dagboek > overzicht
Dagboek júny 2016Bekiek hele maand 
 
24 júny om 17:50
 
European Youth Music Festival in Sneek heet: At The Watergate!

Vanmiddag is tijdens een perspresentatie door de projectgroep rondom het European Youth Music Festival 2018 (EYMF) de officiële naam bekend gemaakt: At The Watergate!

Grote initiator van het festival Lieuwe Toren, hij is ook de festivaldirecteur, maakt de naam bekend en werd ook meteen de site van het festival gelanceerd op www.atthewatergate.com

“Watergate is uiteraard de letterlijke vertaling in het Engels van onze Waterpoort, het centrale iconische monument waar het festival zich min of meer rondom zal afspelen”, verklaarde Toren.

Dat het een gigantisch groot festival gaat worden staat nu al als een paal boven water.

Artistiek directeur Ben van de Knaap schetste in een aantal ‘weetjes’ wat de omvang van het Watergate Festival zal zijn. Zo zullen er 7000 jonge deelnemers uit maar liefst 23 landen naar Sneek komen. Zij zullen muziek op 50 podia in de stad spelen, zowel in- als outdoor. Verwacht dat er 650 voorstellingen gegeven worden. De deelnemers zullen met 234 bussen vervoert worden.

“Als je die achter elkaar zou zetten, dan krijgen we een rij van Sneek tot Scharnegoutum”, heeft Van der Knaap berekend. Waar die vehicles geparkeerd gaan worden is nog een punt van zorg. De huisvesting van de deelnemers zal in Sneek plaats moeten vinden , in scholen en sporthalen. De theaterdirecteur had ook al even laten uitrekenen hoeveel gezonde maaltijden er worden geserveerd: “61.000 en 1 beurten!” Van der Knaap dagdroomde al over de komst van Jamie Oliver die samen met de plaatselijke horeca deze maaltijden zouden verzorgen.

“Als de begroting het toe laat zou het aardig zijn om al deze duizenden kinderen tegelijkertijd te laten eten op pontons die in de stadsgrachten aan het Klein- en Grootzand komen te liggen”, vertelde op zijn karakteristiek gortdroge manier.

Er komt een openingsspektakel en sluitingsceremonie. Er worden in totaal 60.000 bezoekers naar de Waterpoortstad verwacht. Als beoogd festival terrein wordt gedacht aan het Martiniplein met zijn ruim 4000 m˛ uitermate geschikt aldus Van der Knaap. Ook voor de opening en de slotacts had Van der Knaap al een aardige locatie op het oog: De Kolk bij de Waterpoort.

Wethouder Mirjam Bakker: Heel blij met dit festival voor SWF!

Het ambitieuze muziekfestival heeft in de Rabobank en het Old Burger Weeshuis de twee hoofdsponsors gevonden. Er is op dit moment nog een gat van een tot anderhalve ton in de begroting van 1,4 miljoen euro. “Een te overzien bedrag”, vindt Lieuwe Toren.

Arie Keijzer, samen met Anne Oosterhaven projectmanagers van het festival onderstreepten nogmaals de educatieve waarde van het dertiende EYMF.