dagboek > overzicht
Dagboek júny 2016Bekiek hele maand 
 
17 júny om 19:08
 
Tjerk Hiddes is thús…

Dit voorjaar heeft de Ottema-Kingma Stichting een uniek schilderij verworven met een voorstelling van het oorlogsschip Friesland, het vlaggenschip van Tjerk Hiddes de Vries. Gedetailleerde afbeeldingen van dit schip waren tot nu toe onbekend. Het schilderij is in bruikleen gegeven aan het Fries Scheepvaart Museum te Sneek.
Admiraal Tjerk Hiddes de Vries wordt beschouwd als de grootste zeeheld van Friesland. Hij behaalde triomfen in de strijd tegen Zweden en in meerdere zeeslagen tegen Engeland (de Vierdaagse en de Tweedaagse Zeeslag). Op een schilderij van één van deze zeeslagen is het schip van Tjerk Hiddes heel miniem op de achtergrond weergegeven. Dat was tot nu toe de enige afbeelding van het schip van deze Friese zeeheld.

In het voorjaar kreeg het Fries Scheepvaart Museum van een in de provincie Limburg woonachtig lid van de Vereniging Vrienden van het Fries Scheepvaart Museum een tip, dat er bij een kunstbeurs in Brussel een schilderij te koop was met een voorstelling van een groot schip dat op de spiegel het wapen van Friesland draagt. Uitgebreid onderzoek door het museum en door Remmelt Daalder, oud-conservator van het Scheepvaartmuseum uit Amsterdam, leerde dat het afgebeelde schip niets anders dan het vlaggenschip van Tjerk Hiddes kon zijn.

Het schilderij is van zeer hoge kwaliteit en draagt de signatuur van de gerenommeerde zeeschilder Abraham Storck. Hij was meester van een Amsterdams schildersatelier, waar veel fraaie zeestukken tot stand zijn gekomen. Hoewel niet met 100% zekerheid te zeggen is of Abraham Storck ook dit schilderij heeft vervaardigd, draagt het - gesigneerd en wel - onmiskenbaar het merk Storck.

De Ottema-Kingma Stichting heeft het schilderij van de Friesland verworven en geeft het in bruikleen aan het Fries Scheepvaart Museum, waar het een prominente plek zal krijgen in de afdeling van de Friese Admiraliteit.

Vanmiddag is het schilderij officieel overhandigd en gepresenteerd aan de huidige commandant van zijner majesteits- patrouilleschip Friesland, kapitein-luitenant ter zee Henk Suurveld.

Bron: Fries Scheepvaart Museum Sneek
Foto van Kapitein-luitenant Henk Suurveld is van Mirjam Bakker