dagboek > overzicht
Dagboek febrewary 2017Bekiek hele maand 
 
21 febrewary om 17:59
 
HET LEGIOEN

Dit fascinerende boek neemt je mee in de wereld van de meest fanatieke supportersgroep van Nederland. Die van volksclub nummer één, Feyenoord. Het Legioen gaat over het memorabele seizoen ‘98/’99 waarin Feyenoord zich voor het laatst liet kronen tot landskampioen. Gezien door de ogen van de fanatieke supporter die in weer en wind zijn club overal achterna reist en zijn eigen weg naar het kampioenschap beleeft. Het geeft een gedetailleerde inkijk in de cultuur van het Legioen rondom en tijdens de wedstrijden, waarbinnen een cocktail van emoties rond raast. Het geeft de sfeer van het stadion weer, de bizarre belevenissen op de tribune, de reizen naar tal van (rivaliserende) clubs en het thuiskomen in de eigen Kuip. Eeuwige liefde, blinde haat, diepe ontgoocheling en intense vreugde; niets is het Legioen vreemd. Auteur en gepassioneerd Feyenoord fan Berne van Leeuwen vertelt het verhaal van dit florerende seizoen van binnenuit het Legioen met al z’n mooie, maar ook rafelige kanten.

Het is inmiddels bijna achttien jaar (!) geleden dat ruim honderdduizend fans op de Coolsingel bijeenkwamen. Feyenoord vierde de laatste titel van de eeuw, maar ook direct de laatste uit de clubgeschiedenis tot dusver.
De liefde voor Feyenoord zit diep. De echte supporter is ermee geboren en draagt het bij zich tot zijn laatste adem. Auteur Berne van Leeuwen bezocht in het legendarische seizoen ‘98/’99 als 20-jarige naast de thuiswedstrijden ook voor het eerst alle uitwedstrijden.

De supporters staan nadrukkelijk centraal in verhalen die je meenemen naar de tribune. Zoals een kolkende Kuip tijdens de Klassieker. Een hectische avond in het Gottlieb Daimler Stadion van VfB Stuttgart, gevolgd door een gitzwarte avond in Rotterdam. De bizarre treincombi’s naar PSV en Ajax. De rellen rondom de bekerwedstrijd tegen ADO Den Haag. Maar ook de heftige busreizen naar FC Twente en FC Utrecht en de last-minute goals tegen SC Heerenveen en Vitesse. En uiteraard de dag van de veertiende landstitel tegen NAC en het daaropvolgende memorabele feest op de Coolsingel. De dag dat Ulrich van Gobbel sprong om te laten zien dat hij geen jood was.

De pracht van zijn club zit volgens Van Leeuwen niet zozeer in de prestaties. De liefde zit in zoveel andere dingen. De Kuip die zo heerlijk los kan gaan, de onvoorwaardelijke steun van het Legioen, het repertoire clubliederen, de advocaat en havenwerker die brullend zij aan zij staan, met duizenden naar een vreemde stad gaan, fakkels, de strijd om kaarten, rivaliteit, Rotterdamse trekjes, de strijd met stewards en ME´ers, supportersacties, en de wisselwerking tussen verschillende typen supporters die samen het Legioen vormen. En uiteraard de binding met de stad Rotterdam. Het zit barstensvol ziel en passie.

Het Legioen is als een blok beton. Al kan je niet zeggen dat het wordt verwend met veel zilverwerk. Aan ieder succes gaan veel meer dieptepunten vooraf. Het is vallen en weer opstaan. Misschien wordt juist daarom een prijs zo hartstochtelijk gevierd dat de Kuip trilt op zijn grondvesten. Als er wat te vieren is, is er geen houden meer aan. Je weet immers nooit hoelang je er weer mee vooruit moet.
Dit boek is passievol, vol trots en liefde. Soms ook rauw en ruig. But it is just the way it is. Dít is Feyenoord!

Berne van Leeuwen (1979) is geboren en getogen in Maassluis. Als groot Feyenoord fan groeide hij op met de liefde voor zijn club. Hij verliet zijn regio om marketing te gaan studeren, maar volgde altijd intensief zijn club. Hij is nog steeds een fanatiek aanhanger van zijn Feyenoord en bezoekt nog steeds de wedstrijden. Dat liefde ver kan gaan, blijkt uit het feit dat hij inmiddels een seizoenskaart van Excelsior heeft gekocht, alleen maar voor het geval Feyenoord daar op 7 mei het mogelijk kampioenschap behaalt.

Berne van Leeuwen werkt in sales en woont met vrouw en kind in Utrecht.

Technische gegevens Het Legioen:
Verschijning: eind maart 2017
Formaat: 16 x 24 cm
Omvang: ca. 300 pagina’s,
Uitvoering: paperback met fotokatern
ISBN: 9789089753823
Prijs: € 19,95