok. At ik de FB love mut, dan binne der genoech lui dy't um wear teruchhale wille naar Fryslaan. Brok s de ideale opflger fan Jorritsma weze as CvdK.

De tiid sal ut leare!
 
1 jny om 14:51
 
Een Frieslander!!