dagboek > overzicht
Dagboek maart 2017Bekiek hele maand 
 
10 maart om 17:53
 
Un posityf ferhaal over KH2018 fanút de échte Kulturele Hoofdstad!





At the Watergate: Europese culturele annexatie van Sneek!

De dertiende editie van het European Youth Music Festival is voor de gelegenheid omgedoopt in ‘At the Watergate’. Vorig jaar, op 24 juni,vond de kick off van dit muziekspektakel plaats, waarbij vanaf 8 tot 12 mei 2018 ruim 7000 talentvolle jonge muzikanten uit heel Europa optreden. Omdat de muzikale festiviteiten plaats vinden in en rond Sneek is er gekozen voor de alles zeggende naam ‘At the Watergate’.

Ondertussen draait de organisatie voor het megafestival op volle toeren. GrootSneek sprak met directeur bestuurder Lieuwe Toren van Cultuur Kwartier Sneek en Ben van der Knaap, artistiek directeur van ‘At the Watergate’ over de actuele stand van zaken, zo’n 450 dagen voor de officiële aftrap van het feest.

Hoe staat de organisatie ruim een jaar voor aanvang van het festival voor?

“De organisatie verloopt tot nu toe prima. We hebben een compacte groep die het festival gaat doen, want je kunt een dergelijk evenement nooit alleen runnen”, zegt Lieuwe Toren. “Die compacte groep bestaat uit Ben van der Knaap, hij doet een stuk van de artistieke productie. Jelle Snijder hebben we aangetrokken als uitvoerend producent. Hij gaat over de podia,de snoertjes en de eetgelegenheden om maar eens iets te noemen.

Verder hebben we net een nieuwe publiciteitsmedewerkster aangesteld. Er zit een financiële man bij en er is iemand uit Amersfoort die het congres gaat verzorgen. Verder werken het hoofd techniek van ons eigen centrum mee voor het verrichten van hand en spandiensten. Daar omheen zit een groep van mensen waar wij veel vertrouwen in hebben. Zij hebben al mee gewerkt aan verschillende grote evenementen.”

Bij de presentatie van ‘At the Watergate’ werd gesproken over maar liefst 49 podia en 650 concerten. Zijn die aantallen nog actueel?

“Het wordt zelfs eigenlijk een beetje meer, omdat we eerst satellietpodia hadden bedacht. Een podium in Bolsward, in Workum, in Heeg en ga zo maar door. Er zijn echter nogal wat verenigingen en clubs in de Zuidwesthoek die zich graag aansluiten willen bij het festival. Wij hebben daar positief op gereageerd en gezegd dat betekent dat je een stukje van het festival in je eigen dorp of plaats moet adopteren.

Je moet dan zelf op zoek gaan naar de middelen om het voor elkaar te krijgen, met lokale ondernemers en een hamer en spijkers een podium neer zetten. Wij leveren dan de muziek wel. Ook zijn we bezig met de basisscholen om daar een programma neer te zetten. De aanmelding om iets te doen is in de dorpen vrij groot. MIENSKIP, en nu eens dat woord niet misplaatst gebruikt. Wij leveren de internationale groepen die in de dorpen gaan spelen”, vertel Toren.

Om al die muzikale gasten van eten te voorzien was er ook sprake van om dat boven de stadsgrachten te doen. Is dat idee er nog steeds?

“Het idee leeft nog steeds, alleen in een iets andere vorm. We hebben dat ooit de Waterramblas genoemd. Het heeft een heel praktisch doel om de deelnemers gelegenheid te bieden te kunnen eten. Ook nog eens in shifts. Om nu 7000 kinderen en jong volwassen tegelijkertijd te laten eten dat lukt niet.

We komen uit boven de zestigduizend eetbeurten. We gaan daar de Sneker horeca zeker bij betrekken. De gedachte omdat in het stadscentrum te doen hebben we laten varen. We denken er
nu over om die Waterramblas in de nabijheid van het cultuur kwartier te organiseren. Het heeft een kostenbeperkend aspect en ook de verbinding met het festivalterrein op het Martiniplein houd je dan in stand.

De gedachte is om op het water een aantal buffetcompartimenten te regelen, waar mensen door heen kunnen lopen met een bepaalde kleurcode. Het zal met militaire precisie gedaan moeten worden. We zijn nog steeds druk bezig met de huisvesting van alle deelnemers, maar daar kan ik nog niet alles over zeggen”, aldus Ben van der Knaap.

Hoe ziet het programma er op dit moment uit?

“Ik mag het programma artistiek inhoudelijk begeleiden, dat laat mij deze vraag ook maar beantwoorden” antwoordt Ben van der Knaap. “Wij bieden de groepen die uit heel Europa komen de faciliteiten om datgene te doen waar ze goed in zijn. Dat kan een jazzcombo zijn, of een symfonieorkest, een musicalgroep en noem verder maar op. Dat is de hoofdcomponent. Daarnaast hebben we een opening- en een slotact.

Voor het begin maken we gebruik van het format van het ‘Sneker Simmer Kolk Concert’, want daar bij de Waterpoort zal de opening ook plaatsvinden. We gaan daar alle deelnemers voorstellen. Vervolgens gaat dat naadloos over in een groot evenement op een heel groot podium, met hoogstwaarschijnlijk een cross-over programma op muzikaal gebied wat de deelnemers ,Snekers en Súdwesthoekers mooi en spectaculair zullen vinden.

Er worden dan in de twee dagen die volgen op zo’n vijftig podia meer dan achthonderd concerten gegeven. Op de vrijdag zal er dan een slotact plaatsvinden op het Martiniplein, wat met de componenten gemaakt zal worden vanuit de boezem van het Cultuurkwartier. De Bogerman Bigband onder leiding van Anne Oosterhaven zal hier aan meewerken. Sneek krijgt er gedurende drie dagen een derde aan inwoners bij zodat het niet te vermijden valt dat hier een groots festival is. De stad wordt tijdelijk geannexeerd door allerlei culturele mensen uit verschillende Europese landen.

Als het lukt komt op het festivalterrein als herkenningspunt het hoogste reuzenrad van Europa te staan. Je moet niet onderschatten wat een uitstraling dit festival naar onze gemeente zal hebben we ramen meer dan 60.000 bezoekers en voor de deelnemers zal hun - ongetwijfeld prettige verblijf- onverbiddelijk de rest van hun leven een blijvende en unieke herinnering zijn, city branding avant la lettre.”

Als laatste nog een vraag over het financiële aspect, hoe hangt die vlag er nu bij?

“We zijn op dit moment met zes fondsen bezig, maar er moeten nog zes fondsen bij. Het ene fonds zegt dat we te vroeg zijn, terwijl het andere fonds zegt dat ze druk bezig zijn met het uitkiezen van de verschillende Culturele Hoofdstadprojecten.

Dat het festival hier gaat komen is inmiddels zeker, zoveel financiële garanties hebben we wel. We komen bij de mensen met de vraag, wij hebben hier een prachtig festival en wat voor bijdrage zouden jullie er aan willen geven.
Tot nu toe is de ontvangst zeer goed!”

Voor meer info: www.atthewatergate.com

Bovenstaand interview staat in de papieren GrootSneek krant en is ook online te lezen, net zoals al die andere achtergrondverhalen.