dagboek > overzicht
Dagboek júny 2017Bekiek hele maand 
 
1 júny om 12:15
 
De geur van wierook blijft hangen

Voorafgaand mooie woorden, ontroerende optredens, fraaie cadeaus, gevolgd door een ovationeel applaus. Zie hier het afscheid van theaterdirecteur Ben van der Knaap, gisteravond in een ‘uitverkochte’ Sneker Schouwburg. Met Ben van der Knaap aan het roer ontstond er de afgelopen tien jaar nog al eens een overweldigende golfslag in cultureel Sneek/SWF. Zevenhonderd voorstellingen later, 300.000 bezoekers in ‘zijn’ theater zorgen ervoor dat de sympathieke Van der Knaap met een gerust hart afscheid kan nemen. ‘Waarom het verleden koesteren, waar de toekomst nog voor je ligt’, sprak de scheidend theaterdirecteur in zijn dankwoord.

Toch kon hij er ook niet om heen om achterom te kijken wat er in het afgelopen decennium allemaal gebeurd is op cultureel gebied. Terecht sprak Van der Knaap lovende woorden over het toenmalige college van B & W van Sneek. Als burgemeester Arno Brok en zijn wethouders ( Van der Broek!) toen niet zo voortvarend te werken waren gegaan dan had het theater, dé levensdroom van Van der Knaap, er nooit gekomen.

Uiteraard heeft Ben van der Knaap er niet in zijn eentje voor gezorgd dat Sneek/SWF nu een fantastisch theater heeft, daarvoor had hij de hulp nodig van velen. Terecht dat alle vrijwilligers gisteravond op de eerste rijen van de schouwburg zaten!

“Ben van der Knaap is een eigenzinnige duizendpoot, een verbinder, iemand die in staat is ideeën te laten ontkiemen en te laten groeien. Maar hij is vooral de man van de personal touch”, aldus wethouder Mirjam Bakker. Al die lovende woorden weerhielden de scheidend directeur er niet van om even later het huidige gemeentebestuur nog even fijntjes te wijzen op de erbarmelijk slechte bewegwijzering richting theater!

Het overvolle afscheidsprogramma eindigde met een prachtig ‘intiem’ ( Hetty, de vrouw van Ben van der Knaap weet er alles van!) optreden van Mini & Maxi, die de theaterdirecteur zo ver kregen dat hij zich volledig gestrekt op de vleugel begaf. Opnieuw zag Van der Knaap hoe het Sneker publiek ‘gretig en blijmoedig’ reageerde. Vervolgens was er in de foyer ruimschoots gelegenheid om Ben en Hetty van der Knaap de hand te drukken.

Wat overblijft is de geur van wierook en een theater dat staat. De lat voor de opvolger van Van der Knaap ligt hoog, heel hoog. Dat die lat zo hoog ligt heeft een voordeel, de opvolger kan er dan mooi onder door lopen! Met dank aan Van der Knaap en ‘de zijnen'.