|
|
4 ňktober om 16:55 |
|
Dat ut moai wear is, hoef ik nyt te fermelden, dat het ideréén self wel in de gaten. En dat ik sukrekt ut gras maaid hew, is nou ňk bepaald nyt weareldskokkend. Met andere woarden ik hew fandaach wat un saaie dach. Foar de klas staan, lokaal oprúme. Bitsje foarbereide foar de folgende skoaldach. Fanavend nňch un ouderavend. Nee, dizze dachboekstukjes hewwe wel us spannender weest.
Ondertussen boert mij de frikandel spesjaal, dy't ik fanmiddach 'tussen de middach', opeten hew mar núver op. Su hewwe je trouwens wel twee kear wat an un fette hap. Ja, ut is hier frikandel en gyn frikadel. Ut ferskil? Lees mar even wat ik op de site 'taaluniversum' fon:
" Vraag Is de juiste vorm frikadel of frikandel?
Antwoord Welke vorm juist is, hangt af van wat bedoeld wordt. Een frikadel is een gehaktbal die vooral in België gegeten wordt. Een frikandel is behalve in Belgische ook te vinden in Nederlandse snackbars; het is een gefrituurd worstje, gemaakt van gehakt vlees. In België wordt de frikandel ook wel curryworst genoemd."
En ferder nňch:
Direct naar menustart » taal » advies » Frikandel / frikadel
Vraag Is de juiste vorm frikadel of frikandel?
Antwoord Welke vorm juist is, hangt af van wat bedoeld wordt. Een frikadel is een gehaktbal die vooral in België gegeten wordt. Een frikandel is behalve in Belgische ook te vinden in Nederlandse snackbars; het is een gefrituurd worstje, gemaakt van gehakt vlees. In België wordt de frikandel ook wel curryworst genoemd.
En ferder las ik dęr nňch:
" Frikadel is afgeleid van het Franse woord fricadelle ('gehaktbal'). Dat woord is verwant met fricandeau ('mager kalfs- of varkensvlees') en waarschijnlijk ook met fricassee ('in stukken gehakt vlees').
De aanduiding frikandel is eind jaren vijftig bedacht door Gerrit de Vries, een snackfabrikant uit Dordrecht. Toen de gehaktbal van De Vries in verband met nieuwe wettelijke eisen voor het meelgehalte in vleesproducten niet langer gehaktbal mocht heten, gaf de fabrikant hem de vorm van een ruwe worst en noemde hij hem frikandel. Een andere fabrikant, Beckers, nam die naam over toen hij uit de ruwe worst de hedendaagse gladde versie ontwikkelde."
|
|