dagboek > overzicht
Dagboek mei 2017Bekiek hele maand 
 
2 mei om 16:51
 
Dubbel eerbetoon aan Poolse bemanning van de Vickers Wellington

Oudemirdum- Onder grote belangstelling van (internationale) pers en publiek, waaronder een vertegenwoordiger van de Poolse ambassade, is vanmiddag bij recreatiecentrum De Hege Gerzen in Oudemirdum een bijzonder monument onthuld. In de nacht van 8 op 9 mei 1941, even voor middernachtelijk uur, wordt de R1322 Vickers Wellington door een Duitse Messerschmitt neergeschoten boven het IJsselmeer, vijf kilometer uit de kust van Oudemirdum.

De Poolse bemanning overleeft de crash niet. Dorman, Gwózdz en Kracz worden al snel geďdentificeerd, dat is niet het geval voor Pisarski, Sikorski en Socharski. Het Poolse vliegtuig is onderweg van Engeland naar Bremen en wordt op de heenreis neer geschoten. In de zomer van 2016 wordt op de plaats waar het vliegtuig is neergekomen het wrak van de Vickers Wellington op unieke wijze geborgen.

De propeller van het geborgen gevechtsvliegtuig dient nu als gedenkteken, symbolisch in de vorm van een V, de letter die uiteraard voor vrijheid staat. Burgemeester Fred Veenstra, van de Fryske Marren, onthulde het gedenkteken met een aantal kinderen van scholen uit de buurt en de Lemster Zeekadetten.

Kort daarvoor kreeg majoor Arie Kappert een fraai uitgegeven boek in oblongformaat ( Uitegeverij Louise, Grou), overhandigd door Peter Boomsma en Ruurd Kok. In het boek ‘Lest we forget’, beschrijven deze auteurs op minutieuze wijze hoe de berging gerealiseerd is en hoe de Vickers Wellington in die donkere voorjaarsnacht aan zijn einde kwam.