dagboek > overzicht
Dagboek maart 2006Bekiek hele maand 
 
7 maart om 19:33
  Fanmiddach moai uurke in Boekhannel Van der Velde had. Dęr fon de presentasy plak fan de 'Grote Historische Atlas van Fryslân/Friesland'. Ik mocht dizze bijeenkomst presenteare. Kommesaris Ed Nijpels fan de Koanegin nam út hannen fan Meindert Schroor ut earste eksemplaar fan de atlas in ontfangst. Dizze Liwwarder histoarikus het un inleiding foar de atlas skreven. Der waren nňch aardech wat męnsen op dizze bijeenkomst oukomen.
Op myn fraach an Huib Stam, de útgever fan de atlassen om un kňrte omskrieving fan de atlassen te geven gaf hij dit antwoard:" De Grote Historische Provincie Atlassen bevatten per provincie alle topografische kaarten van rond 1900. Met een gedetailleerde schaal van 1:25.000 is de atlas niet alleen topografisch gezien erg interessant - alle schuurtjes en slootjes zijn terug te vinden - maar ook van groot belang voor het historisch besef. Uit de indeling van het landschap is veel af te lezen over het leven in de regio, toen Nederland nog amper een nationale eenheid vormde en de industrialisatie pas net op gang was gekomen. Het hele land telde zo'n vijf miljoen inwoners. Het wegen- en spoorwegnet was zeer beperkt en men verplaatste zich voornamelijk per paard of stoomtram.
Het landschap is nog nooit zo snel veranderd als in de afgelopen honderd jaar. De Historische Provincie Atlassen zijn hier de stille getuigen van. De atlassen zijn bedoeld voor iedereen die interesse heeft in de historie van de eigen woonomgeving." Ut werk siet der heel fraai út!
Kerst Boomsma ( www.sportze.nl ) het un antal foto's fan de presentasy nommen. Hierbij.


Harm Rozenberg skoat ok nňch un antal foto's:


In su'n omgeving foël ik my as un fis in ut water!